No, chtěl jsem ještě napsat jestli jsi nechtěl nakreslit jeden CT jinam... Takhle to klidně může být jeden společný transformátor (za určitých speciálních okolností samozřejmě) kolem toho jednoho drátu se vytváří magnetické pole a sorry, nemůžu za to, ale podél celého vodiče je to pole stejnéyouda píše:youda píše:josse píše:Dle I Kirchhoffova zákona je ten sled proudových transformátorů jedno. Je jedno v kterém místě jednoho vodiče to měřím. Samozřejmě při zanedbání ztrát, což na několika metrovém vodiči a 50Hz zanedbat můžu.
Bohužel, pane kolego, není to jedno. Zde totiž do procesu vstupuje zpětná vazba ve formě regulace.
Na pořadí CT nezáleží jen v případě, kdy měřím proud a nic víc. Pokud ale pomocí naměřených hodnot zároveň řídím výkon zdroje a výkon zátěže, tak už na jejich pořadí závisí.
Při instalaci v opačném sledu by totiž došlo k tomu, že:
1) CT měniče odreguluje snížením výkonu přetoky do DS na nulu.
2) CT vytěžovače následně dostává informaci, že není žádný přetok, tudíž ani přebytek, čímž pádem voda v bojleru bude studená.
Josse,
tak furt koukám na ten nákres, představuju si oba algoritmy a musím uznat, že Ty máš pravdu a já se pletu!
V jakém pořadí budou oba CT nasazeny na těch 5ti centimetrech vedení je skutečně jedno. I když se do toho zahrne ta zpětná vazba.
To co je důležité, jsou tyhle podmínky:
- Zátěž řízená vytěžovačem musí být zapojena v prostoru mezi oběma CT na jedné straně a měničem na druhé straně. (Tak jak jsem to načrtnul)
- Regulační smyčka vytěžovače by měla být rychlejší, než regulační smyčka měniče.
- Ideální je, pokud měnič nebude regulovat na úplnou nulu, ale vždy nechá nějaký přetok.
Úplně špatně by bylo, zapojit řízenou zátěž někde mezi oba CT, nebo ji dát až k ČEZu.
Takže opakuji - máš pravdu, je to jedno. Popel na mou hlavu!
EDIT: Kruciš, Nautilus mne předběhl. No, aspoň ho moje zabedněnost motivovala napsat jeho první post

Určitě jsou umístění důležitá, ale v tomhle schéma je důležité aby měnič se snažil o malinko větší proud než vytezovač, v obráceném případě se to celé bude navzájem snažit vypnout...
Třeba měnič malinký přetok a vytezovač nulu, nebo měnič nulu a vytezovač malinký odběr... Nejde tolik o umístění CT, spíše o ty směry a velikosti.