Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 09, 2022 3:26 am
tomas píše:Fronius není asymetrický a nesmíte ho dlouho provozovat bez distribuční sítě, jinak přijdete o záruku, mají to v podmínkách.
Potom je ještě Solax X3-HYBRID-10.0T např:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=4565
/
tomas píše:3. generace není UPS. Omezovalo by to možnosti zapojení. Při funkci UPS je nutné aby přes střídač tekla celá zálohovaná spotřeba, což často není bez tahání silných kabelů v domě možné. Pro průmyslové použití by to také nebylo vhodné. Také by tam byla zřejmě i vysoká vlastní spotřeba, Solax se při malé spotřebě uspává, pokud by měl čekat na výpadek a přepínat "okamžitě" tak by se nemohl uspávat.
Ale teď jsem si u 4. generace všiml že 1 fázová varianta má dvě možnosti přepínání, interní přepínač < 10 ms a externí < 100 ms a nově tam vidím i 3 fázovou variantu až 15 kW a je tam napsáno < 10 ms.
youda píše:Ať dělám co dělám, tak mi přijde, že bezchybný hybridní 3f střídač pro ČR prostě neexistuje.
Každý má aspoň jednu vadu na kráse:Když k tomu připočtu ještě fakt, že kvůli naší ČEZké specialitě, účtování po fázích, bychom potřebovali nejenom střídač který je asymetrický, ale hlavně takový, co umí celý svůj papírový výkon (10kW) dodat do spotřebičů na jedné fázi, tak už je to fakt k pláči.
- dělá velké přetoky
- vybíjí baterku do sítě
- v noci při nízké spotřebě odmítá vybíjet baterku a raději cucá ze sítě
- backup výstup je za tučný příplatek
- má velkou vlastní spotřebu v idle
- neumožňuje rozšířit baterku nad značně omezený počet modulů (protože HV AKU)
- nemá bezvýpadkové přepnutí na backup výstup
- plně asymetrický je pouze na papíře
V zahraničí tohle řešit nemusí, těm naopak vyhovují symetrické mašiny. Protože když se jim náhodou sejdou tři silné spotřebiče na jedné fázi, tak díky součtovému měření mají na té jedné fázi k dispozici jakoby celý výkon střídače, tedy těch 10kW.
Ač by mne nikdy nenapadlo, že to řeknu, tak za těchto okolností mám dojem, že nejlepší řešení pro 3f hybridní FVE v ČR je sáhnout po 3x 1f Studer XTH 8000 nebo 3x 1f Victron Multiplus 8000. Vzhledem k tomu, že dotace NZÚ je zvednutá na 200 000 Kč, už by snad ani cena nemusela být takovou překážkou, jako dřív.
Výhody složení 3f hybridní FVE ze tří 1f měničů Studer či Victron:
- plná asymetrie
- rozumné přetoky i přícucy
- rozumná vlastní spotřeba
- bezvýpadkový přechod do backup režimu
- podpora 48V AKU s možností rozšiřovat kapacitu do nekonečna
- podpora samostatných DC coupling MPPT s možností přidávat panely do nekonečna
- vyšší výkon pro souběh více spotřebičů na jedné fázi
Asi jediná nevýhoda je opravdu vyšší prostorová náročnost, takže v ČR velmi oblíbená montáž FVE do botníku na chodbě již nepřichází v úvahu.
youda píše:Ať dělám co dělám, tak mi přijde, že bezchybný hybridní 3f střídač pro ČR prostě neexistuje.
Každý má aspoň jednu vadu na kráse:Když k tomu připočtu ještě fakt, že kvůli naší ČEZké specialitě, účtování po fázích, bychom potřebovali nejenom střídač který je asymetrický, ale hlavně takový, co umí celý svůj papírový výkon (10kW) dodat do spotřebičů na jedné fázi, tak už je to fakt k pláči.
- dělá velké přetoky
- vybíjí baterku do sítě
- v noci při nízké spotřebě odmítá vybíjet baterku a raději cucá ze sítě
- backup výstup je za tučný příplatek
- má velkou vlastní spotřebu v idle
- neumožňuje rozšířit baterku nad značně omezený počet modulů (protože HV AKU)
- nemá bezvýpadkové přepnutí na backup výstup
- plně asymetrický je pouze na papíře
V zahraničí tohle řešit nemusí, těm naopak vyhovují symetrické mašiny. Protože když se jim náhodou sejdou tři silné spotřebiče na jedné fázi, tak díky součtovému měření mají na té jedné fázi k dispozici jakoby celý výkon střídače, tedy těch 10kW.
Ač by mne nikdy nenapadlo, že to řeknu, tak za těchto okolností mám dojem, že nejlepší řešení pro 3f hybridní FVE v ČR je sáhnout po 3x 1f Studer XTH 8000 nebo 3x 1f Victron Multiplus 8000. Vzhledem k tomu, že dotace NZÚ je zvednutá na 200 000 Kč, už by snad ani cena nemusela být takovou překážkou, jako dřív.
Výhody složení 3f hybridní FVE ze tří 1f měničů Studer či Victron:
- plná asymetrie
- rozumné přetoky i přícucy
- rozumná vlastní spotřeba
- bezvýpadkový přechod do backup režimu
- podpora 48V AKU s možností rozšiřovat kapacitu do nekonečna
- podpora samostatných DC coupling MPPT s možností přidávat panely do nekonečna
- vyšší výkon pro souběh více spotřebičů na jedné fázi
Asi jediná nevýhoda je opravdu vyšší prostorová náročnost, takže v ČR velmi oblíbená montáž FVE do botníku na chodbě již nepřichází v úvahu.
youda píše:Připojit do sítě se dá ledacos, jen to občas vyžaduje více snažení, či taktický úkrok stranou. Ale výsledek pak stojí za to.
Kolik výkonu na fázi ta která domácnost potřebuje, je hodně individuální, podobně jako se spotřebou vody. Smutné ale je, že v zahraničí má každý majitel 10kW hybridní FVE díky součtovému měření k dispozici celých 10kW na fázi, zatímco u nás má jen 3,3kW. A tam, kde je v domě například tepelné čerpadlo + indukční varná deska, jsou ty souběhy výkonů časté.
PS: Například moje domácnost je přeelektrizovaná hodně a před instalací FVE jsem měl pravidelně souběhy 6kW na jedné fázi a k tomu dalších 3 + 3kW na fázích zbylých. Kolega z práce to má úplně opačně - na jedné fázi tahá maximálně 2,2kW kvůli vaření nebo praní a na druhé fázi 200W pro TV a laptop. Třetí snad ani nemá zapojenou. Toť vše.
rob.brno píše:Obdobně jako Solax G4 je na tom Growatt. A to i v tom špatném - taky mu hapruje asymetrie a přišel s českým FW o režim olovo.
youda píše:PS: Například moje domácnost je přeelektrizovaná hodně a před instalací FVE jsem měl pravidelně souběhy 6kW na jedné fázi a k tomu dalších 3 + 3kW na fázích zbylých. Kolega z práce to má úplně opačně - na jedné fázi tahá maximálně 2,2kW kvůli vaření nebo praní a na druhé fázi 200W pro TV a laptop. Třetí snad ani nemá zapojenou. Toť vše.
tomas píše:Ve firmware je chyba, nejde přepnout do asymetrického režimu. Dnes jsem to zjistil a nahlásil, čekám na aktualizaci.
Takže další měření nemá zatím význam, když se to nechová tak jak je nastaveno. Předchozí verze G3 neměla problém dodávat třeba jen do jedné fáze 3,3kW. Nová verze G4 má v tomto chybu.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků