Pro kodl 69. Levněji Vámi požadovaní tranzistory koupíte zde.
https://www.ecom.cz/irfp4668?gclid=CPOa ... GwodMVwHeAPřed 2mi roky jsem měl nápad vyrobit si vlastní měnič výkonější měnič jako 1kW.
Protože když jsem dělal první měnič zde
viewtopic.php?f=44&t=3574Zdálo se mně, že je to snadné, pod dojmem, že tehdy vše bylo ihned funkční a bezproblémové.
Ale dělat kW už tak jednoduché není. Často fety odešly dřív, než se dalo něco změřit.
Když odešly fety, na řídící jednotce odešly i drivery v SMD montáži. Nakonec jsem dával
výkonové tranzistory do šroubovacích svorek. Ale i to má svoje omezení.
Problém je také vyladit napětové i proudové ochrany.
Ve výsledku už mně něco funguje, ale musím řešit další problémy s odrušením na straně DC i AC.
Času to požralo moc hodně. Víc než jsem na počátku myslel. O měničích napíši budoucí příspěvek.
Takže o žádnou finanční úsporu ve výsledku při výrobě měničů ani nejde.
A levné také nic není. Mám 4 krabice od bot. Jedna krabice obsahuje nové elyty. Druhý krabice jen nové polovodiče.
Další 2 krabice nejrůznější ferity. Za ty součástky jsem za poslední
2 roky zaplatil skoro 50kkč. Je pravda, že ve výsledku mám i či budu mít i různé atypické měniče, celkem 5ks
HF i LF , ale je to za hodně moc času. Jediné co mohu napsat, že jsem se něco naučil, ale i to je ve výsledku k ničemu. Pokud bych chtěl něco seriově vyrábět, tak za atestace a měření jednoho typu bych zaplatil 130tis.Kč. A trh je malý.
Náklady by se nevrátily. Takže nic seriově vyrábět nebudu a udělat doma měnič jako Victron doma na koleně je sice
reálné, ale pracné, takže vyjde na hodinu asi tak 5Kč. To už je lepší jít na brigádu za víc jako 5Kč na hodinu a ten Victron si koupit.
Možná doma vyrobený měnič má jednu výhodu. Pokud tam něco odejde, tak si to sami opravíte. Ale nakonec
komu co kdy vůbec odešlo v měniči Victron ? Možná můj příspěvek není moc optimistický, ale napsal jsem to na základě
praktické prožité zkušeností.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA