Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte bře 28, 2023 12:29 am
chatař píše:Děkuji za reakci, FRSO. No je to trochu starší lednice, kolem 8 let. Kombinovaná dole mražák, nahoře lednice. Velká, značka Whirlpool. Jeden kompresor pro všechno. Ale chladí pořád dobře. A dle wattmetru (normální za pár stovek, moc mu nevěřím, kdoví, jestli umí indukci) ani moc nebere. To je docela dobře možné, že to dělá i na DS, a já jsem to zjistil jen díky měniči a ampérmetru. Jinak nemám šanci na to přijít. No, tím ale roste spotřeba, jak píšeš. Aby šla pokaždé 40s do zkratu, to je na prd. Termostat by měl fungovat dobře. Tak nevím, jestli se radši s osmi letou stařenkou nerozloučit, a koupit něco modernějšího. No a to by mě taky zajímalo. Co koupit. Co se má radši s fotovoltaikou. Jestli nějaké invertory, anebo klasický kompresor - to asi moc ne, co?
FRSO píše:chatař píše:Děkuji za reakci, FRSO. No je to trochu starší lednice, kolem 8 let. Kombinovaná dole mražák, nahoře lednice. Velká, značka Whirlpool. Jeden kompresor pro všechno. Ale chladí pořád dobře. A dle wattmetru (normální za pár stovek, moc mu nevěřím, kdoví, jestli umí indukci) ani moc nebere. To je docela dobře možné, že to dělá i na DS, a já jsem to zjistil jen díky měniči a ampérmetru. Jinak nemám šanci na to přijít. No, tím ale roste spotřeba, jak píšeš. Aby šla pokaždé 40s do zkratu, to je na prd. Termostat by měl fungovat dobře. Tak nevím, jestli se radši s osmi letou stařenkou nerozloučit, a koupit něco modernějšího. No a to by mě taky zajímalo. Co koupit. Co se má radši s fotovoltaikou. Jestli nějaké invertory, anebo klasický kompresor - to asi moc ne, co?
Ještě dotaz, při tom prvním startu opravdu nespadne měnič, to že to startuje až na podruhé by tomu i odpovídalo, ty carspy 600W mají softstart, který to pak rozběhne v pohodě, co jsem já testoval lednice s měniči, tak ty slabší to dělaly taky, že to přešlo do přetížení a po určité době to i někdy naskočilo, záleží kolik bere při startu, i lednice A+++ berou při rozjezdu i 1000W !, pak po cca 1,5 vteřině 50W. Proto dávám ne chaty měnič už aspoň 800VA, ale i ta 500VA dá ty lednice taky, ale jen samostatně pro lednici tu 500VA !, mám to vyzkoušené taky na pár chatách a jede to na první start taky.
jahodovák píše:Ono dnes je to lednicema,hlavně kombinacema docela divné,babičče jsme koupili kombinaci LIEBHER byla docela drahá,u nás byla popdobná větší a běhá dodnes ale ta potvora vydržela záruku a 3 měsíce a odešla,přivolaný chladař se podíval a zrovna řekl,šmejd,na měděnné potrubí od kompresru nalisovaný výparník celý z hliníku a tam to prý vždy zkoroduje a uteče plyn.Na jeho radu jsme zakoupili gorenje,ta běží dobře dodnes.Nedá se nijak odhadnout,který výrobce zas k tomuto řešení sáhne aby měl zaručen stálý kšeft.Toto prý ale netrvalo dlouho,protože se razantně snížil prodej jejich výrobků..v dnešní době je to asi jako sázka do loterie,co bylo spolehlivé se už nevyrábí a nové výrobky ještě nejsou dost dlouho na trhu.Jinak doma mi běží na aeksperta 4Kw/5Kva 2 velké kombinace a dva mrazáky z toho jeden spíš retro a nikdy s nima nebyl problém.Vyšší spotřeba mi vrásky nedělá,po navýšení kapacity baterek a nedostatku svitu sluníčka v klidu podle potřeby dobiju v době levného proudu a v záloze čeká darovaná centrála kdyby náhodou došlo k nečekané události.Takže přeji štastnou ruku při volbě nové kombinace...
chatař píše:FRSO píše:chatař píše:Děkuji za reakci, FRSO. No je to trochu starší lednice, kolem 8 let. Kombinovaná dole mražák, nahoře lednice. Velká, značka Whirlpool. Jeden kompresor pro všechno. Ale chladí pořád dobře. A dle wattmetru (normální za pár stovek, moc mu nevěřím, kdoví, jestli umí indukci) ani moc nebere. To je docela dobře možné, že to dělá i na DS, a já jsem to zjistil jen díky měniči a ampérmetru. Jinak nemám šanci na to přijít. No, tím ale roste spotřeba, jak píšeš. Aby šla pokaždé 40s do zkratu, to je na prd. Termostat by měl fungovat dobře. Tak nevím, jestli se radši s osmi letou stařenkou nerozloučit, a koupit něco modernějšího. No a to by mě taky zajímalo. Co koupit. Co se má radši s fotovoltaikou. Jestli nějaké invertory, anebo klasický kompresor - to asi moc ne, co?
Ještě dotaz, při tom prvním startu opravdu nespadne měnič, to že to startuje až na podruhé by tomu i odpovídalo, ty carspy 600W mají softstart, který to pak rozběhne v pohodě, co jsem já testoval lednice s měniči, tak ty slabší to dělaly taky, že to přešlo do přetížení a po určité době to i někdy naskočilo, záleží kolik bere při startu, i lednice A+++ berou při rozjezdu i 1000W !, pak po cca 1,5 vteřině 50W. Proto dávám ne chaty měnič už aspoň 800VA, ale i ta 500VA dá ty lednice taky, ale jen samostatně pro lednici tu 500VA !, mám to vyzkoušené taky na pár chatách a jede to na první start taky.
Měničem to nebude. Stál jsem u něj. Rozběhl se chladicí ventilátor, pár vteřin to jelo s nějakým normálním proudem. Pak se ventilátor odmlčel, přitom na měniči pořád svítila zelená LED. Po nějaké době to naskočilo opět, ovšem s proudem 37 až 40A. Opět to měnič bral v pohodě. Carspa 600W krátkodobě dá 1200W, takže ani takový proud jí nepoložil. Pak to pár minut mlčelo, až se lednice normálně rozběhla s proudem kolem 4 až 5 A. Furt to tak dělá. Ta ztráta elektřiny v 40s zkratu mě štve. Jesli by nebylo nejlepší tu lednici odvézt do sběrného dvora a koupit novou. Babiš nám dá s babkou každému 5 tis. tak na to máme ne?
Matess píše:budete se divit, ale lednice opravdu mají v sobě topné těleso. Mám gorenje lednici a měřil jsem kolik žere a chovalo se to přesně tak divně jak tu popisujete... příkon jako kráva a kompresor nejede. Myslel jsem si že měřák měří kraviny a po nějaké době to zmizlo a pak teprve najel kompresor.
Foxxx píše:Zdravím kolegové
Nemáte někdo zkušenost s rozběhem male lednice s kompresorem 64W.https://m.alza.cz/candy-cfl-050-e-d3028220.htm
Jde mě o měnič victron 500VA.
Jestli to zvládne rozběh ikdyž tam bude zátěž třeba 60W.
Díky Fox
chatař píše:....Takže závěr je, že Carspa 600W ledničku rozjede, ale je to na knap. Tak nějak jsem tušil, že by byl lepší silnější měnič, jenže šlo mi o klidový proud. Lednička v noci chvilku, jede, pak nejede, měnič žere furt. Klidový proud má Carspa 600W jen 0,2A. Dávat majlant za Victrona se mi fakt nechtělo.
Nemáte někdo zkušenost s rozběhem male lednice s kompresorem 64W.https://m.alza.cz/candy-cfl-050-e-d3028220.htm
Díky Fox
Díky Fox
Díky Fox
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků