Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 28, 2021 7:55 pm


TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Diskuze o regulátorech EP Solar
Další

TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » ned úno 03, 2013 1:31 pm

Zdravím
mám takový problém, teď jak vysvytlo sluníčko tak mi TRACER TR-2210RN přehupuje podle multimetru až někam k 16cti V a vyhazuje mi to měnič. Co jsem měřil tak napětí se tam tak pohupuje a jednou za čas vylítne až tak vysoko.
Je to docela otrava hlídat, jestli měnič zase nevypadl... :(
Neví někdo co s tím?
Regulátor mám provizorně připojený 2,5Cu, ale to by snad nemělo vadit, ne?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod matej » ned úno 03, 2013 1:45 pm

Tohle téma "Vítejte v klubu shozených měničů" tady už někde je .. :-)
Je to běžná, známá vlastnost levnějších regulátorů. Rešením je jiný regulátor, jiný měnič, nebo modifikace měniče tak aby špičky ustál.
Jaký máte měnič?
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » ned úno 03, 2013 2:02 pm

Já vím, že sem tu to téma někde zahlédl, ale nemůžu najít kde.
Ještě mě napadlo, že by to mohlo dělat, že je zapojený v 12V režimu na 400wp ale myslel jsem, že když je to mppt, že by měl bejt chytrej a vzít si to co potřebuje.
Jsem ho teď pozoroval a on plynule vyjede na těch 14.5V, pak se jako by odpojí a nedává vůbec a po chvilce zase takhle najede. Jen někdy se mu to nepovede a jede až k těm 16cti voltům. A furt to takhle dělá dokolečka, když svítí sluníčko. Teď zalezlo, tak dává nějaké 4A a je to v pořádku.

Měnic mám levný HQ 300W modifikovaný sinus.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod mypower.cz » ned úno 03, 2013 2:25 pm

Jak to resit to prepeti na 12V a 24V a i 48V systemech tak aby to bylo skutecne limitovane i kdyz regulator to proste neni schopen zlimitovat to by me zajimalo. Hlidaci napetove rele nastavene na 15, 30, 60? Odpojujici pri vyssim napeti? EP solar ale s odpojenyma baterkama .. hm .. zmakne to ? Dle manualu prej prvne pripojit baterky, pak panely, coz by tady neodpovidalo.

Od doby co mam MUSTUps menic me to prepeti nejak netrapi, on na to haklivy neni, ale DCDC 24/12 menic si vsimam ze se mu podezrele zpomaluje bohuzel trvale bezici ventilator kdyz nastava prepeti, kdo vi jestli mu to pomalu neublizuje.

Kam az u me to leze .. to sem zatim nemel prilezitost zmerit ale mam to v seznamu veci k vyreseni. Na vellemanovi na grafech se to objevi zridka kdy.. to jsou kratke okamziky pod rozlisenim, kterym merim napeti vellemanem (1x za 2 minuty).
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4847
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod bert » ned úno 03, 2013 2:31 pm

U mňa to takto blblo s CX40, pri slabom akumulátore. Dočasne pomáhalo zníženie výkonu z panelov. Po výmene batérií problém skončil úplne. ;)
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » ned úno 03, 2013 2:31 pm

Takže ani tristar mppt to nevyřeší?

http://off-grid-info.com/produkt-12-tri ... ulator-60a

našel sem ho za dobou cenu, podle mě až moc dobrou.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod MareC3k » ned úno 03, 2013 5:21 pm

ta cena je o polovicu nizsia nez je bezne... to je divne, za taku cenu by som ho bral aj ja ;)
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
?
MareC3k
 
Příspěvky: 484
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod matej » ned úno 03, 2013 5:47 pm

Pánové provozovatel tam má patrně nějaký zmatek v těch cenách, po přepnutí na EUR je cena toho Tristaru v přepočtu přes 12000 Kč ... ale i to je dost málo. Zatímco na adrese 1alphasolar.eu je to už 14000Kč .. :sm1:
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod atom » ned úno 03, 2013 7:02 pm

škoda, bych vzal jeden do zásoby pro upgrade, nebo jako náhradní 8-)
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >21MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
?
atom
 
Příspěvky: 424
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod MareC3k » pon úno 04, 2013 6:40 pm

Tak som ten tristar objednal, najprv na offgrid-info... tam mi hned p. Kudera odpisal, ze tento eshop nieje funkcny, tak nech objednavam na 1alphasolar.cz, tak som ho objednal tam, cena bola viac menej rovnaka cca 7.000,-czk ;)
Dnes mi prisiel od p. Kudery email s tym, ze objednavku musi stornovat pretoze za uvedenych podmienok nevie dodat, vraj sa objednavky v CZ eshope zadavaju v eurach a spravne nefunguje prepocet na czk, takze nic.
smola no... ponuka bola lakava ;)
+- 20kWp, 52V 600Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000, Victron 150/100, 150/70, 150/35, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780
?
MareC3k
 
Příspěvky: 484
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod mypower.cz » pon úno 04, 2013 6:44 pm

jen dodam, ze na 1alphasolar.eu je mozno kupovat i zde v shopu. Dodavatel tu je, ceny jsou stejne jako u dodavatelu (pokud se neco nezmenilo na strane exportu dat z shopu dodavatele a tento se tak nerozbil) a zaroven je podporeno fungovani zdejsiho fora. Dokonce na novem serveru uz je i reversni zaznam a tak objednavky chodi i na ty servery, ktere je drive zahazovaly.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4847
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod vata » pon úno 04, 2013 7:10 pm

dracekvo píše:Takže ani tristar mppt to nevyřeší?

Vyřeší - podívejte se sem: viewtopic.php?f=58&t=81&p=10773&hilit=m%C4%9Bni%C4%8D+tristar+15#p10773 a výše.

Doplním, že aktuálně mám max. regulation voltage na 14,7, což mi už měnič ani v mrazech neshazuje.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » pát úno 08, 2013 10:34 am

Až si odbudu cestu do zahraničí, tak z diet asi koupím tristar a bude klid.
Jen sem se chtěl ještě zeptat na jeho podivné chování pri nabíjení.
Když jsou baterie už skoro nabité, tak dělá jednu věc.
Pustí tam proud co panely dají, dojede na 14,4V (nebo víc, jak se mu zrovna povede) a pak jak dosáhne tohoto max napětí, tak přestane dávat proud a napětí spadne. Po chvilce to zkusí znovu a takto to dělá furt dokola.
Myslel jsem že jak dosáhne 14,4V, tak by měl omezouvat poud a né takhle hopsat. Právě mi příde, že baterie nenabije úplně doplna.
Baterky by si třeba chtěli brát ještě 8A a postupně se nabíjet a snižovat proud, ale on tam rázem nacpe 15A a hned se odpojí. Interval tohoto děje je cca 4-5 vteřin.
Mohl bych nakreslit graf, ale snad sem to napsal pochopitelně co dělá.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod Lui » pát úno 08, 2013 2:47 pm

A ked to napetie ako píšeš "spadne"....aké je vtedy napetie?
Cca 16kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1135
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » pát úno 08, 2013 3:32 pm

Něco kolem 13V. Prostě na takovou hodnotu, co má zrovna baterka sama o sobě. Když sem připojil ampérmetr, tak tam nic neteklo.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod Lui » pát úno 08, 2013 3:39 pm

Ak si tam mal naozaj len 13V...tak regulátor Ti skáče z dôvodu nízkeho napetia.....tá baterka velmi pravdepodobne už nemá kapacitu...
Cca 16kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1135
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod dracekvo » pát úno 08, 2013 3:48 pm

No mm dvě olova 150Ah a kapacita mi příde v poho. Když byly panely pod sněhem, tak sem na ně asi 3 dni jel, když byli lehce pod dvanáct voltů a sluníčko nikde, tak sem se přepnul na čez a baterky dobil modelářskou nabíječkou a nateklo do nich cca 80Ah. Si myslím, že kdyby neměli kapacitu, tak bych na ně tak dlouho ject nemohl, nebo by napětí padalo rychleji.

Ten regulátor se tak nějak chová napůl jk pwm. Prostě zvyšuje proud a když baterky dojedou k těm 14.4V tak odepne a zachvilku to zkouší znovu.
Teď když je sluníčko níž, tak mi tam teče 5.5A a baterky mají 13,2V ale to je tím, že přes den skoro nesvítilo, jinak by napětí bylo vyšší.
On prostě nevím proč, když dojde k těm 14,4V nezačne omezovat proud aby se napětí drželo na ustálené hodnotě a plynule dobíjel.


Edit: nebo kdo tu má ještě tracer, jak se chová když na baterkách dojede k 14,4V?
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1860
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod Rams » pát úno 08, 2013 5:27 pm

Zdravím,
Nedalo mi to a podíval jsem se do manuálu od mého 4215RN. To co popisuješ by se podle mě dalo vyřešit jen přenastavením typu baterie, místo trojky, jedničku. Na trojce pravděpodobně dochází k "vyrovnávání", což jsou pulzy vyššího napětí.
?
Rams
 
Příspěvky: 69
Registrován: pát srp 12, 2011 12:56 pm

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod luge » pát úno 08, 2013 5:45 pm

Rams ma predbehol.Tiež by som to skúsil prestavit.Ale na trojke to musí tiež fungovat.
?
luge
 
Příspěvky: 709
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: TRACER TR-2210RN překračuje max napětí

Příspěvekod Wagoneer » pát úno 08, 2013 6:05 pm

Taky mám 4215-ku. Na olovu to dělá, na půjčené NiCd ne. Změna typu baterie.
?
Wagoneer
 
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 1:46 pm

Další

Zpět na EP Solar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'