Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 17, 2021 3:47 am


Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq shift

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.

Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq shift

Příspěvekod Jusufs » stř říj 28, 2020 1:49 pm

Dobry den,

chcel by som sa spytat, ci je mozna nasledujuca konfiguracia s pouzitim AC couplingu a riadenia FV vykonu 3f Froniusa frekvencnym posuvom len v jednej faze.

Je znamynejaky link na dokumentaciu, ako nastavit napr. 1f Fronius Primo a Suder XTM pre pracu v ongrid aj offgrid rezime, s vyuzitim AC couplingu a frequency shiftu ?

Dakujem predom za pomoc.

Szabo
P.S.
PLCko si viem pripojit a naprogramovat, otazka je ake algoritmy sa musia pouzit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » stř říj 28, 2020 4:06 pm

Fronius je symetrický střídač, dodává do všech fází stejně. Použijte jednofázový střídač a ty dvě zbývající fáze vraťte distributorovi. V zahraničí by s tím nebyl problém ale tady je ČEZko a účtuje se každá fáze samostatně.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2142
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » stř říj 28, 2020 6:22 pm

To co je na schématu nemůže fungovat. Už proto, že to potom není třífázová soustava.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5534
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » čtv říj 29, 2020 8:48 am

Dakujem za cenne komentare.
Jasne ze smerujem na pouzitie jednofazoveho striedaca napr. Galvo, Primo.

V sucasnosti mam v prevadzke ongrid system s moznostou dodavky prebytku do distribucky - zatial.

Potrebujem otestovat jednofazove offgrid xtender/victron riesenie v tejto 3 fazovej hardverovej konfiguracie. Inak musim najskor vymenit Symo za Primo do coho sa pustim na jar 2021.

Otazka je asi na Fronius, ale je mozne na fore uz niekto podobne riesil.
Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » čtv říj 29, 2020 11:42 am

Jusufs píše:Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?

Pokud se mění frekvence ve třech fázích, tak není problém:
viewtopic.php?f=3&t=4977&start=20#p100436
Pokud se bude měnit frekvence jen v jedné fázi, tak se bude měnit i fázový posuv mezi fázemi a tím i sdružené napětí. A podle mne to shodí nějaká ochrana, minimálně napěťová.
Navíc nechápu ten "offgrid rezime Studera" v jedné fázi s třífázovým Froniusem symo, to nebude fungovat určitě. Třífázový Symo se bez všech tří fází nerozběhne.
Ale do výpadku distribuční sítě by to na tom obrázku mohlo fungovat.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2142
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Quickyprd » čtv říj 29, 2020 3:28 pm

No nevim, ale není trochu brutální dávat XTH8000 na fázi kde bude PV Max. 1,5kw? Nebude mnohem levnější a jednodušší tam dát all-in-one hybridní střídač? Ať už jedno co trojfázový? Cena 1F bude kolem 40k a asymetricky 3F je už za 56k. Či pokud ten XTH už mate, tak k tomu jen kvalitní MPPT regulátor či F.Primo třeba 5kW na AC coupling.
Quickyprd
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » čtv říj 29, 2020 9:23 pm

Quickyprd píše:No nevim, ale není trochu brutální dávat XTH8000 na fázi kde bude PV Max. 1,5kw? Nebude mnohem levnější a jednodušší tam dát all-in-one hybridní střídač? Ať už jedno co trojfázový? Cena 1F bude kolem 40k a asymetricky 3F je už za 56k. Či pokud ten XTH už mate, tak k tomu jen kvalitní MPPT regulátor či F.Primo třeba 5kW na AC coupling.


Primo 4.6.1 by mal byt optimum. Ja to Symo 4.5-1 a mam este Galvo 3.1.1 predam a vymenim za Primo - to je tutovka.
Tento koncept je len kvoli moznosti testovania Xtendra XTH8000-48. Kupil som ho za 1990 euro, r.v. 2016.
Mohol by som vymenit Symo za Galvo, mam oba pristroje.
Zmluva s distribuckou je na Symo s moznostou dodavky prebytkov do siete.
Vykon FV je 12xLG Neon 335Wp=4 kWp.
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:56 am

tomas píše:
Jusufs píše:Je Fronius symo schopny zmenou frekvencie jednej fazy v offgrid rezime Studera znizovaz/zvysovat energiu z FV panelov do vsetkych faz ? Pripadne len vykon offgrid fazy ?

Pokud se mění frekvence ve třech fázích, tak není problém:
viewtopic.php?f=3&t=4977&start=20#p100436
Pokud se bude měnit frekvence jen v jedné fázi, tak se bude měnit i fázový posuv mezi fázemi a tím i sdružené napětí. A podle mne to shodí nějaká ochrana, minimálně napěťová.
Navíc nechápu ten "offgrid rezime Studera" v jedné fázi s třífázovým Froniusem symo, to nebude fungovat určitě. Třífázový Symo se bez všech tří fází nerozběhne.
Ale do výpadku distribuční sítě by to na tom obrázku mohlo fungovat.


Dakujem za cenne poznamky. Samozrejme Symo pri vypadku minimalne jednej fazy L1 alebo L2 VYPNE sam seba, pripadne podpatova ochrana rozpojovacieho bodu vypne aj 3f stykac. FV zdroj bude okamzite odpojeny z napajacieho uzlu vsetkych faz. Kedze ziadny trojfazovy spotrebic nemam a nebudem pripajat, fazovy posun a velkost zdruzeneho napatia by nemal byt problem. Vektor fazoveho napatia si zachova rovnaku absolutnu hodnotu, ci nie ?
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » pát říj 30, 2020 8:44 am

a ten měnič si fakt nehlídá to, že má doopravdickej třífázovej systém? to je podle mě blbost, to hned vypadne do poruchy.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5534
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod tomas » pát říj 30, 2020 11:33 am

Ten Suder je paralelně připojený a přifázovaný k síti. Takže L3 na jeho vstupu = L3 na výstupu a tedy stejný průběh sinusovky napětí v čase.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2142
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:46 pm

kodl69 píše:To co je na schématu nemůže fungovat. Už proto, že to potom není třífázová soustava.


Na vsetky jednotlive fazy mam a budem mat pripojene jednofazove spotrebice.
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:48 pm

kodl69 píše:a ten měnič si fakt nehlídá to, že má doopravdickej třífázovej systém? to je podle mě blbost, to hned vypadne do poruchy.


Odpoved od Fronius Supportu:
Hallo Herr Szabo
Ich denke nicht, dass das Geräte in einem gemischten Betrieb läuft - da liegen keine internen Tests oder Erfahrungswerte vor. Eine Kompatibilität mit Studer gibt es jedoch, da wir auch Frequenzgeregelt arbeiten.

Daher wäre meine Empfehlung einen 1-phasigen Wechselrichter zu verwenden
ODER:
Eine weitere Möglichkeit, die wir oft bei Victron Inverter Charger verwenden, ist bei einem 3-phasigen Wechselrichter 3 Inverter Charger zu verwenden. Eine Mischform hatten wir bis jetzt nicht.
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » pát říj 30, 2020 6:55 pm

tomas píše:Ten Suder je paralelně připojený a přifázovaný k síti. Takže L3 na jeho vstupu = L3 na výstupu a tedy stejný průběh sinusovky napětí v čase.


Jasne, ze ostrovny system predpoklada odpojenie L3 na vstupe. Na scheme to nie je. Malo by sa to dat zakazat a spatne povolit parametrom Expert 1127 Einspeisung erlaubt Default:Nein,
alebo relatkom na AC In.
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod kodl69 » sob říj 31, 2020 12:37 pm

vrátím se k začátku tématu:
chcel by som sa spytat, ci je mozna nasledujuca konfiguracia s pouzitim AC couplingu a riadenia FV vykonu 3f Froniusa frekvencnym posuvom len v jednej faze.
Hlavně nechápu, k čemu to celý má být dobrý.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5534
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Fronius Symo 4.5-1 a Studer XTH8000 AC Coupling, freq sh

Příspěvekod Jusufs » sob říj 31, 2020 3:25 pm

Len k testovaniu napr. komunikacie 232i ci X-CAN s RCC s PLCckom (RPi4)
Jusufs
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv zář 27, 2018 3:05 pm


Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'