Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon srp 02, 2021 5:38 pm


Epsolar ET6415 60A

Diskuze o regulátorech EP Solar
Další

Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod kybos » ned říj 14, 2012 9:47 pm

Pochlubte se, pokud už tuto novinku někdo koupil. Jaké jsou první zkušenosti? Obstojí tento model ve srovnání s Tristar MPPT60A?
7,5 kWp poly Renesola JJZ + 3x Tristar MPPT60 (>50 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 780 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 2344
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 15, 2012 5:45 pm

osobne som mal v pláne ho kúpiť ale radšej som šiel do tristar lebo je vyskúšaný a overený tak radšej som sa priklonil k nemu:)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod tikonik » stř dub 03, 2013 7:44 pm

Zdravim,
uz ho mam cca od rijna 2012, srovnavam se dvema Tristar MPPT 60. Ucinnost je +- podobna, nicmene narazil jsem na problem. Mam pole cca 130V naprazdno, Usystem 48V ( 38V - 64V). Rano regulator drzi napeti z panelu na Usystem + cca 2V a trva dost dlouho nez ho pusti a zjisti idealni MPPT. Pokud zkratuji panely pres 3 - 10 ohm odpor tak se pusti a pak drzi idealnich 80 - 100V dle slunicka. Nekdy takto sedi klidne cely den. Ale pokud provedu tento tvrdy nabeh, pak bezi cely den bez problemu. Uz jsem komunikoval s dodavatelem, zkusim novy firmware. Pokud nepomuze, budu to resit automatikou. LCD ukazuje napeti presne, proud je +- cokoli. Pokud merim proud externim merakem tak proud se meni jen trochu, vzdy dle slunce. Nicmene LCD zobrazuje ruzne ( okamzite) hodnoty. Nastaveni typu baterii jde jen v urcitem omezenem rezimu. Jinak je vse ok.

Morningstar je urcite lepsi, nicmene se nekdy chova podobne, hlavne na panelech kde jsou treba dva vrcholy. A to jeho mereni uz jsem tady zminoval drive. Jako velky nedostatech vsech techto MPPT povazuji nemoznost nastavit informaci pro MPPT o napeti pole naprazdno, ze ktereho by mohl vyjit pri hledani idealniho bodu. Musim rict ze je fakt k nastvani, kdyz vidim, ze nasel nejvyssi vykon a pak si klidne sedne vedle, kde je o 30% mene a tvrdosine se sem vraci. Rano take pozdeji uvolni napeti na panelech. Nicmene kazdou cca minutu az dve uvolni uplne vstup, takze napeti stoupne na maximalni napeti z panelu a pak hleda. Toto vsak nastava az od urcite urovni vykonu.

Morningstary jsou kazdy pripojen na cca 3100Wp. Epsolar na 500Wp
7500Wp, system 48V, 5KW Victron, 3KW Victron, 20KWh NiCd, 10KWh LiFePo, DC/DC 48V/12V 1000W, 2x TSMPPT, 1x EPsolar. DC ukladani prebytku do bojleru, 2x elektromobil Kangoo. TC 9KW pres Victron na jaro a podzim ke zpracovani prebytku.
tikonik
 
Příspěvky: 42
Registrován: pát srp 24, 2012 9:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod 007ToMMaS » stř dub 03, 2013 8:18 pm

Konečne sa našiel niekto kto tu popísal ten regulátor. Každopádne neľutujem že som šiel do tristaru. :) Predpokladám že regulátor si vie overiť sám aké je napätie naprázdno. Odpojí nabíjanie a zmeria napätie. A to robí asi počas prevádzky by som povedal lebo keď sledujem na mojom tristare tak to napätie naprázdno sedí +- pár drobných s štítkovými údajmi.
A cena je +- taká istá u týchto regulátorov. Ale radšej si zaplatí človek za niečo čo je overené a okukané ako niečo neznáme. :)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 920
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod Pan Taum » stř dub 03, 2013 9:37 pm

tikonik píše:...Morningstar ... nemoznost nastavit informaci pro MPPT o napeti pole naprazdno,...

V nastavení Tristar MPPT 60A je možné přes MSview zadat hodnotu Umpp - napětí pod zátěží, které se bude snažit držet. Netestoval jsem to, jen jsem tu funkci zahlédl, nutno vyzkoušet co přesně dělá.
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fukuši » stř dub 03, 2013 9:56 pm

Testoval jsem to k 12/24 30A Juta.Sice jen EP solár 4215 ale Tristár dával vždy více.Měřeno kleštákem.Ep solár dával stejně někdy dokonce mín než Juta ale tristár vždy více než Juta i o 20%.
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod camel1cz » sob dub 05, 2014 8:14 am

Poslední zkušenost s etracerem je tu vlastně přesně rok stará - a vlastně jediná, tak se pokusím o oživení tohoto tématu.
Všiml jsem si, že pár lidí tu tyhle regulátory má - podělte se prosím o zkušenosti.

Na zahraničních fórech toho moc není - četl jsem jednu debatu tuším na support fóru midnite, ale ten výsledek je jasný - kupte si raději classic 150 (tady za lidových 22 :-)

Z Číny se dá koupit tento regulátor kolem 9 včetně všech poplatků a DPH (60A verze), stejný morningstar je zde v shopu za 16... to už je sakra rozdíl.

Co si o tom myslíte? Vím že morningstar je jistota a nejspíš bude mít lepší výsledky, ale otázka spíš zní, jestli stojí za to připlacení 7k k etraceru. Odpustil bych mu trochu výkonu, ale ne spolehlivost - ta mě zajímá asi nejvíc.

Díky moc za reakce
camel1cz
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fugas » sob dub 05, 2014 10:58 am

Zdravím.
Nemám s čím srovnávat,protože přechodem na tento regulátor se mi otevřely pro mě v podstatě kosmické technologie :D Používám ho teprve čtvrt roku.Jediné,co mě zatím rozladilo,je to,že se mi ho prostě nepoařilo spojit přes LAN.
Pro běžnou kontrolu provozu mi ale úplně vyhovuje integrovaný displej,takže mě to nikterak netíží a budu to řešit někdy v budoucnu.Osobně by mi absence displeje dost vadila,takže kdybych se rozhodl pro Tristar,musel bych ho dokoupit.Snad budu moci poskytnout obsáhlejší info po nějaké době.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod camel1cz » sob dub 05, 2014 11:34 am

Děkuju za reakci - ta LAN určitě běhat bude, asi to chce si s tím víc pohrát. Já mám hlavně strach z toho čínského původu, stability, účinnosti atd.

Tristar bude podle ohlasů super, ale prostě je drahej... a to jsem ani nepočítal, že bych musel dokoupit display :-(
Svou FVE plánuju spíš jako hračku a nechci moc utrácet - a etracer se blíží poloviční ceně, což už je sakra rozdíl.

Budu rád za jakékoliv další postřehy :)
camel1cz
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod dracekvo » sob dub 05, 2014 11:59 am

Myslel jsem si také, že mi display bude chybět. Ale věřte, že po 2 dnech používání tristara jsem změnil názor. Veškerá data co potřebuju vidět si kdykoli prohlédnu z pohodlí gauče na telefonu nebo noteboku odkudkoli. Třeba i z práce. Kdo má pořád běhat koukat se na display někam na chodbu :D
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fugas » pon dub 21, 2014 2:33 pm

Tak jsem tu s dalším postřehem.Za pomoci kamaráda/správce sítě se podařilo rozběhat LAN.Člověk se tam doví jen to,co už ví :D Tedy to,kolik mají příkon spotřebiče,které nechal běhat před odchodem z domova,jestli je momentálně panely uživí a dá se z toho dedukovat,jestli u nás neprší ;) Čekal jsem aspoň sumu vyrobených kWh,ale tu je třeba si sečíst řádek po řádku.Je tedy snažší si to každý večer napsat na papír...I tak je to lepší,než nic,ovšem jen do chvíle,dokud to běhá.Regulátor byl přístupný naprosto jistě jen pár hodin,pak jen úvodní strana s loginem a teď už spadl úplně.Takže uvidím,až dorazím domů,cože se to děje.Každopádně vyjma LAN běhal až do současnosti spolehlivě a bez této funkce zaručeně přežiju.

PS: Takže tihle vědí,proč displej montují sériově :mrgreen:
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fugas » úte dub 22, 2014 10:40 am

Tak po restartu jede,uvidíme jestli šlo jen o zaváhání.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod camel1cz » úte dub 22, 2014 10:58 am

Tak nový model epsolaru (iTracer) už nemá ethernet, takže bych tipoval, že tam opravdu nějaký problém je a soudruzi ho vyřešili v novém modelu tak nějak po soudružsku :-)
camel1cz
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fugas » úte dub 22, 2014 11:08 am

A tak,jedná se nižší cenovou,takový je holt ten kapitalismus, i ten Čínský :D Nemůžu za ty peníze chtít žádnou velkou hitparádu.Nabíjí zatím dobře a spolehlivě a o to především jde.Teď se jen uvidí,za jak dlouho připojení zase raní mrtvice,ale jak jsem psal,dokážu bez této funkce žít.Dálkový monitoring,který to nabízí je k ničemu,leda bych byl línej vstát z gauče a jít se podívat na displej.

Ještě k restartu.Odpojil jsem ho na dobrých deset sekund a nezapomněl nashromážděné údaje.Výroba na displeji jela sice od nuly,ale v dlouhodobé paměti vše zůstalo vč. výroby od rána do restartu.To mu budiž uznáno jako plus.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod camel1cz » úte dub 22, 2014 11:12 am

Tak já zase chci elektronické vyčítání dat, takže se budu orientovat na modbus nebo seriák a ten zůstal i u iTracera - jestli byl ethernet pouze pro "ruční" přístup přes webový prohlížeč, tak by mi to stejně moc nedalo.

Máte pravdu, je to levnější stroj, ale už celkem zavedená značka - až bude iTracer (údajně ho budou v ČR naskladňovat ještě v dubnu) tak mu dám šanci.
camel1cz
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod rva » úte dub 22, 2014 7:03 pm

Používám Epsolar ET6415 60A cca půl roku poté, co u Tristaru nastala nějaká chyba. Občas přestane fungovat LAN a je nutno provést restart (odpojit baterii i panely), data i poté zůstanou uložena. Nefunguje dynamické přiřazování adresy. Nějakou záhadou je z některých PC, mobilů, tabletů v mé LAN neviditelný. U výpisů nemá souhrnnou vyrobenou energii, tak si to musím po dnech sčítat. Jinak dělá to, co má. V provozu se nějak zvlášť nehřeje, nemá ventilátor, tak je tichý.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1860
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod Frenky » úte dub 22, 2014 7:18 pm

rva píše:Používám Epsolar ET6415 60A cca půl roku poté, co u Tristaru nastala nějaká chyba. Občas přestane fungovat LAN a je nutno provést restart (odpojit baterii i panely), data i poté zůstanou uložena. Nefunguje dynamické přiřazování adresy. Nějakou záhadou je z některých PC, mobilů, tabletů v mé LAN neviditelný. U výpisů nemá souhrnnou vyrobenou energii, tak si to musím po dnech sčítat. Jinak dělá to, co má. V provozu se nějak zvlášť nehřeje, nemá ventilátor, tak je tichý.


No já to měl naopak. Nejdříve Epsolar a potom Tristar. Měl jsem Epsolar ET6415 loni touhle dobou (to jsem ještě nebil na mypower) asi týden a šel nazpět k panu Kolaříkovi. Nefungovalo na něm skoro nic. Vždycky jsem si něco přečetl, co by to mělo umět a nic. Provedl jsem upgrade sw a zase nic. Regulátor byl vidět pouze na LAN straně WiFi routeru. Na Wifi jsem jej již neviděl a přes WAN stranu jsem ho nedostal ani za nic. Takže jak jsem přesedlal na Tristar a jsem spokojen. Je pravda, že u mně se Tristar fláká se dvěma panely 230W (460Wp dohromady). Takže jej mnoho nezatěžuji. Tristar se mi seknul snad jednou, když se jej pokoušel nějaký borec heknout z venku. Epsolar jsem měl mimo LAN tak třikrát do týdne. Od té doby se Epsolaru vyhýbám obloukem a na Čínu si dávám setsakra pozor.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 774
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fukuši » úte dub 22, 2014 8:58 pm

Já to měl stejně nejdřív Juta ta byla bez problému pak Epsolár a nakonec Tristár.Od té doby se Epesoláru vyhejbám obloukem.
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod fugas » stř dub 23, 2014 2:07 pm

Tak jsem teď listoval v uožených údajích (Log Qery) ,až se to opět zaraflo,nicméně se to po chvíli umoudřilo samo.Ale denní spotřebu to počítá opět od nuly.Tohle se soudruhům skutečně nepovedlo.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1492
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Epsolar ET6415 60A

Příspěvekod camel1cz » stř dub 23, 2014 2:10 pm

Viděl bych to na stahování nějakým softem do PC - např. automaticky jednou denně - a moc do toho nesahat.
Já podle všeho našel jiné řešení, tak EPsolar asi nechám plavat...
camel1cz
 
Příspěvky: 609
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Další

Zpět na EP Solar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'