Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 12:48 am

Jaký 3f asymetrický hybridní měnič?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Jaký 3f asymetrický hybridní měnič?

Příspěvekod rob.brno » pát zář 30, 2022 6:16 am

RRR123 píše:V příspěvku píšete, že Solax X3-HYBRID G4 podporuje i baterie Pylontech.
Můžete mi to potvrdit?
Mám v úmyslu zaměnit goodwe gw10k et za 15kw Solax a na dotaz výrobci k použitelným bateriím mi přišla správa:

"The Solax Hybrid inverter only support communicate with our Triple Power Lithium battery, the communicate protocol of the battery is private.
The compatible battery models:
T45, T63, T30, T58"

Z odpovědi jsem usoudil, že uvedený model bude pracovat pouze s doporučenými bateriemi.
Děkuji,
Zdeněk

Byl bych opatrný, obecně se tvrdí že Solax X3-HYBRID G4 podporuje připojení pouze T30 a T58. Jinak v režimu olovo lze jak se zdá připojit jakoukoliv HV baterii s napětím nad 180V.
?
rob.brno

Příspěvekod rob.brno » pát zář 30, 2022 6:17 am

zeman51 píše:
Tak to je dobrá zpráva, asi budu muset pořádně hledat ono diskuzní téma.
Mohl bych se ale zeptat, jak konkrétně se tento režim Lithiové baterie bez komunikace vybírá?
Existuje v nastavení nějaká obecná baterie, pro kterou jdou nastavit odpovídající hodnoty?

Během posledních cca 3týdnů tu byl příspěvek, který toto reálně popisuje.
?
rob.brno

Příspěvekod tomas » pát zář 30, 2022 7:15 am

RRR123 píše:V příspěvku píšete, že Solax X3-HYBRID G4 podporuje i baterie Pylontech.
Můžete mi to potvrdit?
Mám v úmyslu zaměnit goodwe gw10k et za 15kw Solax a na dotaz výrobci k použitelným bateriím mi přišla správa:

"The Solax Hybrid inverter only support communicate with our Triple Power Lithium battery, the communicate protocol of the battery is private.
T45, T63, T30, T58"

Z odpovědi jsem usoudil, že uvedený model bude pracovat pouze s doporučenými bateriemi.
Děkuji,
Zdeněk

Od předchozí verze střídače Solax X3-HYBRID který oficiálně Pylontech podporoval jsme zůstaly stále na Pylontech a fungují i s novými střídači Solax X3-HYBRID G4.
Ovšem teď řeším problémy s BMS Pylontech. Ty nové BMS začnou cca měsíc po spuštění a bezproblémového chodu hlásit chybu BMS_Internal_Err a odpojí baterku, to vede k restartu střídače a k výpadku výroby, pak se to co hodinu opakuje cca 2 - 3 dny a stejně záhadně jak to začalo tak to přestane a je cca měsíc klid.
Když BMS vyměním za starší rok 2020, tak to nedělá, když tam dám BMS 2021 na novější, tak to dělá. A je jedno jestli je to Solax X3-HYBRID G4 nebo X3-Hybrid-G1/G2 které oficiálně Pylontech podporují. Prostě něco se v BMS Pylontech v roce 2021 změnilo. Ale řeším to. Jen je to časově náročné, protože se to projevuje náhodně. Dělá to i když je tam master BMS.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
tomas

Příspěvekod RRR123 » pát zář 30, 2022 10:14 am

tomas píše:
Můžete mi to potvrdit?

T45, T63, T30, T58"

Děkuji,
Zdeněk

Od předchozí verze střídače Solax X3-HYBRID který oficiálně Pylontech podporoval jsme zůstaly stále na Pylontech a fungují i s novými střídači Solax X3-HYBRID G4.
Ovšem teď řeším problémy s BMS Pylontech. Ty nové BMS začnou cca měsíc po spuštění a bezproblémového chodu hlásit chybu BMS_Internal_Err a odpojí baterku, to vede k restartu střídače a k výpadku výroby, pak se to co hodinu opakuje cca 2 - 3 dny a stejně záhadně jak to začalo tak to přestane a je cca měsíc klid.
Když BMS vyměním za starší rok 2020, tak to nedělá, když tam dám BMS 2021 na novější, tak to dělá. A je jedno jestli je to Solax X3-HYBRID G4 nebo X3-Hybrid-G1/G2 které oficiálně Pylontech podporují. Prostě něco se v BMS Pylontech v roce 2021 změnilo. Ale řeším to. Jen je to časově náročné, protože se to projevuje náhodně. Dělá to i když je tam master BMS.

Díky za informaci.
Provozujete je s komunikací Střídač - BMS, nebo bez, pouze s nastavením parametrů nabíjení a vybíjení?
Zkusil jsem znovu dotaz výrobci. Nerad bych při výměně střídače řešil problém s baterií.
Baterie jsou z letošního roku, doposud jich nebylo potřeba.
?
RRR123

Příspěvekod Pavel111 » stř říj 19, 2022 2:20 pm

Takže jestli tomu dobře rozumím,tak Solax X3-HYBRID G4 v režimu olovo se dá připojit cokoli nad 180 V,jen se nastaví minimální a maximální hodnota napětí baterie.To je dobré.Jedná se mi o to,že olovo je dostupnější.Nejedná se o cenu,ale dostupnost celkově.Poslední dobou se mi zdá,že lithiové baterie mají čím dál tím větší dodací lhůty a moc nejsou na skladech.
Akorát by mne zajímalo,jestli má tento Solax i možnost off-grid,kdy je vazební relé trvale odpojeno a připne se k síti až když už z FVE nic neleze.Kvůli absolutnímu zamezení přetoků do sítě.To,že je tam potom nějaká prodleva,než se to přepne,by mi nevadilo.
?
Pavel111

Příspěvekod ospaly » pon lis 07, 2022 6:07 pm

Som pozeral SOFAR HYD20K-3PH, ale oproti ostatným meničom je tam iba malé krátkodobé preťaženie (aspoň tak to vravel predajca), prietoky nemá nulové. Výhodou je, že ma 2x MPPT a 2 ďalšie vstupy na stringy (cez optimizer). Neviem, ako by to reagovalo na záťaž kompresor,alebo niečo podobné, či by nebol problém s rozbehom (ak by už bola tam záťaž cca 10-12kw) a bolo by to offgrid.
?
ospaly

Příspěvekod tomas » pon pro 12, 2022 2:41 am

tomas píše:
Můžete mi to potvrdit?

T45, T63, T30, T58"

Děkuji,
Zdeněk

Problém s BMS odhalen, nebyly čipy, tak to nahradili jinými, nutno aktualizovat firmware v BMS. Více zde:
viewtopic.php?t=10163&p=188546#p188546

Otestoval jsem toto:
Solax X1 G4 s Pylontech H48050. Funguje jen a pouze se 6 akumulačními moduly. Master BMS střídač nebere, chvíli to vypadá že jo, ale pak vyhodí hlášku že je napětí akumulátoru mimo rozsah, což není pravda protože tam bylo 3 x 6 modulů a na 1 x 6 funguje. Ale energii z akumulátoru pro vlastí provoz i tak bere. Prostě záměrné softwarové omezení od Solaxu aby zvýhodnil své akumulátory.
Solax X3 G4 funguje s Pylontech H2 se třemi akumulačními moduly. Čtyři nefungují (prý napětí mimo rozsah, což není pravda) a dva moduly jsem nezkoušel, někdy ještě zkusím.
Solax X3 G4 funguje s Pylontech master BMS, takže lze jít s kapacitou teoreticky asi až do nekonečna:
viewtopic.php?f=18&t=8421&p=165857#p165650
Minulý týden jsem zprovoznil 30kW ostrůvek 2 x Solax X3 G4 15 kW a každý s master BMS a 18 kusy Pylontech H48050 (3 x 6), dohromady tedy 36 kusů Pylontech H48050 = 86,4kWh + nabíjení z centrály.

Zajímalo by mne jestli by fungoval Pylontech H2 s master BMS kdybych mu zajistil napájení 12V, to ještě musím vyzkoušet.
Pak je spousta akumulátorů i jiných výrobců které komunikují stejně jako Pylontech a tam by mne zajímalo jestli by to také vzalo master BMS Pylontechu.

Solax X1 G4 umí vytvořit mikosíť (microgrid) s frekvenčním posuvem, Solax X3 to bude umět ve verzi G5 která je plánována na 3Q 2023 ;)
https://kb.solaxpower.com/data/detail/f ... 6002e.html
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
tomas

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny