Zdravím přátelé,
tak se po delší pauze připojím k diskuzi jak to všechno dopadlo. Myslím si, že dotazů začátečníků je spoustu a jen malé procento realizaci uskuteční...
Jak jsem tedy pokročil. Přečetl jsem diskuzi, strávil jsem nad vymýšlením x-týdnů, probouzení ze spánku zda tu elektrárnu vůbec potřebuji, plno dotazů atd. Nicméně bych Vám tímto rád poděkoval.
Zejména bych vynesl člena toho fóra OTA - člověk, který svojí trpělivostí a obětavostí mi v podstatě pomohl k realizaci. Nikdy mi neřekl, že jsem magor, že jsme o tom už mluvili a tak

Takových lidí je málo a hluboce před ním smekám. Opravdu jsme spolu strávili nad psaním a telefonováním hodiny
Podotýkám, že jsem elektrikář. A takový, který se věnuje pouze silnoproudu (rodinné domy) a s fotov. přišel do styku akorát na faktuře za energie při podpoře obnovitelných zdrojů a nebo když viděl na poli panelovou hrůzu...
Pájku jsem oprášil z dob ještě učednických

Dále p. Kolaříkovi, který taktéž pomohl s dotazy a hlavně mi nabídl AXPERTa ještě cenu před zdražením. Řešil jsem to v době před a rozhodl dlouho po
Takže jsem spustil toto:
Axpert MKS 48V 2400
9x panely 230Wp (plánuji +3ks)
16x LiFepo4 3,2V 200Ah
plastbox na uchycení panelů
Zapojení:
panely s sérii po třech kusech, pak paralelně na sobě. 3*230Wp = 8 A
kabel 2x12mm v délce 45m (o ztrátách vím, vyřeším zakopáním 4x10mm nebo 4x16mm)
odpojovače pro AKU 60A a stringy 25A
rozvaděč, a další postupné ladění mě teprve čeká...
Zapojeno v obvodu zásuvky dětský pokoj, obývák. Synům jsem řekl: Hošíci, Váš zdroj je slunce takže se bude hrát pouze, když bude dostatek energie v akumulátorech. Na to ten starší: tati, a nebylo by lepší kdyby jsme když bude svítí nebyly radši venku???? Říkám mu, ty smrade

ty děláš jako kdyby jsi ven chodil, když svítí
Krásná odpověď. Ty dětska mají na všechno odpověď...
Takže PC 140-300W , TV 50W. Manželky salón 150W stálý odběr 12h denně. Akvárium 200W stálý odběr (jenže ty Frontosy jsou tak krásné...), a HLAVNĚ dnes test pračky a Axpert hrdě přestál režim ohřevu. Při těch devíti panelech jsem dnes měl nějakých 1,5kW. Což v odstatě pokryje celou spotřebu a ještě je prostor pro dobíjení.... Vše ladím, takže jsem kritice nakloněn.
Jsem spokojen

RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...