Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 12:23 pm


Fronius 150 výpadek proudu

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod sonyr » pon srp 06, 2012 8:04 pm

Zdravím. Lze nějak docílit při výpadku proudu aby střídač stále vyráběl? Předpoklad je vypnutý hlavní jistič. Pro použití spotřeby domácnosti. Děkuji za info.
?
sonyr
 
Příspěvky: 20
Registrován: pon srp 06, 2012 7:58 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod joseff » pon srp 06, 2012 8:10 pm

pokud se bude mit k cemu "prifazovat", tak ano
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod sonyr » pon srp 06, 2012 8:20 pm

Co z toho plyne? Jak přifázovat? Prosím trochu rozepsat. Děkuji...
?
sonyr
 
Příspěvky: 20
Registrován: pon srp 06, 2012 7:58 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod jhladik » pon srp 06, 2012 8:32 pm

Mít doma střídač co udělá ostrovní síť. Tj. vytvoří místní 50Hz 230AC V a na tuto síť se již dokáže Fronius připojit. Kvalita sítě musí být celkem "dobrá", jinak Fronius hodí chybu sítě a nepřipojí se. Takže je potřeba mít sinusový průběh napětí (oněch 230)
?
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod Lui » pon srp 06, 2012 9:16 pm

Obávam sa, že až takéto jednoduché to nebude.... :(
Napríklad ako bude ten striedač vedieť kolko energie má dodávať ...(?).... :roll: ....taký striedač funguje troška ináč....nedokáže zistiť "kolko" práve chceme z neho odoberať.....bude tlačiť stále plný výkon....
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod abrams » pon srp 06, 2012 9:28 pm

Zdravím ,

ale pozor :!: :idea: , spotřeba domu musí být při takovém provozu větší než výroba ON GRID měniče :eek2: .
ON GRID měniče (střídače) hledí na pumpování veškerého dostupného výkonu z FV panelů do sítě , pokud tuto síť
bude zastupovat měnič , může ho ON GRID střídač "zabít" :hell: . Já zkoušel 500W GRID-TIE spolu s 2.500W sínus
měničem ale s celkovou zátěží cca 600W (níž jsem si netroufl) . Jde o to , že ON GRID střídač bude zvyšovat napětí
aby do sítě přetlačil maximum z FV . Pracovní napětí ON GRID stř. bývá od 190V do 260V AC (přibližně) což by mohlo
odpálit nejen OFF GRID měnič ale i řadu připojených spotřebičů :uh: . Mám 4kW ON GRID střídač za XX tisíc , ale
v ostrovním provozu je na prd :-( , v ostrově jede 5kW sínus na 26V baterkách :yes: ... nejen tato zpráva je teď
psána zelenou elektřinou :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod Petr » úte srp 07, 2012 6:35 am

jhladik píše:Mít doma střídač co udělá ostrovní síť. Tj. vytvoří místní 50Hz 230AC V a na tuto síť se již dokáže Fronius připojit. Kvalita sítě musí být celkem "dobrá", jinak Fronius hodí chybu sítě a nepřipojí se. Takže je potřeba mít sinusový průběh napětí (oněch 230)


To by musel být ale hodně drahý a kvalitní střídač s dobrou ochranou, protože pokud by nebyl, fronius ho uvaří. Řešit s ONGRID systémem funkčnost i v případě, že distributor vypadne, může vyjít docela draho. V podstatě koupit vše (regulátor, baterie, měnič) kromě panelů znovu a tentokrát pro poloostrov. ONGRID bych doma nechtěl ani s tisíciletou garancí výkupu. To nemá s nezávislostí prach nic společného. A jak tak čtu i dle příspěvku původního tazatele, nezávislost je žádoucí ;)

Mimochodem čím chcete ten "Mít doma střídač co udělá ostrovní síť" napájet? Přímo z panelů těžko, nebo si má pán rovnou přikoupit regulátor a baterie aby to vůbec šlo? Počítejme s tím, že pán by to potřeboval v momentě kdy nemá elektriku, ONGRID mu nejede, protože se nemá na co přifázovat a pán má tudíž jediný zdroj a tím je neregulovaný výstup z panelů.

Blbá situace. Buď zaběhnout do obchodu, nebo čučet do zdi a s ONGRIDem čekat na obnovení dodávky el.en stejně jako člověk bez jakékoliv FVE. Mimochodem zaplatí někdo pánovi to co během výpadku vyrobil, ale distributor kvůli závadě i přes garance nebyl schopen odebrat a vykoupit? Jak to je v tomto případě? To se blížíme do situace, že sice máme nabídku elektřiny ze střechy, ale nemáme ji komu dodávat, protože distributor ji od nás z nějakého důvodu neodebere. Je jeho (distributorovou) povinností vůbec tu energii odebírat?
?
Petr
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte bře 08, 2011 7:08 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod joseff » úte srp 07, 2012 7:59 am

sonyr píše:Co z toho plyne? Jak přifázovat? Prosím trochu rozepsat. Děkuji...


No to je prave tezke.

Pokud ten Fronius jeste nemas, tak se na nej vykasli a kup rovnou radeji nejaky ostrovni stridac (mistni plenum ti urcite na zaklade vlastnich zkusenosti rado poradi) nebo nejaky hybridni stridac, ktery dokaze byt pripojen k distribucni soustave a v pripade vypadku si vytvorit vlastni ostrov (ale to je dle meho nazoru zbytecne predrazena hracka, kdyztak porovnej ceny v zahranicnich eshopech, v CR je tuze draze ...).

Pokud uz Fronius mas, tak ho rychle prodej dokud to jde a stejne si kup ostrovni stridac.
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod mypower.cz » úte srp 07, 2012 8:08 am

joseff píše:ktery dokaze byt pripojen k distribucni soustave a v pripade vypadku si vytvorit vlastni ostrov (ale to je dle meho nazoru zbytecne predrazena hracka, kdyztak porovnej ceny v zahranicnich eshopech, v CR je tuze draze ...)


Na tomhle principu funguji vsechny bezne prodavane UPS. Staci vybrat takovou, ktere nebude vadit vetsi kapacita baterek nez je bezna. tusim ze LUI ma s timto zkusenosti.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod matej » úte srp 07, 2012 12:28 pm

Některé síťové střídače, např. Solutronic Solplus, mají docela široké možnosti nastavení dodávky energie v závislosti na síťovém napětí. Např. u modelu Solplus 120 (12kW 3-fázový) lze nastavit určité napětí, od kterého střídač začne omezovat výstupní výkon. Ve výchozím stavu je to nastaveno někde kolem 253V, ale lze to nastavit i níž. On-grid střídač by tak teoreticky mohl limitovat dodanou energii tak aby právé nasytil poptávku. Otázka je jak je tato regulace rychlá a jak rychle by dokázala reagovat snížením výkonu při vypnutí většího spotřebiče. Nicméně je to pořád riskantní pač nikdy není zaručeno že nic nepoteče "do" ostrovního střídače. Prakticky jsem to nezkoušel a asi ani nebudu mít možnost.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod sonyr » úte srp 07, 2012 7:28 pm

Můžete prosím trochu podrobněji jak by to vypadalo s tou ups? Mam panely 15,01kw.
?
sonyr
 
Příspěvky: 20
Registrován: pon srp 06, 2012 7:58 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod Lui » úte srp 07, 2012 8:53 pm

Nechce sa mi to síce spočitať....ale zaujíma od autora jedna otázka.....
Je záujem riešiť toto,aj v tom prípade,že to bude stať povedzme vyše 10tisíc eur....?
Lebo aby to fungovalo "ako tak"....(!!!)...je tam potrebný striedač s výkonom troška večším ako ten fronius 150......predpokladám že tých 150 znamená 15kw....
No a taký menič si ani neviem predstaviť kolko by stál.....
A samozrejme nesmieme zabudnúť na ďalšiu podstatnú položku....baterka..... :eek2:
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod SJM » úte srp 07, 2012 9:18 pm

Existují 8kW střídače za cca 190 tis. Kč, byly by potřeba dva.
?
SJM
 
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod sonyr » stř srp 08, 2012 8:03 pm

Neříkejte mi že to nelze nějak vyřešit. Třeba umělá zátěž na přebytky nebo tak něco... A je jasné že to chci pořešit za rozumnou cenu. čekal jsem něco že ve střídači půjdou nastavit třeba max 2kw na nouzi a stím si člověk nějak poradí. Nebo něco podobného...
?
sonyr
 
Příspěvky: 20
Registrován: pon srp 06, 2012 7:58 pm

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod Lui » stř srp 08, 2012 8:21 pm

Nikdo tu nehovorí,že sa to nedá.... :)
Len ono to nie je také jednoduché,ako sa to na prvý pohlad zdá.... :(
Umelá záťaž.....no dobre...ale ako "prikážeš" 15kw meniču aby "tlačil" len dva...?....dobre....okrem toho,že vlezeš do rozvádzača a poodpájaš potrebné množstvo vetiev....
A ak sa to dá...aj tak potrebuješ "niečím" vytvoriť umelú sieť,lebo to nebude schopné ani naštartovať.... :(
A ak sa Ti to podarí naštartovať aby to tlačilo spomínané 2 kw....tak musíš mať pripnutý menič ktorý ma viac ako 2 kw,aby to mohlo fungovať.....ale zároveň v tom istom čase (skor ešte by som povedal,že radšej ešte skor) sa musí spustiť aj tá umelá záťaž ,ináč to pravdepodobne odpáli menič....
A nezabudni,že to chce aj nejaké batérky.... ;)

Prečítaj si aj tie príspevky,kde o niečo podobné sa už pokúšalo....a uvidíš že to nie je len tak.... ;)
Ja viem,že to chceš nejako zpojazdniť,len ten menič čo máš je určite poriadne drahý...a nie je to len tak,že idem tam niečo "preštelovať"....a ešte sa mi to môže aj pokaziť.... :(
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod atom » stř srp 08, 2012 8:42 pm

Ten střídač je ale 12kW a třífáz, takže vytvářet mu síť levnou UPSkou nepůjde. Už by to zas byla drahá 3fáz upska......

Ten střídač je prostě navržen, uzpůsoben a vyroben pro účel dodávání výkonu do sítě. Tak to prostě je. Taky se nevztekám, že mám auto s 200kW a nedám tam ani kočárek a soused s rezavou 50kW dodávkou si na 2 otočky odstěhuje celej barák.

Způsob zálohy po dobu výpadku sítě se měl řešit při návrhu systému, teď už je pozdě a každá změna bude bolet.

Nejjednodušší a nejlevnější řešení pro 2kW ?
koupit regulátor + baterky + měnič -> dohromady tak 20.000 - 50.000,- dle požadavků
panely vlastně kupovat nemusíte, stačí jich třeba 10ks odříznout od toho 12kW systému :lol:
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod Lui » stř srp 08, 2012 8:48 pm

atom píše: třeba 10ks odříznout od toho 12kW systému :lol:


Neboj sa....toto určite nespraví..... ;)
A všetci vieme prečo.... ;)
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod mypower.cz » stř srp 08, 2012 8:52 pm

LUI píše:
atom píše: třeba 10ks odříznout od toho 12kW systému :lol:


Neboj sa....toto určite nespraví..... ;)
A všetci vieme prečo.... ;)


Kdyz se jich z 12kW 10ks pouzije a zbytek proda, tak z toho muze byt myslim solidni regulator, velmi dobra kapacita baterek a totalne nezavisly barak, ktery ma elektriku od jara do podzimu komplet zadara. Ještě když se prodá ten měnič, který je při výpadku sítě naprosto k ničemu a vymění za něco fakt jako na výrobu elektriky pro barák (klasika DC AC offgrid měnič)... tyyyyjo .. to by mohl být solidní systém.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod vata » stř srp 08, 2012 9:15 pm

Nebo UPS vzor - jen baterie a síťovou nabíječku, baterky držet nabité, a klasický off grid měnič a při výpadku jej prostě nastartovat a přepnout na něj. Takže by to tazatele stálo jen ten offgrid měnič, nabíječku a přepínač sítí.
Nevím jak je to celé zapojené, zda může zapojit spotřebiče na "svou" elektriku a nabíjet jen za svoje, přes den (časový spínač).
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Fronius 150 výpadek proudu

Příspěvekod tomas » čtv srp 09, 2012 6:19 am

http://www.alrex.cz/cz/detail/32-menice-pro-fotovoltaiku/75-arr1532.html
"Provozní systém ostrovní, automatická synchronizace fáze se systémem (možnost
síťového provozu po upgrade firmware)."
Ale nevím jestli se mezi změnou provozu musí vždy měnit i firmware.

Nebo něco takového:
http://www.victronenergy.cz/inverters-chargers/multiplus-12v-24v-48v-800va-3kva/
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'