Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 04, 2022 7:52 pm


Jak ČEZ pozná přetoky energie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
PředchozíDalší

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » pát led 01, 2021 6:44 pm

Jaké realizace opatření to odsouvá? Ten stykač mi přijde jako banalita, pokud máš sloupek kde je místo na HDO a stykač. Pak už jen revize, projekt a tak to by nemělo být nic co by si pro klid duše nemohl udělat každý i na ostrovu ne? Osobně nad tím vážně uvažuji až to přejde z fáze zrodu, do fáze pouze používám.
Tak kdyby byl někdo kdo se tím živí a je schopen spolupráce ve smyslu, já jsem si namontoval panely, tahal kabely, udělal rozvaděč a on jen za nemalý peníz přijede, zkontroluje dle předem domluveného projektu montáž a dotáhne to k razítku, tak bych pro takového projektatna/montážníka/revizák nějakej ten peníz uvolnil. Kdyby se to podařilo zlegalizovat, tak bych uvolnil i třeba víc. Nabídkám se nebráním l, ale stavím to na Victronu a lidské práce si cením i penězma, jen je důležitý dodržet předem daný cíl projektu.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » pát led 01, 2021 6:49 pm

Uz se to tady probiralo.
Sloupek - no OK ale musis k nemu mit natahnuty extra kabel.Nemas?Tak to mas problem...
Projekt,revize a hlavne pozadavek na VARIABILNI ochrany - ma to tvuj menic? Nema? Mas problem...
A to se bavime jen o "blbem" ongridu - jak chces baterky tak dalsi peklo.
A td...
?
ikovlabs
 
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod PavelR » pát led 01, 2021 6:50 pm

ikovlabs píše:JJ jenze to prihlaseni je jen dle jejich podminek a realizace tech opatreni jaksi posouva navratnost FVE do pr.. yc.
A kdyz uz tedy mate prihlaseno tak si jeste prijdou pro pokuticku za to ze "zlikvidovali" u souseda Vami dodanou elektrinu.
A o to presne v CEZku jde.


To bych netvrdil. Jako ochrana pro HRM jse používá hlídací relé a stykač. Např.:
http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... l&id=ID752 k tomu stykač. To ti ekonomiku nezruinuje.
Pro 1f FVE může být HRM integrováno v měniči který má patřičné ochrany v sobě, pro 3f musí být externí.

Nikdo tě nenutí být připojen k síti a cokoli posílat ven byť jen regulační odchylku. Dá se přes sezónu mít hybrid odpojenej od DS a v případě nedostatku se měnič sám připojí. Mikrozdroj považuju za skvělý řešení. V podstatě je mikrozdroj to samý co tady dělá spousta lidi přepínáním sítí - nic do sítě, při nedopstatku nakoupím ze sítě. Jen je to technicky lepší řešení.

dělali jsme hybrid s baterkama a nebyl problém.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » pát led 01, 2021 7:18 pm

ikovlabs píše:Uz se to tady probiralo.
Sloupek - no OK ale musis k nemu mit natahnuty extra kabel.Nemas?Tak to mas problem...
Projekt,revize a hlavne pozadavek na VARIABILNI ochrany - ma to tvuj menic? Nema? Mas problem...
A to se bavime jen o "blbem" ongridu - jak chces baterky tak dalsi peklo.
A td...

A proč další kabel? Prostě pokud bude ČEZ mít potřebu moji elektrárnu odpojit, tak mi prostě odstřihne celej dům rovnou za přívodem. Stejně všechno jede za victronem a že nepůjde varná deska nebo čerpadlo je mi fuk. Stejně to je stav jen co by kdyby. Ten stykač hold sežere nějakej watík, ale to se nedá nic dělat a hold se koupí drahej s nízkým příkonem. Osobně ongrid moc neuznávám, páč to nemotivuje s energii pracovat, ale spíš zapojit a zapomenout na to a to mě nebaví a navíc většinu dne kdy svítí jsem pryč. Za mě nej je hybrid s aku.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod NOPARasito » pát led 01, 2021 7:26 pm

No resenim je prece stridac solo na baterce a pak pouzit nabijecku. Proc riskovat pretoky???
Porad stejna pisnicka dokola nemyslite?
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2376
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » pát led 01, 2021 7:26 pm

Predmetem uvahy bylo pripojeni FVE k DS .To neni pripad ostrovu trvaleho ci docasneho a to se nebavme o cene takoveho reseni protoze pak ta FVE musi umet 100 procent zateze domu.V takovem pripade nevidim jediny duvod to resit s kymkoliv,tim mene s CEZem.V pripade pripojeni k DS ti stykac stacit nebude - osobne jsem ztroskotal na Modraskovy pac neumi variabilne dle libovule CEZu nastavovat napetove,frekvencni a jine ochrany .Samozrejme muzu pouzit externi bednu specialne na to ..za 10000 + extra dalsi zrout energie.Staci to secist nahoru/dolu-vysledek je zaporny.Tedy pokud cesta neni zaroven cilem.
?
ikovlabs
 
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » pát led 01, 2021 7:40 pm

Dagus píše:
ikovlabs píše:Uz se to tady probiralo.
Sloupek - no OK ale musis k nemu mit natahnuty extra kabel.Nemas?Tak to mas problem...
Projekt,revize a hlavne pozadavek na VARIABILNI ochrany - ma to tvuj menic? Nema? Mas problem...
A to se bavime jen o "blbem" ongridu - jak chces baterky tak dalsi peklo.
A td...

A proč další kabel? Prostě pokud bude ČEZ mít potřebu moji elektrárnu odpojit, tak mi prostě odstřihne celej dům rovnou za přívodem. Stejně všechno jede za victronem a že nepůjde varná deska nebo čerpadlo je mi fuk. Stejně to je stav jen co by kdyby. Ten stykač hold sežere nějakej watík, ale to se nedá nic dělat a hold se koupí drahej s nízkým příkonem. Osobně ongrid moc neuznávám, páč to nemotivuje s energii pracovat, ale spíš zapojit a zapomenout na to a to mě nebaví a navíc většinu dne kdy svítí jsem pryč. Za mě nej je hybrid s aku.

Protoze je to pozadovano projektem
?
ikovlabs
 
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » sob led 02, 2021 8:50 am

ikovlabs píše:
Dagus píše:
ikovlabs píše:Uz se to tady probiralo.
Sloupek - no OK ale musis k nemu mit natahnuty extra kabel.Nemas?Tak to mas problem...
Projekt,revize a hlavne pozadavek na VARIABILNI ochrany - ma to tvuj menic? Nema? Mas problem...
A to se bavime jen o "blbem" ongridu - jak chces baterky tak dalsi peklo.
A td...

A proč další kabel? Prostě pokud bude ČEZ mít potřebu moji elektrárnu odpojit, tak mi prostě odstřihne celej dům rovnou za přívodem. Stejně všechno jede za victronem a že nepůjde varná deska nebo čerpadlo je mi fuk. Stejně to je stav jen co by kdyby. Ten stykač hold sežere nějakej watík, ale to se nedá nic dělat a hold se koupí drahej s nízkým příkonem. Osobně ongrid moc neuznávám, páč to nemotivuje s energii pracovat, ale spíš zapojit a zapomenout na to a to mě nebaví a navíc většinu dne kdy svítí jsem pryč. Za mě nej je hybrid s aku.

Protoze je to pozadovano projektem

A můžete někdo ukázat nějaký projekt, nebo zapojení v projektu s aktuální legislativou? Googlil jsem a zatím jsem moc nenašel, jen nějaké 30kWp od pana Kolaříka v ČNB, ale tam ty ochrany byli v ongridu. Trochu mě překvapilo, že si ty ochrany PRE chce plombovat, přitom pokud jsou SW nastavitelný v měniči, tak to plombovat nejde a to nevadí.

Jinak nabíječka jasný super, ale kde sehnat nabíječku 48V/10A? Respektive zdroj seženu hned, ale omezovač proudu/nabíječ?
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » sob led 02, 2021 10:12 am

Dagus píše:Ten stykač hold sežere nějakej watík, ale to se nedá nic dělat a hold se koupí drahej s nízkým příkonem.

HDO vypíná dodávku do sítě sepnutí kontaktu, tedy ideální je stykač s kontakty NC, tedy bez napětí trvale sepnutými. A takto to také zapojujeme pokud střídač nemá vstupy pro řízení výkonu. Takže žádná spotřeba stykače se nekoná.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » sob led 02, 2021 10:20 am

To je taky fakt vy děláte i montáže s Victronem že? Připojujete je jako mikrozdroj, nebo klasicky s přetokem?
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod PavelR » sob led 02, 2021 10:26 am

nabíječ třeba zde https://www.bke.cz/cs/produkty/js-600-xxx-dinodp dělají i individuální řešení mají verze i s SNMP. Naše výroba. Používáme jejich zdroje v práci, bez problémů.

K ochranám. Zaplombovat může jít třeba datový konektor. Je otázka jestli vyžadují i protokol od ochranáře, když se jedná o nastavitelnmou ochranu. U velkých instalací určitě ale u mikrozdorje to je otázka.

procházel jsem si podmínky https://www.cezdistribuce.cz/webpublic/ ... yrobny.pdf

zaujal mě bod 17. Takže budou chtít samozřejmě jistič před elměrem ale i za. Logické řešení.

Jen pozor na to kde je zapojeno podložení pro stykač HDO fází. Aby se do elměrového rozvaděče nevracela fáze přes civku nějakého stykače který je za střídačem.
Naposledy upravil PavelR dne sob led 02, 2021 10:34 am, celkově upraveno 1
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » sob led 02, 2021 10:31 am

Dagus píše:To je taky fakt vy děláte i montáže s Victronem že?

s Victronem kdysi dávno ostrovy, jinak ne.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » sob led 02, 2021 11:14 am

PavelR píše:K ochranám. Zaplombovat může jít třeba datový konektor. Je otázka jestli vyžadují i protokol od ochranáře, když se jedná o nastavitelnmou ochranu. U velkých instalací určitě ale u mikrozdorje to je otázka.

V současné době mají distributoři v nastavení ochran dost "hokej" a setkávám se tím že tomu někteří technici distributorů vůbec nerozumí a mají technicky protichůdné požadavky.
Například u zdroje který poskytuje dynamickou porodu sítě LVRT je nesmysl požadovat centrální ochranu nebo podpěťovou ochranu nastavenou na kratší vyhodnocovací čas než 2s. V PPDS se jasně píše že se musí přenastavit ochrany tak, aby nedošlo k omezení funkcí dynamické podpory sítě.
A když se podíváte na ten obrázek (nově FRT) křivky v PPDS, tak tam je vidět že napětí může klesnout až 11,5Vac po dobu 0,15s, celková doba funkce FRT může trvat až 3s. A toto jsou minimální požadavky. Když je zdroj schopen dávat FRT ve větším rozsahu, tak jej nesmí žádná ochrana omezit a její nastavení se musí podle toho upravit. A stykače s kontakty NO - se spínacími kontakty tam vůbec nemohou být, ty by mohli při takovém poklesu napětí odpadnout.

A nejhorší bordel v tom mají asi u E.On distribuce, tam někteří technici PPDS úplně ignorují a tvoří si vlastní neoficiální pravidla které jsou dokonce i jiná než ty které mají na vlastním webu a rozesílají je neveřejně emailem. Jejich požadavky jsou často v rozporu s PPDS. Připojení a úprava jednoho 260kW zdroje dle jejich speciálních požadavků tam stojí asi o 100 tisíc Kč více než v jiné distribuční síti a trvá asi 2 roky. Přitom mají PPDS všichni distributoři stejně zkopírované.

Od 1.1.2021 platí v ČEZ Distribuci PPDS příloha č.4 z roku 2020.
Už se zase pro změnu neposuzuje instalovaný výkon podle panelů, ale zase podle výkony střídače.
"U výroben připojovaných do sítí nn je při jednofázovém připojení omezen jejich instalovaný výkon v jednom
přípojném bodě na 3,7 kVA/fázi (instalovaný výkon střídače)."
Nevím komu tím neustálým měněním tohoto pravidla prospějí.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » sob led 02, 2021 11:15 am

Dagus píše:To je taky fakt vy děláte i montáže s Victronem že? Připojujete je jako mikrozdroj, nebo klasicky s přetokem?

Když jsem uvažoval na Victronem, tak jsem se ptal u prodejce, jak se nechá tehdejší Multiplus připojit a dostal jsem odpověď, že pouze jako mikrozdroj, protože neumí funkce požadované distributory. Předpokládám, že stávající Multiplus II na tom je stejně.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod Dagus » sob led 02, 2021 11:21 am

To je fakt, ale pokud tyto fce přidá zařízení za 2500kč + stykač k řízení pomocí hdo, tak to taková tragédie není. Ono ty jejich pravidla mi dávají smysl spíš na ongridy, než na hybrid. Tam přece očekávám, že síť ovlivňovat budu minimálně a to jen v přechodném stavu přetoků, nebudu to nastavovat abych dodaval do sítě. Chápu ochranu sítě, ale při výkonech do 5kVA mi to přijde jako buzerace, což očividně má být.
Jinak připojit jako mikrozdroj nechápu jak, když přetok může nastat. Respektive asi jedině tak že si odpojím síť a jen kdyby nebylo aku, tak to bypassnu. Takže to co všichni dělají, ale jen neoficiálně.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1510
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » sob led 02, 2021 11:32 am

tomas píše:Od 1.1.2020 platí v ČEZ Distribuci PPDS příloha č.4 z roku 2020.
Už se zase pro změnu neposuzuje instalovaný výkon podle panelů, ale zase podle výkony střídače.
"U výroben připojovaných do sítí nn je při jednofázovém připojení omezen jejich instalovaný výkon v jednom
přípojném bodě na 3,7 kVA/fázi (instalovaný výkon střídače)."
Nevím komu tím neustálým měněním tohoto pravidla prospějí.

To je jedna věc, která začala platit, horší je tohle:
11. ZPĚTNÉ VLIVY NA NAPÁJECÍ SÍŤ
V případě, že je v odběrném místě s výrobnou elektřiny instalováno i zařízení pro spínání spotřeby (např. zařízení typu wattrouter), nesmí být pro zamezení nárůstu hodnoty flikru perioda spínání menší než 10 sekund.

Takže v tuto chvíli klasický ongrid je v podstatě neprovozovatelný s nějakým rozumným řízením spotrřeby.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod ikovlabs » sob led 02, 2021 11:33 am

To Dagus:
Kde roste to "zarizeni " za 2500 ?Buzerace je zakladem 0 v PPDS.Variabilni nastaveni ochran ani neumi sami zduvodnit.V okamziku kdybych se chtel pretlacovat se siti tak mne vykopne jistic a DS to nema sanci poznat.Bavime se o domacich FVE.
Naposledy upravil ikovlabs dne sob led 02, 2021 11:34 am, celkově upraveno 1
?
ikovlabs
 
Příspěvky: 568
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod xmasin » sob led 02, 2021 11:34 am

Dagus píše:To je fakt, ale pokud tyto fce přidá zařízení za 2500kč + stykač k řízení pomocí hdo, tak to taková tragédie není.

Za 2500 Kč ne, ale tak za 6500 Kč. Našel jsem tohle https://eshop.neosolar.cz/u-f-guard-napetova-a-frekvencni-ochrana
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod dano » sob led 02, 2021 11:48 am

Tak U/f rele som nasiel aj tu v eshope
http://shop.mypower.cz/napetova-frekvencni-ochrana-u-f-guard-bez-rele-3825
Na Slovensku sa parametre (od distributora) ktore musi U/f rele splnat mierne menili. Obcas treba pozriet na ebay, daju sa tam kupit pouzite, alebo aj nove za lepsiu cenu, ja som mal stastie a kupil som 3ks BENDER VMD420 za 20 eur.
?
dano
 
Příspěvky: 381
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvekod tomas » sob led 02, 2021 11:50 am

xmasin píše:
tomas píše:Od 1.1.2020 platí v ČEZ Distribuci PPDS příloha č.4 z roku 2020.

To je jedna věc, která začala platit, horší je tohle:
11. ZPĚTNÉ VLIVY NA NAPÁJECÍ SÍŤ
V případě, že je v odběrném místě s výrobnou elektřiny instalováno i zařízení pro spínání spotřeby (např. zařízení typu wattrouter), nesmí být pro zamezení nárůstu hodnoty flikru perioda spínání menší než 10 sekund.

Takže v tuto chvíli klasický ongrid je v podstatě neprovozovatelný s nějakým rozumným řízením spotrřeby.


Oprava od 1.1.2021 platí v ČEZ Distribuci PPDS příloha č.4 z roku 2020

Dáváme vždy už jen fázovou regulaci, která flikr nezpůsobuje.
Na všechny elektrárny od 5kW ČEZ Distribuce postupně dává analyzátor sítě s vyhodnocením flikru, na ty menší výkony zatím jen náhodně a v případně nějakých problémů a stížností. Takže jdeme na jistotu s fázovou regulací u všech, než to potom předělávat. Horší je, že u těch straších elektráren asi před rokem 2013 kdy fázová regulace ještě nebyla, to distributor požaduje upravit zpětně i když to ještě v PPDS ještě nebylo. Ale pravda je že i ve smlouvě je napsáno že mají být minimalizovány zpětné vlivy na síť. I když wattrouter nebo Greenbono není zdroj, ale spotřebič. A Greenbono může být použito i bez zdroje jako "vytěžovač jističe" - hlídač maximálního proudu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

PředchozíDalší

Zpět na DC-AC měniče, střídače, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], JindrichSlad a 0 návštevníků

Reputation System ©'