Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 9:29 am
chatař píše:Já to nijak neprožívám. Konstrukci používám jako uzemňovací vodič, a tu mám pak připojenou na hromosvod. A že by eloxovaný hliník bylo možno považovat za izolant? Eloxují se někdy i chladiče výkonových polovodičů a ještě jsem nezažil, že by dioda, tranzistor, nebo tyristor neměl s chladičem dobré vodivé spojení, pokud teda bylo žádoucí.
No a podívej se na normou požadovaný minimální průřez vodiče který lze považovat jako uzemňovacíxmasin píše:Takže panely uzemnit přes konstrukci a tu pak uzemnit jako takovou. ......
brumlaj píše:No a podívej se na normou požadovaný minimální průřez vodiče který lze považovat jako uzemňovacíxmasin píše:Takže panely uzemnit přes konstrukci a tu pak uzemnit jako takovou. ......Nemýlím-li se v případě CU 16mm2. Takže u každého panelu na konstrukci ...... .
rouchi píše:Moc jsem nepochopil jaký je tedy závěr:
1) je třeba pospojovat všechny panely
2) je nutné použít alespon CY16mm2 (nebo CYA 16mm) nebo menší ? (nejmenší oka se dělá na průměr M5 panely mají většinou předvrtáno d4mm)
3) spojovat k sobě panely, nebo je spojovat na konstrukci ?
4) co použít za materiál aby to neoxidovalo ? osobně si myslím, že takhle venku po čase i měď může zoxidovat
5) kdo to tady má takhle poctivě udělané a kdo naopak na to uplně vydrbal ? dělají to tak montážní firmy ?
6) co by se stalo, kdyby se na to člověk uplně vyprdnul a třeba jen konstrukci na jednom místě spojil na ekvipotenciální svorkovnici (vedení paralelně s DC kabely od FVE)
7) kudy vést od hlavní domovní ekvipotenciální svorkovnice CYA kabel k "sekundární" svorkovnici, které bude v technické místnosti s FVE
8) když bude DC vedení ze střechy vést cca x m po střeše a pak 8m do technické, je třeba dávat DC přepěťovky na střechu i v technické místnosti ?
Jak to tedy udělat v místě s malým potenciálem úderu ? především pro chránění naindukovaného napětí....
každopádně představa že to člověk celé spojuje navíc pomocí cya 16, tak jenom co dá práce to naočkovat, připravit a nehledě na to, že jedno oko stojí i 50kč plus 40kč za 1m kabelu = klidně bych se nebál říct, že se tam člověk u větší elektrárny dostane na 10tis jen za to pospojení na které se podle mě montážnické firmy spíš vydrbou...
Díky za rady
abrams píše:Zdravím ,
dotaz , dostal tu někdo ze zdejších přímý zásah blesku do domu s FVE ?
Elektronům zdar
Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků