Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 10:25 am
Odpovědi lze nalézt třeba zde ale krátce. Klasická pojistka, kterou máš na mysli jistí zařízení aby nedošlo k jeho poškození proudem větším než je pro zařízení bezpečné. Napětí nemá jak pojistka zjistit do doby jejího přepálení PROUDEM. Posléze následuje fáze, kdy v pojistce hoří oblouk a zde je důležitá schopnost pojistky tento oblouk zhasnout. A zde vstupuje do hry NAPĚTÍ. Čím vyšší napětí, tím je vyšší schopnost hoření oblouku na delší vzdálenost. No a nezanedbatelnou je otázka zda je proud střídavý, který se zháší jednodušeji, než stejnosměrný se kterým pracujeme ve FV aplikacích minimálně na straně panelů. A to vše musí konstrukce pojistky respektovat. Takže pojistka 10A stačí - určitě ne více, a aby měla smysl, tak musí být pro polovodičové aplikace. A musí mít rozpojovací schopnost 60V= (stejnosměrných) To bych řekl, že autopojistka nesplní. Ne nadarmo se dělají pojistky pro FV aplikace.vla píše:Trošku jsem rozšířil svoji elektrárnu (nyní 2x240W seriově a 24V 360 Ah) a začal jsem přemýšlet, že by možná neškodilo dát tu a tam nějakou pojistku. I šel jsem do autopotřeb zakoupil pojistkové pouzdro na nožovou autopojistku a k ní pojistku 10A, neb z panelů poteče max 8A. Když jsem ji začal montovat tak mi přišlo na mysl co vlastně pojistka jistí. Parametra se udávají v A, tedy proud, jenže v autě pojistka jistí 12 V 10A tedy 120W a pak shoří. Já mám cca 60v a 8 A, tj 480 W. Tak jsem ji tam zatím nedal a nejsem si 100% jistý co vlastně platí. Obecně by to pak asi platilo i pro běžné jističe, pokud jsou na bázi ohřevu čehosi atd. Snad mi to někdo zkušenější vysvětlí. Díky, Vla.
vla píše:....I šel jsem do autopotřeb zakoupil pojistkové pouzdro na nožovou autopojistku a k ní pojistku 10A, neb z panelů poteče max 8A. .
petrs píše:400 W : 60 V = 6,67 A Pojistka + - 10A [7,5 A]by mela byt vyhovujici,bude u nich ale pomerne velky rozptyl [podle vyrobce]odolnosti proti pretaveni,idealni by bylo vyzkouset primo v provozu a nasledne nakoupit nekolik kusu nejvhodnejsiho typu od stejneho vyrobce.
... Kdysi jsem zkousel odolnost nozovych automobilovych pojistek 10 ti Amperova rekordmanka se neochotne pretavila az kolem 25 Amperu...
ota píše:Pokud jsou panely v serii jistit je 8-10A,pokud paralelne 15-20A
Mezi regulator a baterky jistit 20A
Menic bych jistil cca 20-30A
Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků