23fitmin píše:tomas píše:Tyto přepínače jsou převážně na 250V AC. Když ale oddělují dvě AC sítě a sinusovky se střetnou v protifázi potom se může stát že bude překročeno i napětí 250V o cca dvojnásobek.
Dobrý den. To mě prosím někdo vysvětlete. Nejsem odborník, ale rád bych to pochopil. Jak to, že +12 V a -12 V je +-12V a ne 24 V a +250 V a -250 V střídajících se na jednom vodiči je 500 V?
Vše dle mého názoru závisí na tom co je nula, resp. co si určím jako tuto nulu (vztažný potenciál). Pokud mám dvě baterie sériově zapojené (č.1 a č.2) a měřím napětí na plus svorce bat. č. 1 a minus svorce bat. č. 2, tak měřím 24V (nebo také -24V, když hroty multimetru přetočím). Když si řeknu, že nula je prostřední kontakt mezi baterií 1 a 2, tak měřím(vůči předchozímu plus resp. mínus) +12V resp. -12V.
U toho AC nevím jestli jsem zadání správně pochopil, ale zase jde o to co je nula, resp. vzájemný rozdíl potenciálů dvou drátů. Pokud u drátu č.1 je sinusovka v horní úvrati (okamžité napětí) a druhý drát má to samé ale -250, tak je mezi nimi , právě v tomto okamžiku oněch 500V.
Aby na tom jednom drátu mohlo být oněch -250V, tak jsem si musel před tím určit, že 250V je nula a opravdová nula je v onu chvíli -250V. A těch 250 je ve skutečnosti 500V oproti té opravdové nule. No, aby mě elementární náboj kopl, jestli toto někdo pochopí.
No a k předchozímu příspěvku, že napětí překročí oněch 500V je celkem fuk. Blbé na tom je to, že kde je rozdíl potenciálů a je tam nějaký propojovací prvek-vodič, tak dochází k toku nábojů. A to je třeba proud, který můžeme v tomto případě nazvat zkratový. Zkuste si spojit fázi číslo 1 s fází číslo 2. Co to asi udělá? Doporučuji brýle, bo ta měď bude trošku stříkat. Pokud chcete pokus bez těchto efektů, tak vemte fázi č. 1 ze zásuvky v kuchyni, kdekoliv jinde najděte stejnou fázi a spojte. Jelikož rozdíl potenciálu = 0, tak se nic nestane.