Stránka 3 z 3

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2022 11:32 pm
od kybos
youda píše:Pokud se ale jedná o kvalitní měnič s neošizenou konstrukcí, tak uvnitř to má stejně tak, že nuláky na vstupu a výstupu jsou propojené navzájem, a zároveň jsou propojené i na kostru a přez ni na PE.


Ono to ale nemusí být propojeno až tak úplně napřímo. Ve střídači mohou být zapojeny na výstupu frekvenční filtry, jejichž součástí bývá bifilární vinutí na toroidním jádru (jedním vinutím prochází fáze a druhým vinutím nulák) a několik kondenzátorů zapojených mezi nulák, ochranný vodič a fázi. Tyto filtry mohou být i složitější, tak aby bylo dosaženo požadovaného limitu odrušení. Kromě toho může být ve slušně vybaveném střídači i integrovaná přepěťová ochrana varistorem nebo transilem s nárazovou tlumivkou.
Propojením nuláků na vstupu a výstupu dojde ke zkratování části odrušovacích obvodů a zařízení takto zapojené již nemusí vyhovovat podmínkám odrušení. Stejně tak zkratování nárazové tlumivky může vyřadit z činnosti přepěťové ochrany.
Ve slušně navrženém střídači bych předpokládal důsledné oddělení nuláku a ochranného vodiče. U LF střídačů s vinutím na jednom sloupku trafa může být s ochranným vodičem propojen i závit oddělovacího vinutí mezi primárem a sekundárem.

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2022 7:56 am
od kodl69
Je to tak, i v tom blbým axpertu jsou tyhle odrušovací filtry, který propojením N s PE jsou najednou mimo provoz, stejně jako spojením vstupu s výstupem. A N s PE si střídač uvnitř propojí jenom při ostrovním provozu, relátkem. To se tady taky řešilo. Kus mrtvé desky z axperta jsem kanibalizoval do svýho bastlměniče, a je to zrovna výstupní filtr, tak to vím jistě :)

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2022 9:02 am
od youda
Jeden obrazek rekne za tisic slov.

Victron Mutiplus:
3952-screenshot-2019-06-25-18-27-54-1.png


Multiplus II:
Screenshot_20220614-102354~2.png

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2022 11:31 am
od zbynek_
Pokud by to bylo zapojeno stejně jako je na těchto schema Victron, tak je jasné, že nulák na gridu i eps jsou uvnitř spojeny a při režimu EPS se k nim ještě připojí PE.
Dohledal jsem schéma, které je k solaxu v návodu a zde se zdá, že uvnitř spojeny nejsou, ale pouze se přepínají podle režimu. Ale v schéma pro Austrálii vedou vodiče od nulových svorek na jeden můstek. Pokud ale platí to, že se při režimu EPS připojí vodič PE k N ,tak potom jsou tedy v mém případě (tn-c) v rozvaděči oba modré i zelenožluté (při přepnutí do EPS)galvanicky spojeny přes ochranné vodiče.

Screenshot_20220614-122715_Drive.jpg

Screenshot_20220614-115906_Drive.jpg

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: úte čer 14, 2022 12:39 pm
od kybos
youda píše:Jeden obrazek rekne za tisic slov.

...a dva obrázky řeknou více.
Takto může vypadat ideové schéma:

ideové schémaUPS.jpg


Takto může vypadat detailní schéma:

detailní schéma.png


Kostra na detailním schématu je propojená s PE. No a teď zbývá zvážit, co se stane, když se propojí vstupní nulák s výstupním a jaké to bude mít následky.

Re: 3 fáze, 9,92kW, 14,4kWh

PříspěvekNapsal: úte čer 21, 2022 10:16 am
od ferrys
Z hlediska norem... pokud mate PEN od CEZU, je potreba aby neprerusen skoncil na mustku a byl spojen s MET... neexistuje, aby v ostrovnim rezimu neco nekde plavalo... pokud jsem to dobre pochopil, tak pokud budu chctit ten Solax vyuzit tak, ze celou zatez budu mit na EPS, lze v menici nastavit trvale spojeni se siti - je tam na to polozka-nevim jelti to je default... nebo se okruh zapne jen pri vypadku DS - ale to nechceme... bez ohledu na rezim, je nutne aby byla dodrzena stabni kultura bodu rozdeleni a uzemeni bylo vzdy jen jedno... z meho pohledu je nejlepsi, pokud budu pouzivat jen EPS to pripojit jako TNC - tzn. pred hlavnim vypinacem v rozvadeci instalace baraku a az tam resit bod rozdeleni, presne jak to ma Thomas... jedine prijatelne schema je Australie v tom manualu... beru ted G4 - prepinaci logika je uz ve stridaci... takze - DS - TNC do rozvadece stridace - TNC pokracuje do rozvadece baraku a tam TNC-S a jedu dal... tim opadem mam jeden mustek PEN v rozvadeci stridace... vsechno do nej...