od redcrown » stř led 08, 2014 12:38 pm
no nový sunny island nahradil právě back-up stroj. SI se teď provozuje s dvěmi firmary a to buď jako ongrid nebo offgrid. Obojí současný firmware neumí, ale pracují na tom.
O tom jak bych ho rád nainstaloval jsem psal v předchozím. Tedy ongrid.
Ano, nabíjet baterie vlastním nabíječem sice jde, ale pak je nesmysl platit 3tis. éček za něco, co nebudu používat. I tak je to drahé. Tím mozkem jsem myslel Sunny Home Manager. Ten právě zajišťuje tu nulovou bilanci na přívodu do domu.
Celé to provozovat jako ongrid se mí líbí hlavně v tom, že systém nemusím dimenzovat podle výkonu. Můžu např. mít 5kWp v režimu ZB, pak třeba 1kWp DC->AC, dokonce u součtového hlavního elektroměru nemusím řešit 1 resp. 3 fáze, dokonce jestli budu chtít akumulovat si můžu rozmyslet kdykoli, zůstal-li bych pouze u technické stránky věci, můžu nainstalovat podstatně více výkonu, než kolik budu schopen akumulovat, zbytek můžu odtopit do výkonu. Prostě mi připadá řešení ongrid lepší (za předpokladu, že nemám ambice na plně ostrovní provoz) v porovnání s hybridním řešením klasické koncepce. Navíc si myslím, že technika na bázi ongrid je levnější a více zralá.
edit: dokonce mě ještě napadá jedna výhoda ongrid. Podstatně lépe by šlo sdílet baterie s nějakým mobilním vozidlem. Prostě ze sítě odpojím nabíjič, a ostatním prvkům v domácí síti to nevadí. Pokud to odpojím od klasického DC nabíječe, tak se podle mě daleko hůře zpracovává přebytečná energie.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
-

redcrown
-