Drazí souputníci,
dovolte mi, abych Vás tímto pozdravil, a poprosil o přijetí mezi Vás..)) Jmenuji se Robin (35, nick Bubu), a jsem zde novým členem. Úvodem bych vám rád poděkoval, za úroveň, kterou, zásluhou diskutujících, tento web bezesporu má. Něco málo o nás (mě a mé ženě) a našem aktuálním zůsobu života si můžete v případě zájmu přečíst zde.:
http://salas-raw-life.webnode.cz/ (ano, ano, už by to chtělo aktualizovat, ale neni cas a elektřina))). Jedinná elektřina kterou máme aktuálně k dispozici, je ta z baterie v autě (samozřejmě ochrana na měniči přestala fungovat, takže naposledy jsem nenastartoval např. včera))), ale společně s jarem i u mě konečně nadešel čas, abych zapracoval na první části plánované elektrifikace naši Salaše. Naším záměrem není vybudovat velky výkoný systém, ale spíše snažit se omezit naše "městským životem zhýčkané" potřeby a najít pro nás onu "zdravou" mez, co se spotřeby týče (i te elektrické)). U elektřiny bych rád docílil co nejméně poruchového systému, nejbližší asfaltovou silnici máme 30km daleko, takže každá oprava je značně nákladná, navíc vím jak je fotovoltaika navyková)), tak se musím držet zpátky. Níže je tedy aktuálně platný hrubý náčrt požadavků a amaterský plán řešení. Budu velmi rád, pokud někdo z vás napíše své postřehy, doporučení nebo mne upozorní na zjevné nesmysly v mém plánování. Na poli FVE jsem opravdu naprostý zelenáč… Nebráním se ani "komerční nabídce" na dobrou radu. Nepotřebuji však řešit žádné uřední náležitosti (projekt), mimo jiné proto, jsme opustili ČR)). Vyjma větrných turbín a parního motoru, nemám ještě nic nakoupeno a první část nakupů bych rád realizoval během následujícího měsíce, kdy se chystám na výjezd do ČR. Postupně se zde budu snažit doplňovat co a jak se podařilo. A samozřejmě pokud kohokoliv z vas neco zaujme, rád se podelim o své zkusenosti s danou problematikou. Stejně tak uvítám nabídky na odprodej něčeho co bych mohl použít.))
S přáním příjemného dne R
Popis požadavků na systém:
spotřebiče:
lednice přes měnič (hlavně letní provoz, na zimu zatím odpojena). Chystám se na koupi mrazaku vhodneho k predeláni na lednici. Zvazuji i vymenu kompresoru na 12 resp. 24V, ale zatím jednoduchostí a cenou vyhráva provoz pres menic.
pračka přes měnič (A+++, ohřívání odpojeno, provoz na přívod teplé vody). (Pracka jiz koupena)
kuch. spotřebiče typu mixer nárazově
Veškeré světlo led. (obytná plocha 45m2, 2osoby, tzn. málo potřeby max. 50W/denně) (led osvětlení sháním)
čerpadlo vody - (solární cerpadlo 24V) (sháním)
2x notebook (max 2x100W)
a par dalsich drobností.. v jednotkách watů
Spotrebice souhrn: požadavky v domácnosti máme již myslím opravdu minimální, a cely dům je navrzen na minimální potřebu použití el. energie. Výhodou také je, že veškeré spotřebiče budeme kupovat převážně nové, tudíž můžeme přizpusobit parametry. "Uživit" naši domácnost vidím tedy jako cca jednoduché, velký problém mi ovšem nastává u elektřiny na dílnu. Již jsem se smířil, že nemohu mít svářečku)))(nebo mohu?))) atp. ale nutně bych potřeboval alespon 1-2 kW na hoblovku, frezku a jiné dřevoobráběcí stroje. Tzn. nepletu-li se, menič 8-16kw(?) a to nemohu najít, resp. pokud najdu je mimo mimo me financni moznosti. Možnost tedy vidím buď, v předělání strojů na 24V, nebo zázrakem mi nekdo poradí vhodný menič do 10tis Kč))), který utáhne aspon 1Kw , případně mne vyvedete z omylu ohledne potrebne kapacity menice ci jakékoliv jiné řešení.. U ostaních výše uvedených spotřebičů (lednice, pracka atd) samozrejme pocítám s menicem cca 2-3 kW, (mod.sinus, soft start). Tolik tedy ke spotřebičům.
úložiště - akumulátory:
Původně jsem chtěl vzít trakční AGM, ale po dvou letech aktualizuji informace co je na trhu a vyhrál akumulator LiFeP0(4) a počítám, že v prvním kole nakupu postavím článek LiFePO4 24V 200Ah. a podle potřeby (afinancí) rozšířím pozdeji na 400 resp. 600Ah. (Jeste se mi nepodarilo dohledat, zda-li u LiFePO je problem, pokud nejsou baterie v systému ideálně ze stejné výrobní serie, tedy nakoupené současně, ale myslim ze pri spravnem aktivnim balancovani nikoliv ? )
zatím nejlepší ceny jsem našel asi zde:
http://eskutr.cz/cs/baterie/78-baterie- ... 100ah.html nabíjení:
2 x 250wp solar panel seriove (pristi rok dalsích 2x250wp tzn. celkem 1000 wp) zapojení výstup: 24V DEKUJI za e-shop mypoweru solary vezmu zrejme tam a to Schutten 250Wp. Máte prosím někdo nějaké reference ?
1x větrná turbína 24V/1000W viz: files.solfoton.eu/200002136-9221e929fb/TS1000-24%20manual%20cz.pdf jiz zakoupena
pokud by sel system jeste doplnit o dalsi dva mini generatory budu rád, ale nevím jak propojit s regulatorem resp. MPPT menicem) mohu je v nejhorsím provozovat s jinym okruhem baterii. Kdyby někdo uměl poradit jak zapojit vše na jedny baterie budu vdecny…
1x větrná turbína 24V/100 W
1x parní generátor , zatím 24V/100 W
Souhrn poptávka nákup:
solarní panely 500wp - preferuji rozděleno do dvou panelů, rád bych prováděl přes den ruční natáčení, je pro mne tedy lepší menší počet panelů. Zřejmě objednám: Schutten 250Wp odsud z mypoweru.
regulator nabíjení (MPPT měnič) - to je pro mne aktualne (spolu s AC menicem) hlavní "kámen úrazu". Není na trhu moc hybridních MPPT solar/vítr. Mají nějáké, převážně v U.S.A. ale žádný který by uměl 1000W solar a 1000W vítr. Lze regulatory take něják "efektivně" propojovat a dvěma současně dobíjet jedny baterie.? to by samozřejmě pak mnohé řešilo...))
měnič napětí DC/AC 24/220 - nedokáži posoudit jestli nekterý z meniců dokaže splnit požadavky na hoblovku (hoblovku budu teprve kupovat, tak lze uzpusobit). Pokud to bude složité, nebo finančně naročné (přes 500$ ) vyberu nějaký menší jen pro domacnost. (3kW stala zatez/6kW peak) opět budu moc rád pokud má někdo nějáký vhodný tip.
LED diody - budu rád pokud mi nějáké někdo zkušenější doporučíte, případně mne varujete které raději nekupovat.
DC/DC menič - ten bych potreboval ideálně: input: 12-24V output: 12-48V. Potřebné proudy nemam ještě spočítané, ale urcite by melo stacit do 10A. Potrebuji přímo na baterie (resp, na load) provozovat aku naradi, bez nutnosti přebíjet do originalni baterie nástroje.
měřák spotřeby - asi jakykoliv, hlavne at moc nežere))
ostatní - samozřejmě budu potřebovat ještě spojovací materiál, jistice atp., nabječky atp. rád zvážím i případné nabídky na nákup Bazarových věcí. Někdo jste třeba špatně koupily, nebo už vám nestačí kapacitně atp.