Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 08, 2021 10:24 am


Co pouzit

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
Předchozí

Re: Co pouzit

Příspěvekod FRSO » ned zář 14, 2014 4:53 am

pezizka píše:Uvedl jsem špatnou informaci :oops: Ta délka kabelu je opravdu 150cm jak píše FRSO. Já ho zkracoval, tak jsem musel najít i zbytek. Mám - http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 00va-sinus - a je tam kabel 25mm2. Je to na něm psáno, neměřil jsem to. Většinou stejně naměříte míň :evil: Ale to nic nemění na tom čím to jistit a čemu vlastně ta pojistka má zabránnit :mrgreen: :hell:

Zdravím, ona ta 25 stači na ten trvalý výkon 1000W, úbytek na přívodních vodičích je cca 0,22V. Na rozběh který je krátký těch 5 vteřin dá měnič až 2400W - úbytek je při té 25 cca 0,4V. Jelikož měnič funguje v rozsahu 9,3-17.2V, tak v tom nevidím žádný problém. Výkony jsou v měniči elektronicky omezeny, tak bych se té pojisky 200A na přívodu skutečně nebál. Bude jistit opravdu jen to vedení při prípadném zkratu na něm, což dle provedení přívodu do měniče je to velmi málo pravděpodobné.

http://www.ekoproud.wz.cz/v_prurez.htm
FRSO
 
Příspěvky: 1361
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod brumlaj » ned zář 14, 2014 9:25 am

Botas píše:pezizka:
Zajímalo by mě jestli vám dříve odejde ta 300a pojistka nebo ten kabel 35mm2 jelikož na danou pojistku je definován kabel 75mm2 tj dvakrát tak velká plocha. .....
Já bych se spíš držel doporučení výrobce pojistkových odpínačů, který stanovuje minimální připojovací průřezy vodičů pro tyto odpínače. Pro 315A pojistky taḿ je vyžadován (poslední tabulka v dokumentu na straně 7) průřez 150mm2 Cu. Ale je pravda, že to je z důvodu působení tepla z přívodních vodičů na pojistku.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod pezizka » ned zář 14, 2014 11:17 am

Já tomu fakt nerozumím :shock: Na straně jedné je ten Victron co požaduje jištění 200A 25mm2 a na straně druhé ta tabulka chce při jištění 200A 95mm2. Myslím, že ta tabulka je pro stabilní zatížení těmito proudy, což v těchto případech nehrozí, a taky se počítá s daleko delšími trasami. Určitě většími jak jednotky m. Taky mne tam zaujalo, že pro 63A je daný průřez 16mm2 a pro 125A už 50mm2. Vím že to není lineární a musí se vlézt do řady, ale na dvojnásobný proud trojnásobek průřezu :roll: Daleko realističtější mi připadá kalkulačka jejíž odkaz poslal Frso. I když je pravdou že ten Victron žere v maximech okolo 90A a při takto krátkém vedení je to téměř v pořádku i podle tabulky kde 80A = 25mm2. A že dokáže zblajznout 200A? To jo, ale 5s. Tou dobou je na kabelu výkonová ztráta 80W. Ale je to chvilka. Myslím, že použít slabé pojistky je risk. Co dokáže udělat odpojení aku při plně valícím MPPT jsem již jednou viděl :hell: a podruhé nechci :sm1: A dodržet přiřazení vodičů k takovýmto pojistkám se mi zdá přehnané, jde dle mne o odlišné podmínky. Jedině by někdo dal měnič třeba 30m od AKU, Pak by to mělo smysl ale ty kabely bych platit nechtěl :? Já se kvůli tomuto snažil stlačit vše k sobě.
pezizka
 
Příspěvky: 640
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod FRSO » ned zář 14, 2014 11:31 am

mobilik píše:A neskusal si nahodou ako sa hreju tie mega poistky? Co ja viem pri 150A?


Zdravím, ta pojistka se opravdu nezahřeje při těch 150A, protože ten zvýšený proud pro startovací výkon toho měniče je max 5 vteřin do proudu 200A, pak se měnič blokne na cca 30 vteřin a pak znuvu naskočí, toto se může opakovat 5x a pak měnič přejde do poruchy a musí se ručně vypnout a zapnout. Jinak pak je provozní proud měniče do omezení výkonu cca 120A.
FRSO
 
Příspěvky: 1361
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod FRSO » ned zář 14, 2014 11:47 am

pezizka píše:Já tomu fakt nerozumím :shock: Na straně jedné je ten Victron co požaduje jištění 200A 25mm2 a na straně druhé ta tabulka chce při jištění 200A 95mm2. Myslím, že ta tabulka je pro stabilní zatížení těmito proudy, což v těchto případech nehrozí, a taky se počítá s daleko delšími trasami. Určitě většími jak jednotky m. Taky mne tam zaujalo, že pro 63A je daný průřez 16mm2 a pro 125A už 50mm2. Vím že to není lineární a musí se vlézt do řady, ale na dvojnásobný proud trojnásobek průřezu :roll: Daleko realističtější mi připadá kalkulačka jejíž odkaz poslal Frso. I když je pravdou že ten Victron žere v maximech okolo 90A a při takto krátkém vedení je to téměř v pořádku i podle tabulky kde 80A = 25mm2. A že dokáže zblajznout 200A? To jo, ale 5s. Tou dobou je na kabelu výkonová ztráta 80W. Ale je to chvilka. Myslím, že použít slabé pojistky je risk. Co dokáže udělat odpojení aku při plně valícím MPPT jsem již jednou viděl :hell: a podruhé nechci :sm1: A dodržet přiřazení vodičů k takovýmto pojistkám se mi zdá přehnané, jde dle mne o odlišné podmínky. Jedině by někdo dal měnič třeba 30m od AKU, Pak by to mělo smysl ale ty kabely bych platit nechtěl :? Já se kvůli tomuto snažil stlačit vše k sobě.


Přesně tak, vůběc bych se toho nebál a neřešil to tak vědecky, já to dělám tak, že od + polu aku z jednoho bodu zapojím pojistku pro měnič dle výkonu a druhou pojistku pro regulátor od aku -samozřejmě dávám pojistku pro regulátor pro daný dobíjecí max. proud 1,5-2x silnější jak tos tady psal o vyhoření reglu. Zatím všechny systémy fungují bez problému. Na třeba EP 20A MPPT dám auto pojistku nožovku 30A a je to OK, stejně ten regulátor nikdy nedal více jak cca 17A při panelu 250Wp 60 článků. Do 8 m od panelu k reg. používám 2,5mm2 tj. proud z panelu cca 8A, jak je to více do cca 15m tak dám 4mm2, od aku k reglu do 2m dávám taky 4mm2 provedení silikon izolace. Jak jistíš výstup 230V z měniče ??
Dík za info Franta.
FRSO
 
Příspěvky: 1361
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod pezizka » ned zář 14, 2014 12:46 pm

FRSO píše: Jak jistíš výstup 230V z měniče ??

Z měniče bez jištění až do rozvaděče ca 12m od něj. Vím že to není úplně košer :( ale myslím že by to spělo ke zhruba stejnému jak s těmi 12V. Z principu. Chci z měniče dostat vše co dokáže. A tento dokáže fakt moc. Klimu 650W rozběhne vždy bez vyhodnocení problému, ale trochu se střapčí :lol: Mimoděk HF China 1kW si ani neprdl, než :hell: Takže je nějaké smysluplné jištění té 12m trasy? Já o něm nevím. Jediné "jištění" je to, že pokud se měnič jež je spínaný PLC nerozeběhne do nastavené doby (toto je vyhodnocováno sepnutím relé za jištěním v rozvaděči) tak ho PLC vypne a dá vědět. Taky spoléhám na to, že by si měnič poradil. Do toho rozvaděče to mám taženo 1,5mm2. Zde je fíčko a jistič 6A charakteristika C. Ale to beru spíš jako bezpečnost :celebrate2: (to fíčko) a ten jistič spíš proto kdyby se relé speklo a síť hurá do měniče :eek2:
pezizka
 
Příspěvky: 640
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod FRSO » ned zář 14, 2014 1:51 pm

pezizka píše:
FRSO píše: Jak jistíš výstup 230V z měniče ??

Z měniče bez jištění až do rozvaděče ca 12m od něj. Vím že to není úplně košer :( ale myslím že by to spělo ke zhruba stejnému jak s těmi 12V. Z principu. Chci z měniče dostat vše co dokáže. A tento dokáže fakt moc. Klimu 650W rozběhne vždy bez vyhodnocení problému, ale trochu se střapčí :lol: Mimoděk HF China 1kW si ani neprdl, než :hell: Takže je nějaké smysluplné jištění té 12m trasy? Já o něm nevím. Jediné "jištění" je to, že pokud se měnič jež je spínaný PLC nerozeběhne do nastavené doby (toto je vyhodnocováno sepnutím relé za jištěním v rozvaděči) tak ho PLC vypne a dá vědět. Taky spoléhám na to, že by si měnič poradil. Do toho rozvaděče to mám taženo 1,5mm2. Zde je fíčko a jistič 6A charakteristika C. Ale to beru spíš jako bezpečnost :celebrate2: (to fíčko) a ten jistič spíš proto kdyby se relé speklo a síť hurá do měniče :eek2:


JJ, já taky nejistím výstupy modifik ani sinus, pouze přívod od aku do měniče, ale začnu to tam dávat, na ten 1200VA stačí na výstup možná 10A s char. B, aby to podrželo i při tom startu na max výkon, jinak by stačil i 6A jistič. Ty Victrony rozjedou hodně a vcelku max jen zavrčí a jede. Škoda že se nedají programovat třeba jak ty C1200VA. Měl jsem doma na test tu novou C1200VA a byla super, rozjede i klimu 950W v pohodě. Kamarádovi jsem dal tu co máš ty ale jen 800VA, má tam vodárnu 450W, lednici A++, TV LCD, světla, atd., všechno rozjede natvrdo najednou a ani moc neprotestuje. To je ta výhoda těch lepších měničů např. Victron a Studer, že to dá krátce pro rozběh ten 2 násobek výkonu.
Jak máš udělané aby ti měnič vypnul, pokud už bude napětí na LIFEYPO4 malé, respektivě pokud to chceš při určitém napětí vypnout a znovu zapnout, u těch C1200 se to dá nastavit všechno přes MK2-USB, včetně výstupního napětí a ostatních funkcí spořících režimů. Multiplus je v tomto směru ještě lepší.
FRSO
 
Příspěvky: 1361
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod JiříK » ned zář 14, 2014 3:09 pm

Tak jistič 10A/char. B na výstupu 1500W HF měniče nevypne ani náhodou, ani do přímého zkratu. Dokonce nevypne ani jistič 6A. Elektronická ochrana je rychlejší-osobně vyzkoušeno...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 927
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Co pouzit

Příspěvekod pezizka » ned zář 14, 2014 3:39 pm

Řídím domácnost a dílnu trojicí PLC. Je to jenom Logo 0BA7. Naučil jsem se to programovat sám, dnes si s tím udělám co chci a je to v možnostech tohoto zařízení. Vím, že by byly i lepší řešení, ale výhodu vidím v tom, že sám... Řídím s tím provoz kotle na tuhá (Atmos dřevobrikety) provoz akumulačních nádrží s bivalentním provozem (7,5m2), dvě ekvitermní regulace vytápění (dílna - kalolifer, byt - podlahovka), teplovodní drain-back solár s regulací průtoku a návazný bojler 620l (dá se z něj i čerpat do aku nádrží) a ventilaci s rekuperací. Toto komunikuje sériově. Jedno z těchto PLC zapíná v případě nutnosti (nejde li el. proud, a nebo pokud je možno čerpat AKU) měnič. Toto PLC ví o napětí aku co by celku. U akumulátoru mám opět Logo (ale 0BA6, toto neumí samo komunikovat sériově, prostě zbylo z mého učení se) a toto už řeší napětí jednotlivých článků a stará se o vše potřebné. Dává stavem vědět tomu chytřejšímu kdy je možno aku čerpat a taky to ukončí. Ta moje fotovoltaika je vlastně záložní zdroj pro kotel, který trošku přerostl. Takže dokud netopím čerpá se aku při dosažení 3,32V a stop při 3,05V. To proto, že spotřebovávám tuto energii právě na provoz této technologie. Spotřeba není moc vysoká a tak to spotřebovávám dost dlouho. Proto jsem nastavil čerpání zavčasu aby se během slunných dnů nestalo to, že se dobije aku a nebude kam s energií. Provozuji fotovoltaiku teprve krátce (asi 4 měsíce?) a ještě se mi toto nestalo, tak si myslím, že jsem zvolil správně. Jakmile se začne topit (to ještě fotovoltaika nezažila) potom mám nastaven počátek čerpání na 3,7V a stop na 3,3V. Prostě aby zbyl dostatek energie na klidné dohoření dávky v kotli. Ale to musím teprve vyzkoušet.
pezizka
 
Příspěvky: 640
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Co pouzit

Příspěvekod pezizka » ned zář 14, 2014 3:42 pm

JiříK píše:Tak jistič 10A/char. B na výstupu 1500W HF měniče nevypne ani náhodou, ani do přímého zkratu. Dokonce nevypne ani jistič 6A. Elektronická ochrana je rychlejší-osobně vyzkoušeno...


Já na tu svou klimu zkoušel 6A B - neobstál. 10A B obstál. 6A C obstál. Zkoušeno ze sítě, klima nemá soft start. Nezkoušel jsem ani jednu variantu s měničem do zkratu.
pezizka
 
Příspěvky: 640
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Předchozí

Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'