tomas píše:RRR123 píše:V příspěvku píšete, že Solax X3-HYBRID G4 podporuje i baterie Pylontech.
Můžete mi to potvrdit?
Mám v úmyslu zaměnit goodwe gw10k et za 15kw Solax a na dotaz výrobci k použitelným bateriím mi přišla správa:
"The Solax Hybrid inverter only support communicate with our Triple Power Lithium battery, the communicate protocol of the battery is private.
The compatible battery models:
T45, T63, T30, T58"
Z odpovědi jsem usoudil, že uvedený model bude pracovat pouze s doporučenými bateriemi.
Děkuji,
Zdeněk
Od předchozí verze střídače Solax X3-HYBRID který oficiálně Pylontech podporoval jsme zůstaly stále na Pylontech a fungují i s novými střídači Solax X3-HYBRID G4.
Ovšem teď řeším problémy s BMS Pylontech. Ty nové BMS začnou cca měsíc po spuštění a bezproblémového chodu hlásit chybu BMS_Internal_Err a odpojí baterku, to vede k restartu střídače a k výpadku výroby, pak se to co hodinu opakuje cca 2 - 3 dny a stejně záhadně jak to začalo tak to přestane a je cca měsíc klid.
Když BMS vyměním za starší rok 2020, tak to nedělá, když tam dám BMS 2021 na novější, tak to dělá. A je jedno jestli je to Solax X3-HYBRID G4 nebo X3-Hybrid-G1/G2 které oficiálně Pylontech podporují. Prostě něco se v BMS Pylontech v roce 2021 změnilo. Ale řeším to. Jen je to časově náročné, protože se to projevuje náhodně. Dělá to i když je tam master BMS.
Problém s BMS odhalen, nebyly čipy, tak to nahradili jinými, nutno aktualizovat firmware v BMS. Více zde:
viewtopic.php?t=10163&p=188546#p188546Otestoval jsem toto:
Solax X1 G4 s Pylontech H48050. Funguje jen a pouze se 6 akumulačními moduly. Master BMS střídač nebere, chvíli to vypadá že jo, ale pak vyhodí hlášku že je napětí akumulátoru mimo rozsah, což není pravda protože tam bylo 3 x 6 modulů a na 1 x 6 funguje. Ale energii z akumulátoru pro vlastí provoz i tak bere. Prostě záměrné softwarové omezení od Solaxu aby zvýhodnil své akumulátory.
Solax X3 G4 funguje s Pylontech H2 se třemi akumulačními moduly. Čtyři nefungují (prý napětí mimo rozsah, což není pravda) a dva moduly jsem nezkoušel, někdy ještě zkusím.
Solax X3 G4 funguje s Pylontech master BMS, takže lze jít s kapacitou teoreticky asi až do nekonečna:
viewtopic.php?f=18&t=8421&p=165857#p165650Minulý týden jsem zprovoznil 30kW ostrůvek 2 x Solax X3 G4 15 kW a každý s master BMS a 18 kusy Pylontech H48050 (3 x 6), dohromady tedy 36 kusů Pylontech H48050 = 86,4kWh + nabíjení z centrály.
Zajímalo by mne jestli by fungoval Pylontech H2 s master BMS kdybych mu zajistil napájení 12V, to ještě musím vyzkoušet.
Pak je spousta akumulátorů i jiných výrobců které komunikují stejně jako Pylontech a tam by mne zajímalo jestli by to také vzalo master BMS Pylontechu.
Solax X1 G4 umí vytvořit mikosíť (microgrid) s frekvenčním posuvem, Solax X3 to bude umět ve verzi G5 která je plánována na 3Q 2023
https://kb.solaxpower.com/data/detail/f ... 6002e.html
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO