Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned bře 07, 2021 3:08 pm


Proudový chránič

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
PředchozíDalší

Re: Proudový chránič

Příspěvekod sitra » pon úno 26, 2018 10:28 pm

Nicholas píše:Revizák neměl v naší novostavbě problém s ledničkou a jinými spotřebiči, které jsou pořád zapojené v zásuvce, mimo chránič.


No, jestli máš děti poučené tak je to výhoda :D ... ale laik, pod dohledem viz Z1 zmíněné normy... každého věc...
no, a jestli je pračka zapojená také mimo, tak bych zvážil povolat jiného RZ....
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
aktuálně experiment s Gridfree 1kW SUN-1000GH (45-90V) s 4x2x255Wp.

Původně: oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l. Úspora za rok 8tis Kč při D25d.Již po návratnosti investice...

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč... S návratností nelze kalkulovat!
sitra
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod tomas » pon úno 26, 2018 10:36 pm

Všechny zásuvky kde mají přístup laici musí mít proudový chránič nebo být na malé napětí. Nějaké materiální škody nejsou pří úrazu elektřinou obhajitelné. Jestli výrobce neumí udělat spotřebič tak, aby neměl svod do PE a nevyhazoval chránič, tak se nesmí připojovat přes zásuvku, ale musí být s pevným připojením.
A v dřevěných budovách musí být chránič všude i na světlech max. 300mA.
Jedna perlička z praxe. V jedné dřevěnce jsem otevřel rozvaděč a koukám dva chrániče vedle sebe zapojené v sérii, jeden 300mA a druhý 30mA. :sm1: *fall* Navíc ten rozvaděč už byl v dřevěné části budovy, takže ten 300mA chránič měl být ještě před vstupem do té dřevěné části. Místní "elektrikář" mi tvrdil že ten 300mA je "protipožární" a ten 30mA obyčejný. ::facepalm:: :wall: . No a revizí to také prošlo :uh:
Takže v dřevěnkách by výrobce takových spotřebičů se svodem neuspěl nikde.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2094
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Proudový chránič

Příspěvekod kodl69 » pon úno 26, 2018 11:05 pm

To Nicholas: pračka v nové instalaci bez FI? to už bych považoval za hodně ujetý... Pokud bude ve "velkoprádelně", pevně připojená a s odpovídajícím pospojováním, tak ano, ale do zásuvky a bez fi?
Na druhou stranu si uvědomte, že značná část populace pořád užívá byty v panelových domech v původním stavu ze 70-tých let, kde ke každé zásuvce vedou pouze dva vodiče, a to i v koupelně, tj prakticky bez ochrany, a přerušení PEN v první zásuvce od rozvaděče způsobí přítomnost síťového napětí na kolících všech dalších zásuvek v okamžiku připojení (zapnutí) spotřebiče jako třeba žehlička, konvice, fén do kterékoliv zásuvky za tou s přerušeným PEN vodičem... A ani v tomhle případě není statisticky zaznamenáno nějaké úmrtí s touto příčinou minimálně posledních 10 let... A jak vypadají některý instalace v průmyslu je lepší ani nechtít vědět. Takže nová móda "nadužívání chráničů" mi taky nepřipadá dobrá, podle v současnosti platné ČSN 33 2000-4-41/ed.3 čl.411.3.4. je stanovena nutnost fi 30mA pro všechny světelné obvody v domácnostech... ( je i v ČSN 33 2130/ed.3 Z1) Ale stěžovat si je jediný, co s tím můžeme dělat.
S tou značnou škodou: není myšlena jen škoda přímá - rozmrazený potraviny, ale i nepřímá - zničená podlaha vyteklou vodou z mrazáku, zničený rozvody vody a topení v domě, zamrzlý akvarijní ribyčky (osobně jsem viděl) po výpadku plyn kotle v průběhu zimní dovolené... Navíc u toho kotle je snad dycky pospojování potrubí, takže možnost úrazu el proudem je fakt podobná jako že na mě na ulici spadne meteorit (ale ne nemožná :lol )
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5389
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod kodl69 » pon úno 26, 2018 11:51 pm

to Tomas: najdou se věci... S tím FI před vstupem do dřevěné části - ne vždy to lze, ale když se začteš do norem podrobněj, tak zjistíš, že i to lze, akorát přívodní kabel musí být buď s minerální izolací (ještě jsem neviděl) nebo uložen odpovídajícím způsobem , třeba v kov. trubce v nehořl. materiálu, a rozvaděč to stejný, např. cetris 1cm a nebo atest na uložení do hořl. materiálu podle třídy hořlavosti - ale čísla norem a článků hned z rukávu nevysypu.
A chystají se horší věci, AFD, tzn oblouková ochrana, co nám do evropy vecpal velkej americkej bratr, to bude teprve tóčo, vypínání kvůli oblouku na komutátoru vrtačky a nebo kvůli rušení z frekv. měniče, LED žárovky... Asi byly ty instalace doteď moc spolehlivý...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5389
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod Nicholas » úte úno 27, 2018 11:16 am

kodl69 píše:pračka v nové instalaci bez FI? to už bych považoval za hodně ujetý...

Zásuvka je za pračkou a nedostanu se k ní v podstatě dokud pračku neodsunu. Netuším, jak by to mohlo být pro děti nebezpečné. Navíc technická místnost bude celá off-limits pro děti (zatím nejsou). Ještě aby zkoušely odlištovat kabely s 600 V DC :-D

tomas píše:Všechny zásuvky kde mají přístup laici musí mít proudový chránič

Laici mají v domě přístup všude, to by měly být všechny zásuvky pod chráničem? Volně přístupné zásuvky jsou se clonkami a za chráničem, zásuvky za linkou nejsou. Ani revizák ani elektrikář co tahal kabely a dělal zásuvky, ani ten, který zapojoval rozvaděč, proti tomu nic neměli, sami to doporučili, a nevidím důvod, proč by lednička, myčka, varná trouba nebo pračka měly být pod chráničem, když jsou ty zásuvky blbě dostupné pro mě s dlouhou rukou, pro děti nebo manželku nedostupné, a kabel je pořád zapojený.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK

Re: Proudový chránič

Příspěvekod kodl69 » úte úno 27, 2018 1:53 pm

Každý svého štěstí strujcem, doporučuju k nahlédnutí elektronstalaci nějaké pračky, co už je na sběrným dvoře. Přerušení PE díky oxidaci měděnýho slaněnýho vodiče běžná věc, svody motoru a i instalace v pračce na kryt, je taky celkem běžná závada. Kombinace tohoto a zásuvky bez fi může být smrtelná, navíc pokud si někdo dá chytře pračku hned vedle vany...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5389
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod sitra » úte úno 27, 2018 7:47 pm

Nicholas píše:
kodl69 píše:pračka v nové instalaci bez FI? to už bych považoval za hodně ujetý...

Zásuvka je za pračkou a nedostanu se k ní v podstatě dokud pračku neodsunu. Netuším, jak by to mohlo být pro děti nebezpečné. Navíc technická místnost bude celá off-limits pro děti (zatím nejsou). Ještě aby zkoušely odlištovat kabely s 600 V DC :-D

tomas píše:Všechny zásuvky kde mají přístup laici musí mít proudový chránič

Laici mají v domě přístup všude, to by měly být všechny zásuvky pod chráničem? Volně přístupné zásuvky jsou se clonkami a za chráničem, zásuvky za linkou nejsou. Ani revizák ani elektrikář co tahal kabely a dělal zásuvky, ani ten, který zapojoval rozvaděč, proti tomu nic neměli, sami to doporučili, a nevidím důvod, proč by lednička, myčka, varná trouba nebo pračka měly být pod chráničem, když jsou ty zásuvky blbě dostupné pro mě s dlouhou rukou, pro děti nebo manželku nedostupné, a kabel je pořád zapojený.


ACH JO...... :cry: :cry: :cry:
Tohle je přesně učebnicový příklad co slyšíme na školení nejen TIČRu.... jak to nemá být a bohužel JE.... :cry:
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
aktuálně experiment s Gridfree 1kW SUN-1000GH (45-90V) s 4x2x255Wp.

Původně: oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l. Úspora za rok 8tis Kč při D25d.Již po návratnosti investice...

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč... S návratností nelze kalkulovat!
sitra
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod gupa » úte úno 27, 2018 8:11 pm

Fi mne párkrát v životě sdělilo svou funkcí, že je užitečné. Nevím proč špekulovat jestli ho chci tam nebo onam. Všude pokud to jde a hotovo. A když lítá tak mne donutí přemýšlet proč lítá. Vždyď jde o život.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1736
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod Nicholas » úte úno 27, 2018 8:24 pm

Vypadá to, že jsem šáhnul do vosího hnízda elektrikářů, protože na to zjevně každý druhý má nějaký jiný názor :D Já rozporovat nebo debatovat, proč elektrikáři udělali to či ono a revizák jim to posvětil nehodlám, nějaký dobrý důvod zjevně mají. Můžu se maximálně zeptat, až je uvidím, předělat v rozvaděči se to nechá vždycky.
Naposledy upravil Nicholas dne úte úno 27, 2018 8:32 pm, celkově upraveno 1
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK

Re: Proudový chránič

Příspěvekod youda » úte úno 27, 2018 8:27 pm

FCC píše:.... Všechny spotřebiče máme doma 1F kromě štípačky. Máte zkušenosti jak se motor chová když by byl připojený 2F ze sítě a 1F z měniče?


Zapojit 3f motor tak, že L1+L2 jdou z DS a L3 jde z meniče, tak to bych raději nedělal. Bude-li měnič synchronizován se síťovou L3, tak by to sice chodilo, ale jen do chvíle, než se něco pokazí. Např.:
1) Výpadek DS: L3 zůstane díky zálohování měničem funkční, takže 3f motor se zastaví, po nějaké době se vinutí přehřeje a motor shoří. Možná chytne i hromada pilin a dřevo naskládané poblíž štípačky.

2) Odpojení L3 před měničem: Měnič nemá s čím synchronizovat výstup, takže jím generovaná L3 se začne pomalu fázově posouvat, čímž dojde ke zvýšení/snížení napětí L1-L3 a L2-L3,takže 3f motor začne blbnout, případě čmoudit.

3) Určitě existují i další rizikové situace...

Dle mého skromného názoru prostě nedává smysl zapojit 3f spotřebič tak, aby ho 2 fáze napájely z DS a 1 fáze z čehokoliv jiného. Rizika jsou velká a ušetřená elektrická energie minimální. Obzvláště, pokud ten spotřebič používám jednou za čas. V rámci baráku bych tedy některé okruhy zapojil na menič a jiné okruhy nechal na DS. Sporadicky používaný 3f motor bych nechal zapojen pouze do DS. Ikdybych měl 1f menič, který utáhne celý můj barák, tak sporadicky používaný výkonný 3f spotřebič bych nechal zapojen do DS, ať ten menič zbytečně netrápím. Ony totiž měniče většinou chcípnou pod zátěží a nikoliv ve spánku :)

PS: ten Schneider Xantrex XW za více než 100 hadrů, tak to je fakt mazec...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod volente » úte úno 27, 2018 8:55 pm

Tak za mne chránič dobrý, ale 0,03A na celý barák jen na vztek, v koupelně budiž, to bylo i dřív.
Bydlel jsem ve starým činžáku a bez fíčka, dneska bydlím ve své pastoušce taky bez fíčka a za mně dobrý. A že takových jako já je hodně vám nemusím povídat. A že je fůra těch co si stěžují že jim fíčko vybaví a oni vyhodí obsah mrazáku protože nebyl nikdo doma takové znám taky. A třeba 0,03A fíčko ve stavebním rozvaděči to je úplně líná huba, dáš prodlužku, zapneš flexu a jdeš to nahodit.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2381
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Proudový chránič

Příspěvekod ota » úte úno 27, 2018 9:13 pm

Fíčka se dávají jako poslední záchrana pro případ, že se potká několik nepříznivých faktorů, které se sejdou "maximálně 1x za 10 let".
Jenže kvůli takovýmu nepravděpodobným selháním mnoha faktorů padaj z nebe Concordy, vybuchujou raketoplány, potápěj se Titaniky a Estonie, či hořej paneláky obložený polyšem v Londýně. A ten panelák mimochodem shořel právě kvůli pračce Whirlpool.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2211
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Proudový chránič

Příspěvekod FCC » úte úno 27, 2018 10:25 pm

youda píše:
FCC píše:.... Všechny spotřebiče máme doma 1F kromě štípačky. Máte zkušenosti jak se motor chová když by byl připojený 2F ze sítě a 1F z měniče?


Zapojit 3f motor tak, že L1+L2 jdou z DS a L3 jde z meniče, tak to bych raději nedělal. Bude-li měnič synchronizován se síťovou L3, tak by to sice chodilo, ale jen do chvíle, než se něco pokazí. Např.:
1) Výpadek DS: L3 zůstane díky zálohování měničem funkční, takže 3f motor se zastaví, po nějaké době se vinutí přehřeje a motor shoří. Možná chytne i hromada pilin a dřevo naskládané poblíž štípačky.

2) Odpojení L3 před měničem: Měnič nemá s čím synchronizovat výstup, takže jím generovaná L3 se začne pomalu fázově posouvat, čímž dojde ke zvýšení/snížení napětí L1-L3 a L2-L3,takže 3f motor začne blbnout, případě čmoudit.

3) Určitě existují i další rizikové situace...

Dle mého skromného názoru prostě nedává smysl zapojit 3f spotřebič tak, aby ho 2 fáze napájely z DS a 1 fáze z čehokoliv jiného. Rizika jsou velká a ušetřená elektrická energie minimální. Obzvláště, pokud ten spotřebič používám jednou za čas. V rámci baráku bych tedy některé okruhy zapojil na menič a jiné okruhy nechal na DS. Sporadicky používaný 3f motor bych nechal zapojen pouze do DS. Ikdybych měl 1f menič, který utáhne celý můj barák, tak sporadicky používaný výkonný 3f spotřebič bych nechal zapojen do DS, ať ten menič zbytečně netrápím. Ony totiž měniče většinou chcípnou pod zátěží a nikoliv ve spánku :)

PS: ten Schneider Xantrex XW za více než 100 hadrů, tak to je fakt mazec...


Do zásuvky kde připojuji štípačku mě vede kabel z rozvaděče , ze kterého napájí 1 fáze sklípek ( který je samozřejmě na zálohované fázi, protože není nic horšího než, když při rozjeté akci vypadne elektřina..) a bohužel není možnost tam už natáhnout další kabel, respektive možné to je , ale je to nechutně složité ( obkopat barák a položit nový kabel).

Snad možná frekvenční měnič z který udělá z 1f 3f a nebo štípačku na spalovací motor :-).

PS : Xantrex je použitý. Je to poctivý kus HW co vydrží ledasco (např. 10s dá 12kW na fázi), ale má svoje mouchy. Každopádně je zajímavé, že tento měnič se vyrábí od roku 2007 a stále na něj vycházejí aktualizace firmware s vylepšování funkcí.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 166
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod gupa » úte úno 27, 2018 11:04 pm

Jak vypadne elektřina? Důvod? Elektřina jen tak sama od sebe nevypadne.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1736
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod FCC » úte úno 27, 2018 11:10 pm

Např. počasí, výluka distribuce... atd.
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
FCC
 
Příspěvky: 166
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod youda » stř úno 28, 2018 1:03 am

Výpadky elektřiny to je peklo, u nás byly výpadky DS každou chvíli. Kolikrát ještě nezačlo ani pršet a DS už byla dole. Furt jsem se tomu divil, až mi jedna sousedka povídá - támhle za kopcem je rozvodna a voni se chlapi bojej, aby jim do toho nepraštil blesk a nemuseli to pak opravovat. Tak to vedení k nám do vsi raději preventivně vypínaj při každé bouřce :uh:
No jestli to je pravda netuším, ale frekvence výpadků by tomu odpovídala :hell:

Hele, fakt si nemyslím, že kombinovat ty fáze dohromady je dobrej nápad. Ideální by bylo buď ten nový kabel, nebo štípačku na benzín či na 230V (která je ale podstatně slabší).

Kdybych byl v situaci, že nemůžu vyměnit kabel a nechci měnit štípačku a přitom na tom kabelu chci mít zálohovanou fázi do sklípku, tak bych na tenhle jediný kabel dal přepínač sítí. Normálně by to jelo přes měnič ale když bych chtěl štípat, tak bych to přepínačem cvakl přímo na DS. Během přepnutí by ale na chvíli vypadla elektrika ve sklípku. Pokud jsou ostatní zálohované spotřebiče na jiném kabelu, tak by to nemuselo vadit. Pokud jsou všechny zálohované spotřebiče jen na tomto jednom kabelu tak je to nahouby.

PS: frekvenční měnič 1f-3f samozřejmě existuje. Výkon bude logicky nižší.
Případně lze 3f motor doplnit kondenzátorem a provozovat na 1 nebo 2 fáze ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod rva » stř úno 28, 2018 5:30 am

Já jsem měl ty fáze nakombinované L1(Axpert)+L2+L3. Běžela na to štípačka i cirkulárka. Protože Axpert běží ve fázi s L1, tak s tím žádný problém nebyl.
Jenže pak jsem přidal další Axpert a už nebyl volný kabel, abych k němu přivedl L2, takže k němu přivádím taky L1. Od té doby mám v kůlně L1+L1+L3 a k třífázovým spotřebičům musím tahat prodlužku s DS od hodin.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1770
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Proudový chránič

Příspěvekod redcrown » stř úno 28, 2018 10:43 pm

Já mám chrániče 3, na každém patře jeden a za 8 let mi spadl jen jeden jednou, když do něj nakapala zkondenzovaná voda z husího krku z půdy. Mimo chránič mám jen bojler, ponorku, lednici. Taky nechápu, v čem pořád někdo vidí problém.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
redcrown
 
Příspěvky: 1012
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Proudový chránič

Příspěvekod kodl69 » stř úno 28, 2018 10:59 pm

To by mě zajímalo, jestli ten chránič ještě funguje jak má, nedávno jsem jeden "prokapanej" zapojenej před elektroměrem měnil, protože té jemné mechanice voda neudělalal dobře, vzdal to dokonce i hlavní jistič, a ty většinou něco vody vydrží.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5389
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Proudový chránič

Příspěvekod redcrown » čtv bře 01, 2018 1:38 am

Tak až se mi bude chtít schodit celou IT základnu v 2.NP, tak ho zkusím vybavit testovacím tlačítkem.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
redcrown
 
Příspěvky: 1012
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'