Ale já vím co chci, jen jsem tady nechtěl vlákno zahlcovat nějakou mou konfigurací, tj.informacemi nesouvisejícími s tématem. Ale budiž, v krátkosti shrnu: Ano, topím 3f tepelným čerpadlem. To má dokonce na jedné fázi o něco vyšší odběr, asi z toho krmí nějaké oběhovky/řízení. Ano, právě od jara a podzimu si slibuji největší úspory na topení a na léto (TUV) úplné vypnutí tepelka. V zimě samozřejmě jen mírnou pomoc spíš v rámci celkové spotřeby domu. O chlup vyšší náklon panelů, protože každý watt v zimě je pro mě lepší než v létě. Určitě budu mít 3f FVE, 5-6kW podle toho, jak se mi to podaří poskládat na střechu. To vše "klasicky" připojené k DS. A k tomu nějaké ty baterky, tady zase určuje kapacitu dotační podmínka. Je to dvojgenerák s jedním rozvaděčem, takže dvě pračky, dvě mikrovlnky/varné konvice, výhledově vaření na indukci místo plynu. Částečně lze zajistit i souběh spotřebičů. Budu si sice dělat část věcí sám, ale zastřešovat mi to bude fakturou firma, kvůli dotaci. Já ji pak vyfakturuji nějaké své práce. Takže sice na tom díky dotaci dost ušetřím, nicméně ve výsledku je to stejné, jako kdybych si nechal dělat FVE na klíč od kterékoliv komerční firmy. Klasicky připojená k DS, 4kvadrantní elektroměr. A taky s projektem a vším, co k tomu patří. A to je v mém případě zejména:
- nemožnost 5 let vrtat v konfiguraci FVE, abych neporušil pravidla dotace, kontrola se ale musí předem ohlásit
- v rámci instalace mít nějaký "dotačně kompatibilní" 3f měnič a ten se tudíž stává její součástí
- a bohužel, problematika měření po fázích
To je prostě situace, kterou musí řešit spousta budoucích i současných majitelů FVE, kteří si ji buď nechají udělat na klíč, nebo si vyběhají tu anabázi s připojením k DS, ať s dotací či bez. Tak jako tak, elektroměr je prostě bude okrádat. Takže většina dodavatelů i "samostavitelů" stojí před volbou, jak to provést.
První volbou co se logicky nabízí je 1f. Jenže pak jste omezeni maximálním výkonem asi 3,6kW, jinak vás nepřipojí do DS. Pokud spotřebujete doma dost elektriky, tak logicky chcete výkonnější FVE. Ale spousta wattů vám u 3f uteče, protože elektroměr. Nakonec takhle na 1f dopadne asi většina lidí, ale je to prostě škoda.
Druhou možností je (polo)ostrov. Ten já nechci z výše uvedených důvodů a beztak to neřeší problém, co s letními přebytky.
No a asi poslední variantou je tedy 3f a nějak se pokusit o asymetrickou výrobu. První a logická úvaha je koupit si asymetrický měnič. Takže si shrňme zhruba možnosti, nejlepší info v tomto směru mi dal výše tomas, víc se mi nikde nedaří dohledat:
- Imeon a Infinisolar : Koupě těchto bohužel asi vypadá jako naběhutí si na vidle
- Goodwe série ET: Ještě se vůbec nevyrábí, natož aby byl schválen pro dotační program
- Solax X3 hybrid : Ten asi vypadá nejnadějněji, resp. nedohledávám žádné stížnosti na něj a je v dotačním seznamu. V CZ nějak nemůžu najít cenu, ale soudě podle nějakých zahraničních je cena více než dvojnásobná oproti nějakému "standardnímu" symetrickému 3f měniči. Čili pak se nabízí otázka, kolik by musel naběhat hodin, než by se vyplatilo si tolik připlatit jen za asymetrii.
- Studer : Nevím typ ale z toho co jsem slyšel a co píšeš ty sám, tak to bude asi slušná cenová palba

- 3x1f měnič : Otázka jestli mi tohle vůbec připojí k DS. Cenová náročnost a celková účinnost oproti 3f měniči taky asi nebude úplně růžová. Pochybuji, že by k tomu byla šance na dotace, což je pro mě otázka za více než 100000 Kč.
Zajímavou otázku taky nakousl tomas na začátku tohoto vlákna, že vyrovnávat asymetrické zatížení asymetrickou výrobou je zakázáno smlouvou s distributorem. To by tedy znamenalo, že takový asymetrický měnič přímo porušuje podmínky připojení s distributorem? Nicméně podle mě nemá šanci distributor asymetrickou výrobu poznat, leda by přetoky na nějaké fázi byly větší, než technicky může dát měnič.