lokalita: Zilina
priemerna denna spotreba 9kWh (leto), rocne teda okolo 3500 kWh
z toho denne:
3kWh bojler TUV na tepelne cerpadlo, max prikon 1,2 kW ide 1-3 hodiny denne
2,5 kWh rekuperacia + chladenie / kurenie, prikon max 1,5kW vacsinou iba pravidelne spinanie ventilatorov rekuperacie.
Vsetky spotrebice su 1f. Ak bude treba, rura alebo varna doska sa zapoji napriamo na DS.
Strecha rovna s malickym sklonom 12x12m, juh vychadza skoro diagonalne.
co by to malo mat a vediet:
Web server a moznost online sledovat/riadit system.
Bolo by fajn keby to malo nejaky spinany vystup, ktorym by sa riadil bojler, stylom, ze zacne pracovat az ked su plne nabyte baterky.
Do buducnosti byt som chcel kupit elektromobil, o cca 3 roky, takze system by sa mal dat rozsirit aby vyrobil cez leto denne naviac 5 kWh na dobijanie auta na dennych 30 km = rezerva vykonu v menici aspon 1 kW.
Menic musi vediet pricucavat zo siete a mal by byt "all in one" so zarukou min 5 rokov a moznostou dokupit dlhsiu.
Pre max dotacie na system su podmienky min 2,5 kWp vykon panelov a 5kWh baterka = dotacia 3450 Euro.
Chcem aby to vyslo dokopy tych 8 tis Euro. Musi to robit certifikovana firma takze budu robit aj montaz reviziu vsetky kraviny okolo.
Chcem ist dost na navratnost, = minimalizovat letne prebytky. Takze vykon panelov mi vychadza okolo 2,5 kWp. Ked aj cez leto potiahnem nieco zo siete, neni problem.
Vsetky veci budu vnutry domu v technickej miestnosti, kde je bojler, rekuperacia atd. Nie je vetrana.
Zaklad je myslim vyber menica.
Najradsej by som siel do fronius symo hybrid alebo solaredge s tesla Powerwall (kedze potvrdili zmenu max odberu na 5kW a peak 7kW), kvoli comu by som bol ochotny priplatit. Ale je to dost neiste. Powerwally budu v Nemecku dostupne v 4Q. Snad aj u nas Alza ich uz ma na webe s dostupnostou neuvedenou
Ine firmy zatial myslim nerobia menice podporujuce tak vysoke napatie baterky
Favorit bol InfiniSolar 3KW Plus pokial som sa nedocital ze vie dobijat baterky iba 25 ampermi co je pri 55V tak 1,4 kW, to je dost nonsens pri 3kW menici..
odhad ceny:
panely 10x250W 1800Euro
Batéria Li-Ion 24V 108Ah 2,7kWh s BMS 2ks spolu: 3385 Euro (v pripade tlaku na cenu sa pojde do LiFePo za 2500 Euro alebo olova

to je spolu 5200 Euro
myslim ze 3 tisicky na menic + vsetky veci okolo a robotu je sakra malo

Takze kto poradi hybridny menic splnajuci moje poziadavky (3,5kW staly vykon, 48V baterie, prisosavanie zo siete, nabijane baterii plnym vykonom z panelov, nejaky sposob web monitoringu, prinajhorsom remote desktop na domace PC s USB kabelom na menic, staci 1 MPPT tracker, potesil by nejaky vystup co zopne po nabiti baterii na plnu kapacitu, bud klasicke rele co len zopne 2 kontakty alebo AC vystup)