Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 11:14 am


bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pitaa » čtv kvě 14, 2015 7:15 am

Zdravim všechny přitomné, máte někdo zkušenost že vam bzučel měnic při zapnutem triakovem regulatoru.
Zkoušel jsem to a mam bojler 2,2 kw k tomu triakovy regulátor, měnič mam 5kw Victron,šlomě o to že do bojleru pustím jen tolik kolik mam přebytku, ale měnič začne dost bzučet.
Děkuji za vaše postřehy
pitaa
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát led 02, 2015 10:20 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod kodl69 » čtv kvě 14, 2015 7:43 am

předpokladatelná věc, triakový regulátor má fázové řízení - tj spíná někde v průběhu sinusovky. Victron vytváří sinusovku pomocí PWM, najednou někde v průběhu je zvýšené zatížení - tak se to snaží dorovnat. Je to jako připojit žebřiňák za ferari....může to fungovat, ale výsledky asi nebudou optimální. Co třeba topná spirála s více vývody s různým výkonem? Třeba 200W, 400W, 800W, - jednoduchá logika a je to, skok 200W, max. 1600W.
Někteří provozují spínání pomocí SSR a to spíná v nule, takže bez rušení a dalších efektů..
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5573
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod hurvayz » čtv kvě 14, 2015 7:50 am

:roll: A nebo jít na to od lesa..
Pridat Wp 8-)
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 927
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pkougl » čtv kvě 14, 2015 7:57 am

zkoušel jsem to na svém měniči 6kW/10kVA a vypadá to jako použitelně, teď si dělám automatiku regulace a nasadím to na ohřev bazénu, zvuk takový relativně normální, mam před trafy v měniči osazenou masivní tlumivku pro snížení klidové spotřeby a ta v normálním režimu trochu bručí v závislosti na odběru tak i při triakové regulaci bručí měnič velmi podobně.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 297
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pitaa » čtv kvě 14, 2015 9:24 am

kodl69 píše:předpokladatelná věc, triakový regulátor má fázové řízení - tj spíná někde v průběhu sinusovky. Victron vytváří sinusovku pomocí PWM, najednou někde v průběhu je zvýšené zatížení - tak se to snaží dorovnat. Je to jako připojit žebřiňák za ferari....může to fungovat, ale výsledky asi nebudou optimální. Co třeba topná spirála s více vývody s různým výkonem? Třeba 200W, 400W, 800W, - jednoduchá logika a je to, skok 200W, max. 1600W.
Někteří provozují spínání pomocí SSR a to spíná v nule, takže bez rušení a dalších efektů..

Topná spirála s více vývody by nebyla špatna ale nenašel jsem žadnou co by byla až do hodnoty 2,2 kw a dát tam více menších nemohu mam v bojleru jen jednu díru.
WATTrouter asi nezapojim na ostrovni s Victronem , on neumi s přebytkama pracovat a SSR nejde asi manualně ovladat abych k němu zašel a cudlíkem nastavil kolik ma zrovna tect do bojleru, a nebo to jdejde ale ještěještě jsem na to nepřišel :dontknow: poznamka: teprve se vše učím :read:
pitaa
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát led 02, 2015 10:20 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pitaa » čtv kvě 14, 2015 9:25 am

hurvayz píše::roll: A nebo jít na to od lesa..
Pridat Wp 8-)

Přidat W ? To nevim jak na to.....
pitaa
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát led 02, 2015 10:20 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod abrams » čtv kvě 14, 2015 9:38 am

Zdravím ,

1. jaké máte topné těleso ? Suché dražického typu , nebo mokré ?
2. Wattrouter je v ostrovu opravdu na ::phocos-cx:: . Reguluje jen a pouze AC - a ostrov nemá AC přebitky :yes: .
3. Přidáním Wp bylo myšleno přidat další ::pv:: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod LIX » čtv kvě 14, 2015 10:33 am

Paráda, už to nemusím skúšať. :D Mám tiež Victrona ale iba 1200 VA a chcel som ho pripojiť na výrivku z ohrevom 2000 W a pomocou triaku znížiť výkon len som sa presne tohoto bál.
LIX
 
Příspěvky: 634
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod gupa » čtv kvě 14, 2015 1:56 pm

pitaa píše:Topná spirála s více vývody by nebyla špatna ale nenašel jsem žadnou co by byla až do hodnoty 2,2 kw a dát tam více menších nemohu mam v bojleru jen jednu díru.


Jakou díru?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod goodbie » čtv kvě 14, 2015 6:55 pm

A čemu ,že to vrčení vadí jako měniči??Ono stejně může vrčet rafo v trafo stanici čezu ale to nikdo neřeší protože to neslyší??
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod LIX » čtv kvě 14, 2015 9:25 pm

Nie je vrcanie ako vrcanie. :D
LIX
 
Příspěvky: 634
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod vlkazajac » čtv kvě 14, 2015 10:12 pm

[/quote]
Topná spirála s více vývody by nebyla špatna ale nenašel jsem žadnou co by byla až do hodnoty 2,2 kw a dát tam více menších nemohu mam v bojleru jen jednu díru.
[/quote]

To predsa nemôže byť problém, tu je 2,4 kW v troch fázach :
http://radesit.sk/nahradne-diely-na-ohr ... 90010.html

Dá sa nájsť aj 6 kW......

Kodl69 to už nadhodil - lepšie ako regulácia PWM je napäťová regulácia a spínanie SSR v nule ! -teda ak ste ostrovník .

gupa: určite mal na mysli dieru s metrickým závitom....
1060 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1920 Wp, 3 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 3033
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod gupa » pát kvě 15, 2015 7:18 am

Na spirálu jsou různé díry, G 6/4 díra se stává méně častou ale je. Potom Tatramat má ovály, jsou díry pro tyčovou spirálu ... takže se tážu jaká díra j zrovna v tomto bojleru, protože podle toho se dá zjistit jak ji vyměnit nebo přepojit na menší watáž.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod kodl69 » pát kvě 15, 2015 4:11 pm

vrčení nevadí, ale tomas tady dával obrázek proudu do nějakýho areálu, kde je takovejch krámů mrak - vyšší harmonické zatěžují nejenom vedení, ruší, ale zatěžují nelineárně i ten zdroj, je jedno, jestli měnič nebo trafo distributora. Kvůli těmhle věcem mají pc zdroje aktivní PFC a jiný kouzla..
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5573
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pitaa » ned kvě 17, 2015 8:26 am

abrams píše:Zdravím ,

1. jaké máte topné těleso ? Suché dražického typu , nebo mokré ?
2. Wattrouter je v ostrovu opravdu na ::phocos-cx:: . Reguluje jen a pouze AC - a ostrov nemá AC přebitky :yes: .
3. Přidáním Wp bylo myšleno přidat další ::pv:: .

Elektronům zdar *sun*

V bojleru mam topné teleso mokre, ale asi se na to vyprdnu a budu natapet na plno 2,2 kw , nebudu setrit baterky at si zvyknou :x
pitaa
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát led 02, 2015 10:20 pm

Re: bzučení měniče s rtiakovym regulatorem

Příspěvekod pitaa » ned kvě 17, 2015 8:31 am

gupa píše:Na spirálu jsou různé díry, G 6/4 díra se stává méně častou ale je. Potom Tatramat má ovály, jsou díry pro tyčovou spirálu ... takže se tážu jaká díra j zrovna v tomto bojleru, protože podle toho se dá zjistit jak ji vyměnit nebo přepojit na menší watáž.

Ja mam drazice, ja vím díra neni odborný termín hihi pardon
pitaa
 
Příspěvky: 48
Registrován: pát led 02, 2015 10:20 pm


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'