Beny píše:A další věc, kterou asi ještě nechápu je to, že na 1f měnič jde připojit jen max. 3,6 kW? Pak jich mají pospojovaných víc, že jsou výkony tak vysoko? Nebo mají právě ty 3f? Sry ještě v tom plavu, přeci jen jsem ten strojař

To máš tak:
1f měnič není problém vyrobit v jakémkoliv výkonu. Jenomže provozovatelé distribučních sítí naschvál limitují to, aby sis mohl do DS zapojit výkonnější 1f měnič. To proto, že by jim takový měnič mohl rozhazovat rovnováhu 3f. Představ si, že bys měl na střeše 20kWp a v poledne bys to všechno poslal hybridním měničem do DS. Na něco takového distribuční sítě nejsou připravené. Proto distributoři limitují dodávku z 1f FVE na 3.6kW, což odpovídá směšnému proudu 16A. Toto není specialita ČR, podobné je to i v jiných zemích. Chceš-li posílat do sítě větší výkon, distributor tě tímto požadavkem nutí postavit si 3f systém a dodávat mu rovnoměrně, takže s tím pak nemá žádnou práci. To, že ty pak musíš přemýšlet jak jednotlivé fáze v baráku rozumně využít už distributora netrápí. Mimochodem jednu dobu bylo v ČR zakázáno vyrovnávat asymetrický odběr asymetrickou výrobou. Nesleduji to, jelikož mám ostrov, ale to omezení už snad padlo.
Z těchto důvodů tedy najdeš nejširší nabídku 1fázových hybridních a on-grid měničů právě ve výkonech okolo 3-4kVA. Navíc, při instalaci ti technik omezí maximální výkon měniče do DS na těch 3.6kW.V okolních zemích (mimo ČR+SK) se elektřina účtuje většinou tak, že se sečte dodávka a výroba ve všech fázích dohromady a ty jako odběratel zaplatíš jenom rozdíl. V ČR+SK se ale každá fáze účtuje samostatně a nemůžeš tedy odběr na jedné fázi vyrovnávat výrobou na druhých dvou fázích.
Jelikož ČR+SK je malý trh, tak většina 3-fázových měničů se dělá v symetrickém provedení, což v zahraničí úplně vyhovuje. V ČR však symetrický 3f měnič úspěšně neguje ekonomický přínos domácí FVE.Budeš-li chtít, můžeš si klidně pořídit třeba levný 1f InfiniSolar 5K Plus(5kVA) či dražší 1f Studer XTH 8000 (7kVA). ABB i Schneider určitě také dělají nějaké šílené měniče s možností dodávky do jedné fáze.
Takže ano, ty výkonné měniče se hledají hůř, ale dostupné jsou.
Pokud my ostrovní malo-solárníci potřebujeme vyšší 1f výkon než těch 5-7kVA, tak měniče spojujeme paralelně. To jde více způsoby. Napříkal Axpert, InfiniSolar, Victron i Studer to umí nativně a určitě i další tuto funci mají. Naopak pozor na GoodWe a Solax.
Já tedy spojil 2x InfiniSolar 5K Plus do 1-fázového ostrovního systému, takže si můžu bez problémů zapínat co se mi zamane: pračku, myčku, indukční desku, sušičku, bojler, svářečku...prostě cokoliv. Do DS nedodávám ani dodávat nechci. Vůbec nemusím přemýšlet nad tím, jestli náhodou indukční deska není na stejné fázi jako pračka, nebo jestli můžu péct kachnu když se zrovna nahřívá bojler. Mám jediný limit - současně mi toho nesmí běžet víc, než 10kW. Ale věř mi, že do tohoto souběhu se vejdeš se vším co v baráku máš, kromě topení. V tomhle setupu tedy funguju v ostrovním systému s úplně stejným pohodlím, jako jsem fungoval na DS.
Instrukce pro rodinu byly jednoduché:
1) Dokud je venku hezky, tak si zapněte co chcete.
2) Po setmění se nevaří (jelikož to huntuje baterky).
Infinisolar conceptual wiring.png
Samozřejmě, až mi panely zapadnou sněhem a slunce zaleze do zimní mlhy, tak stáhnu ocas a začnu zase používat DS

To co mám já ti ale nedoporučuju, jelikož Infini mají velkou spotřebu, jsou hlučné a používají high-voltage stringy. Na jejich ukrmení tedy potřebuješ velkou střechu a velkou baterku. Můžeš ale použít libovolné jiné měniče, které mají funkci paralelního provozu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.