Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 3:15 am


Kapacita střídače vs. zátěž

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.

Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod camel1cz » stř kvě 25, 2011 10:28 am

Na stránce ve wiki uvádím tabulku "rozběhových" příkonů spotřebičů - z toho je jasné, že např. 1000W střídač má sice poměrně vysoký stálý výkon, ale má problémy při rozběhu např. elektromotoru - prostě motor, který na něm může normálně běžet se neroztočí.

Tu tabulku sem vygooglil a snažím se pochopit - souvisí to s jalovým výkonem a mizerným účiníkem? Dalo by se případně nějakým PFC kompenzátorem snížit tyhle požadované startovací parametry a tím třeba ten motor z příkladu výše roztočit na stejném střídači?

Je mi jasné, že zrovna motor má prostě na začátku výrazně vyšší proud, jednoduše proto, že stojí a musí překonat ten počáteční, neoptimální stav... ale těch 15x mi příjde moc. Je v tomhle odhadu zahrnuta i induktivita motorové zátěže?

Díky!
3,78 kWp [12 x AUO 315 W mono]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
?
camel1cz
 
Příspěvky: 733
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod tomas » stř kvě 25, 2011 7:05 pm

Ta tabulka celkem sedí, u těch zářivek záleží jestli má klasikou tlumivku nebo elektronický předřadník. S elektronickým předřadníkem to nebude tak strašné.
Asynchronní motor v okamžiku spuštění je ekvivalentní zkratovanému transformátoru, proto tak vysoké rozběhové proudy. Pro snížení těchto rozběhových proudů se používá softstartér. Kompenzace účiníku na rozběhový proud vliv moc mít nebude.
Pro plynulý rozběh motoru lze použít také frekvenční měnič připojený za měničem např. 12/230V ani nemusí být sinusový. Některé frekvenční je možné napájet i do stejnosměrného meziobvodu usměrněným napětím se střídače. Takto lze zapojit i více střídačů s usměrňovači a tím znásobit jejich výkon a případně rozběhnout i větší 3f. motory. Pro bastlíře které by to více zajímalo a chtěli by si vytvořit 3 fáze, tak doporučuji datasheet obvodu MC3PHAC.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod Juraj » pon črc 25, 2011 1:19 pm

Nebolo by jednoduchšie a lacnejšie na odmedzenie prúdového nárazu pri štarte motorov použiť termistor? Ževraj sa používa tiež napr. v novších vysávačoch, kedy sa motor plynule rozbehne. Vyzerá, že náš ho má tiež.
Termistor sá sa kúpiť aj tu: http://www.avelmak.sk/index.php?lm=249& ... icle=40966
?
Juraj
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned črc 24, 2011 6:47 pm

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod JiříK » pon črc 25, 2011 9:00 pm

Zářivky s tlumivkou na měnič nezapínat!!! Měnič se odebere do věčných lovišť!
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 992
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod tomas » úte črc 26, 2011 5:48 am

Ano pro zářivku (nebo U trubici, DZ) je vhodnější elektronický předřadník a nejlépe s DC napájením dle napětí akumulátorů. Vyrábějí se pro 12V, 24V, 36V, 48V, 110V, ......
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod joseff » pát říj 21, 2011 8:10 am

Mam mozna hloupe otazky, ale nemam v tom jasno, tak se ptam:

Kolik je mozne na stridac pripojit spotrebicu? (tusim ze teoreticky to bude podle vykonu a prakticky o neco mene nez je max vykon stridace). Spise mi ale jde o to, ze stridac ma jednu nebo dve zasuvky - jak se to resi? - do tech zasuvek pak muzu dat "roztrojku" nebo prodluzku z vice zasuvkami? Je mozne privest vystup ze stridace do elektricke skrine s elektromerem co mam na chodbe a tam to nejak propojit s okruhem zasuvek/svetel atd.? Jak se to napojeni na domaci sit resi?
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod avatar » pát říj 21, 2011 8:37 am

Zasuvka je dimenzovaná na max odběr ze střídače. To jest zapojit na to mužes klidne celý dům ale odběr musí se rovnat max výkonu střídače.

hlavně aby draty ktere to pak budou přenášet byly správně na dimenzované.

znaš to nkdo je schopen připojit i troubu na 1mm drat ))))) a pak se divi
?
avatar
 
Příspěvky: 472
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod joseff » pát říj 21, 2011 3:40 pm

tak nejak jsem si to myslel, ale potreboval jsem to slyset ...

takze se to privede ze stridace do rozvadece kde je elektromer a patricne obvody se odpoji od DS a prepoji na stridac?
?
joseff
 
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod vata » pát říj 21, 2011 7:35 pm

Ano, i já jsem použila jednu z větví stávajících AC rozvodů na energii ze střídače. Mám tam přepínač, který přepne nulák i fázi buď na EON nebo střídač. Jen si změřte, jestli je ta větev skutečně úplně izolovaná od ostatních větví, aby se nestalo na tomto webu několikrát zmíněné BUM nebo PRAAASK. Jo, a určitě nezapojujte měničový ochranný vodič. Tohle téma na tomhle fóru už taky zaznělo.
Mimochodem - funguju běžně v režimu, že mám na měničové zásuvce monitor a na Eoní PC, oba spotřebiče jsou tak propojeny přes DVI. Nikdo mi tady nenapsal, že by to bylo nebezpečné, ale úplně klidná nejsu - mám v paměti dřívější zážitky muzikantů, kteří občas dostávali elektrické šoky z audio kabelů od přístrojů z různých zásuvek...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod abrams » pát říj 21, 2011 8:12 pm

Zdravím ,

to je dobrá otázka , já jsem tohle vlastně u mini FV ostrova vůbec neřešil :o . Přepínám 2x přepínacím relátkem
naráz fázi a nulu , funguje to a zatím mě to nezabilo :lol: . Říkám si , přepínat jen fázi a nulu spojit se sítí natvrdo by
asi přinejmenším vyhodilo Fíčko , né :?: .
Na větší 2,5kW měnič přepojuji celej barák , přepínač zdroje je "před" barákem :idea: .
Jednoduše , DS - hodiny - hlavní jistič - přepínač zdroje - Fí-chránič - rozvaděč
3F + zem 3F + zem / 1F + zem - 3F + nula + zem / 1F + nula + zem

Přepínám jen fáze a nula z měniče je spojena se zemí DS a teprve Fíčko "vytvoří" nulu pro celej :home: .

*sun* :arrow: :home: :arrow: *batt* , *cloud* = *batt* :arrow: :home: :yes: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Kapacita střídače vs. zátěž

Příspěvekod vata » úte říj 25, 2011 7:45 pm

já to takhle komplikovaně nemám kvůli výkonu měniče, ale kvůli výkonu panelů a zastínění. Pracuju celý den na relativně žravém PC s dvěma monitory - stálá spotřeba přes 200W, což sice při dobrém počasí kolem poledne v pohodě utáhnu, ale bez rezervy na dobití baterií na noc. Rezervu tvořím tak, že PC jedu na EON a monitory a další elektriku v domě na měnič...
Ted ještě před koncem roku dotáhnu další dva panely (celkem bude 600Wp), pak uvidím, co to poví, a když tak hodím ten přepínač před celý barák, tak jak to máte Vy.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am


Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'