Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 6:28 pm


HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez licence

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
PředchozíDalší

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod sitra » stř dub 29, 2015 7:08 am

Každopádně, kdyby tomu docházelo ve zvýšené míře jako první přijde na řadu upozornění a výzva k odstranění.
A už vůbec nepředpokládám, že přijdou ze dne na den sundat "hodiny".... ;)
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 273
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod brumlaj » stř dub 29, 2015 7:18 am

fajn, přijde upozornění, a dále? Zkus pokračovat v rozvíjení příběhu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod rva » stř dub 29, 2015 7:40 am

No u mě se na to někdo z distribuce podívat byl, protože se jim nezdál pokles spotřeby. Připomínky neměl, snad jen, že o něčem takovém taky uvažuje.
K tomu rušení - s jedním Axpertem od číňana byl i nějaký filtr, tak jsem ho dal mezi DS a Axperty. Pokud by to nestačilo, můžu při běhu měniče přes stykač odpojit DS, pak snad rušení nebude. A pokud to přes stykač (spínací prvek) předpisy nepovolují, tak přes vidlici a dvě zásuvky do doby, než se nesmysly z předpisů odstraní.
Samozřejmě kdo chce psa bít, hůl si najde. Ve firmě jsme přifázovaným měničem vyráběli elektřinu jako odpad (až 400 kW) a chtěli jsme to i zdarma dodávat do sítě a kvůli možnému rušení to nešlo. Tak jsme museli mít současně zapnutý velký spotřebič, aby k přetoku nedocházelo. Rušení od měniče bylo stejné, ale tady to už nevadilo. Po několika letech už to povolili i něco platili za dodávku.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2577
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod sitra » stř dub 29, 2015 7:50 am

zavolám p. Kolaříkovi ať to za mě :wood: , páč jsem se ho na toto "tisíckrát" ptal a on mi "tisíckrát" odpověděl ;)
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
?
sitra
 
Příspěvky: 273
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod ota » stř dub 29, 2015 8:13 am

Axpert je přece galvanicky oddělený od sítě a to vnitřním spínacím prvkem, což je stykač s kontakty NO/ NC.
Pokud jede měnič, je odpojený od DS a proto nemůže rušit.
Pokud jede na bypas, je vnitřní domovní instalace odpojená od měniče a připojená na DS napřímo, opět měnič nemůže rušit.
Můžu si rušit vnitřní domovní síť, ale to neřeší ERU. Maximálně Český telekomunikační úřad, pokud byste někomu zarušili rádio, TV nebo nějaké vysokofrekvenční sdělovací zařízení.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RadekS » stř dub 29, 2015 11:44 am

ota píše:Axpert je přece galvanicky oddělený od sítě a to vnitřním spínacím prvkem, což je stykač s kontakty NO/ NC.
Pokud jede měnič, je odpojený od DS a proto nemůže rušit.
Pokud jede na bypas, je vnitřní domovní instalace odpojená od měniče a připojená na DS napřímo, opět měnič nemůže rušit.
Můžu si rušit vnitřní domovní síť, ale to neřeší ERU. Maximálně Český telekomunikační úřad, pokud byste někomu zarušili rádio, TV nebo nějaké vysokofrekvenční sdělovací zařízení.

Ty kontakty NO/NC pouze slouží jako přepínač sítí,Axpert je stále připojen k DS,ať jede bypassem nebo přes měnič -viz jeho info o napětí a frekvenci DS.Také jsem všiml,že při fyzickém odpojení Axperta (jističem) od DS poklesne spotřeba o cca 10W - mohlo by se hodit v zimě.
480Wp Mono+EP3215+40Ah LiFePO4@12V, 12x300Wp SHUTTEN Poly+12x amorf Avancis 125Wp+Axpert MKS 4kW+ 8kW LiFePO4@48V
?
RadekS
 
Příspěvky: 105
Registrován: čtv bře 19, 2015 6:41 pm
Bydliště: Jizni Cechy

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod tomas » stř dub 29, 2015 12:07 pm

Nabíječka v Axpertu nebo Infinisolar nemá aktivní PFC? Protože to je tak jediné co může distributor ze strany sítě vidět pokud není přepnutý na bypass.
Infinisolar má uveden účiník > 0,99 a u Axpertu se mi nepodařilo najít. Každopádně tak krásný účiník > 0,99 bude u Infinisolar s aktivním PFC, trafa mají daleko horší účiník.
Když si k ostrovu připojíte nabíječku
http://shop.mypower.cz/nabijecka-lifepo ... w-bms-2812
a budete nabíjet ze sítě a při přetížení přepnete na bypass, tak je to úplně to stejné co Axpert. Síť je dodělena DC částí nabíječky stejně jako v online ups, frekvenčním měniči atd....
Žádné galvanické oddělení TNC(S) sítí neexistuje, jeden pól mají vždy společný. Můžete mít třeba i 10 traf za sebou, přesto jsou jsou vždy TNC(S) sítě vždy galvanicky spojené. Naše ostrovní elektrárny (i 2km daleko od sítě) mají impedanci mezi fází ostrovu a fází distribuční sítě do 2 ohmů a o galvanickém oddělení nemůže být při 2 ohm řeč.
Trafa vytvářejí jalovinu (kazí účiník), já raději pulzní nabíječky s PFC.

Baví mne jak tady řešíte nějaké rušení v jednotkách kW, v příloze jsou průběhy napětí a proudů na transformátoru 1,6MVA napájecí průmyslovou halu z VN 22kV distribuční sítě. Ty proudy mají k sinusovce hodně daleko. Měřeno na VN straně přes transformátory napětí 22kV/100V a transformátory proudu 50/5A. U VN se měří proudy pouze ve dvou fázích a třetí se dopočítává, protože VN 22kV je IT síť (Aronovo zapojení).
Jo je dobře že řešíte rušení u vlastních bastlů, ale když výrobce továrního výrobku uvadlí účiník > 0,99 (Infinisolar) má to CE (Axpert) a prošlo to zkušebnami, tak proč tu tak teoretizuje? Tak si to změřte když nevěříte ne?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod kodl69 » stř dub 29, 2015 5:44 pm

tak to je ještě větší bordel než sem si doteď dovedl představit. Není to nějaká chyba měření? Mě teda měřák měří harmonický jenom u napětí a bývá tam max 5 procent 3-tí harmonické, jak vypadá proud netuším, ale možná to bude podobná tragédie. Já zase raděj trafo, nedělá žádnej vf bordel, dá se to normálně dokompenzovat kapacitou, ale u maloodběru se to jaksi neřeší.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6532
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RobertM » pát kvě 01, 2015 2:14 pm

Doporučuji si opravdu ale OPRAVDU někde přečíst definici galvanického oddělení. Některým z Vás to stále není zcela jasné a myslíte si, že stykačem lze něco galvanicky oddělit :-) Tzn. galvanicky oddělený neznamená oddělení drátem, kontaktem, jističem či stykačem. Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanick% ... Blen%C3%AD

ota píše:Axpert je přece galvanicky oddělený od sítě a to vnitřním spínacím prvkem, což je stykač s kontakty NO/ NC.
Pokud jede měnič, je odpojený od DS a proto nemůže rušit.
Pokud jede na bypas, je vnitřní domovní instalace odpojená od měniče a připojená na DS napřímo, opět měnič nemůže rušit.
Můžu si rušit vnitřní domovní síť, ale to neřeší ERU. Maximálně Český telekomunikační úřad, pokud byste někomu zarušili rádio, TV nebo nějaké vysokofrekvenční sdělovací zařízení.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod vla » pát kvě 01, 2015 3:26 pm

Přečetl jsem doporučený odkaz a dozvěděl jsem se, že galvanické oddělení je možné elektromechanicky, např relé stykač... Tak opravdu mnevím co jsi poukázáním na tento odkaz myslel.
Nemám rád tenhle stát.
?
vla
 
Příspěvky: 1085
Registrován: čtv bře 12, 2015 10:18 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod tomas » pát kvě 01, 2015 3:36 pm

Na přepínaní sítí (distribuční síť - centrála, UPS atd..) se vždy na celém světě používali, stále používají a budou požívat přepínače sítí, ať už ruční nebo automatické. Nebo integrované v UPS - Axpert atd... Například tyto:
http://www.ghvtrading.cz/rozvadecove-pr ... prepinace/
Používáme je v domácnostech, hotelích, průmyslu i v nemocnicích, prochází to všemi kontrolami, distributory, revizními techniky, úřady i technickou inspekcí TIČR která kontrolovala naše elektroinstalace v nemocnici která má vlastní záložní zdroje i UPSky.
Galvanické oddělení je u TNC(S) sítě technický nesmysl, pronesený hloupým úředníkem z ERÚ jen aby se občané báli FVE a nekazili zisky státem vydržovaným monopolům.
Nabíjet akumulátory v UPS (Axpert) sluncem, větrem atd... těžko někdo z rozumných technických důvodů zakáže, když bude zařízení splňovat technické normy a podmínky, zakázat to může pouze z politických důvodů. A je úplně jedno jestli je ta UPS s vysokofrekvenčním trafem nebo z nízkofrekvenčním, nebo dokonce bez trafa s akumulátory 400V viewtopic.php?t=2372&p=42334#p42334
A Axpert nepracuje paralelně ze sítí - neumí přisosávat. Buď táhne celou spotřebu sám a ze strany distribuční sítě je vidět pouze nabíječka (volitelně), nebo se střídač odpojí a spotřebu přepne přes bypass (přepínač sítí) na síť. Potom lze ze strany distribuční sítě vidět klasické spotřebiče + nabíječka (volitelně).
U UPSek (měničů) které umí přisosávat a pracují paralelně se sítí přes LF trafo (Studer, SMA, Victron) ten přetok hrozí a je technicky možný. A Victron s tím má stále problém. A jiní to řeší stálou malou (ale nezanedbatelnou) spotřebou ze sítě v hybridním provozu s přisosáváním.
U UPSek (měničů) které mají na síť připojenou pouze nabíječku s HF tafem a bypass tak tam není přetok do sítě technicky možný. Přes nabíječku s HF trafem, usměrňovačem a DC meziobvodem těžko může nějaká energie může téct v opačném směru pokud na to není ten měnič konstruovaný (Axpert není).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod FRSO » pát kvě 01, 2015 4:38 pm

vla píše:Přečetl jsem doporučený odkaz a dozvěděl jsem se, že galvanické oddělení je možné elektromechanicky, např relé stykač... Tak opravdu mnevím co jsi poukázáním na tento odkaz myslel.


Zdravím, to máš pravdu, je to jedno z možných galv. oddělení ale spíš pro ovládání-galvanické spínaní něčeho přes relátko, těžko budeš přenášet výkon přes relé, nebo něco nevím já že to jde 8-)
, galvanické ddělení pro přenos výkonu z měniče slouží trafo, to je můj názor na to.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1913
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RRR » pát kvě 01, 2015 6:41 pm

tomas píše:U UPSek (měničů) které umí přisosávat a pracují paralelně se sítí přes LF trafo (Studer, SMA, Victron) ten přetok hrozí a je technicky možný. A Victron s tím má stále problém. A jiní to řeší stálou malou (ale nezanedbatelnou) spotřebou ze sítě v hybridním provozu s přisosáváním.


Ano, přesně tak. Já to tedy mám u Victronu přes asistenty vyřešené tak, že pokud se snižuje výkon měniče (hrozí přetok zpět do sítě) např. pod 100W, tak Victron ignoruje vstup ACin a přepne do módu měniče (odepne od sítě). To funguje velmi dobře, přetoky nemám.
Jiný problém, je ten nekonečný nejednotný výklad legislativy, a ten rozhodne jedině soud. Podle mne, jediný systém na který nepotřebujete povolení od distributora je čistý ostrovní systém. A dle PPDS je takový systém nejenom galvanicky oddělen ale hlavně u něj nesmí docházet k přenosu energie z nebo do z DS. Takže žádné HFVE to být nemůže.
Uživatelský avatar
RRR
podporuje fórum
 
Příspěvky: 209
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod brumlaj » pát kvě 01, 2015 11:01 pm

no a k čemu mám odběrné místo když si jej platím? Proč nemohu odebírat elektrickou energii? (přenos z DS) Předpokládám, že o HFVE není v PPDS ani slovo. Takže jde o dovolené/nedovolené ovlivňování DS. A pokud mi někdo bude tvrdit, že odběr z DS není v PPDS dovolen, tak si o něm budu myslet své.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RRR » sob kvě 02, 2015 6:37 am

A kdo Vám to tvrdí? Z DS si samozřejmě berte kolik chcete, to Vám nikdo nezakazuje, ale ne přes Vaši FVE, (výrobnu, zdroj) - říkejme tomu jak chcete - to se potom jedná o systém pracující paralelně se sítí a na ten podle mne potřebujete povolení distributora.
Uživatelský avatar
RRR
podporuje fórum
 
Příspěvky: 209
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod brumlaj » sob kvě 02, 2015 8:02 am

Dobrá, dle této logiky je nelegální i UPS u které také dochází k přeměně stejnosměrné energie z akumulátorů a toto zařízení v drtivé většině odebírá z DS energii a třeba starší univerzální APC UPS nejsou-li zapojeny do DS, tak startují na 60Hz a jsou-li, pak přebírají kmitočet sítě.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod abrams » sob kvě 02, 2015 9:32 am

Zdravím ,

Tomas to napsal naprosto přesně :yes: , to že nějakej ouředníček z nějakýho zaprdelenýho ouřadku si z palce levý nohy vyškrábal nějaký nesmysly ignorující , ne-li popírající fyzikální podstatu skutečností přece neznamená , že se podřídíme , né ?

Z hlediska sítě DS je buď odběr , nebo dodávka :arrow: je-li jen odběr ať už nonstop či část roku díky UPS se solárním dobíjením (obyč DC/AC měniče) , nemůže distributor nic namítat či dokonce požadovat nějaký lejstra :hell: ... z pohledu distributora najděte rozdíl :
zákazník abcd odebírá el. z DS jen od října do března - po zbytek roku elektřinu nepotřebuje :arrow: vypíná hlavní jistič ,
zákazník abcde odebírá el. z DS jen od října do března - po zbytek roku si vystačí z vlastních zdrojů :arrow: odpojuje hlavní přívod od DS .
Laskavě mi vysvětlete , jaký je mezi nimi z pohledu distributara rozdíl jež vyžaduje zvláštní zacházení .

U hybridních měničů s funkcí přisosávání z DS je nesrovnatelně vyšší riziko dodávky el. do DS :arrow: bez povolení distributora o připojení takového zdroje jde o dodávku nelegální ... vím , jedná se o marginality v řádu Wh , ale z pohledu zdrbané legislativy se jedná o těžký průser :uh: .

Obyčejný DC/AC měniče či přístroje podobné klasické UPS = možnost dodávky el. do DS blížící se 0% = :yes: .
Hybridní měniče s přisosáváním z DS = nezaručá nedodávka el. do DS , ať při běžné činnosti či při poruše HW nebo
SW = :? .

Při poruše / selhání přepínání (přepínač či stykač) Goliáš (DS) zašlápne Dvida (obyč AC/DC měnič) .
Při poruše / selhání řízení toků energie hybridního měniče David poposune Goliáše .

Za sebe píši : hybridní měniče jsou zajímavé , ale nemohu jim důvěřovat natolik , jako obyč měniči s přepinačem .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RobertM » sob kvě 02, 2015 7:45 pm

vla píše:Přečetl jsem doporučený odkaz a dozvěděl jsem se, že galvanické oddělení je možné elektromechanicky, např relé stykač... Tak opravdu mnevím co jsi poukázáním na tento odkaz myslel.

Galvanické oddělení je u této elektromechanické vazby pouze pro ovládání "Zdrojem hnací síly je obvykle elektromagnet" tzn. energie je přenášena indukcí pouuze pro zapnutí nebo vypnutí. Pro přenos většího množství se tradičně používá transformátorová vazba. Viz. trafostanice ve vaší obci :-)
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RobertM » sob kvě 02, 2015 8:13 pm

RRR píše:
tomas píše:U UPSek (měničů) které umí přisosávat a pracují paralelně se sítí přes LF trafo (Studer, SMA, Victron) ten přetok hrozí a je technicky možný. A Victron s tím má stále problém. A jiní to řeší stálou malou (ale nezanedbatelnou) spotřebou ze sítě v hybridním provozu s přisosáváním.


Ano, přesně tak. Já to tedy mám u Victronu přes asistenty vyřešené tak, že pokud se snižuje výkon měniče (hrozí přetok zpět do sítě) např. pod 100W, tak Victron ignoruje vstup ACin a přepne do módu měniče (odepne od sítě). To funguje velmi dobře, přetoky nemám.
Jiný problém, je ten nekonečný nejednotný výklad legislativy, a ten rozhodne jedině soud. Podle mne, jediný systém na který nepotřebujete povolení od distributora je čistý ostrovní systém. A dle PPDS je takový systém nejenom galvanicky oddělen ale hlavně u něj nesmí docházet k přenosu energie z nebo do z DS. Takže žádné HFVE to být nemůže.

Trošku zde matete. V PPDS není o gavanickém oddělení napsáno vůbec nic. Stejně tak chybí termín galvanické oddělení i v energetickém zákoně. Jediný dokument o galvanickém oddělení pochází z ERÚ a ten mluví o termínu "ostrovní provoz" tedy pozor nezaměňovat s termínem "ostrovní systém".

Jinak to o tom přenosu energie je to opět nesmysl. Původní verze této myšlenky pochází z vyjádření ČEZu a mluví se tam především o přenosu potenciálu (napětí) nebo energie z/do DS. Zákaz přenosu potenciálu do DS je samozřejmě ok. Ale pokud "odběratelé" nesmí přenášet ani potenciál (napětí) nebo energii z DS, tak to znamená, že všichni odběratelé v distribuční síti ČEZu odebírají elektřinu nelegálně :-) V původním vyjádření z ČEZu je tedy evidentně chyba, která se bohužel dále překrucuje, kopíruje a přenáší dále. To nemluvím o tom, že toto vyjádření ČEZu se tím pádem nemůže logicky opírat o jakýkoliv legislativní základ. Odporuje samozřejmě jak EZ (Energetickému zákonu) tak PPDS.

Z grafů které jsem přikládal v úvodu tohoto tématu je doufám zcela zřejmé, že u Studeru nedochází nikdy k absolutně žádným přetokům, v případě nastavení parametru (Grid feeding NO). Viz. červený graf proudu z DS (I-AC-in), který, pokud je připojen k DS, je VŽDY vyšší než 0. To je dáno fyzikálními zákonitostmi, kdy na primární starně transformátoru (strana DS) je při režimu grid-tie a zakázané dodávce vždy vyšší napětí než na sekundární straně transformátoru (strana soukromých rozvodů v domě) a proto proud (energie přenášena indukčním tokem) teče z vyššího napětí k nižšímu a nikdy ne obráceně a to ani při přechodových jevech. V případě odpojení primární strany transformátoru od DS se do 15ms odepne i transfer relé a spojení s DS se tak přeruší také fyzicky. Podotýkám, že relé zde není myšleno jako galvanické oddělení, to je ve střídači realizováno až dále transformátorem. FV zdroj neboli generátor se tak u DC vazby nachází na sekundární straně vinutí transformátoru, stejně jako samotný střídač.
galvanickeodd.jpg

Je také třeba si uvědomit kde vlastně končí hranice DS. Ve smlouvě o připojení je tato hranice definována jako "předávací místo" a DS tak končí většinou na pojistkách. FV panely (FV Zdroj neboli FV generátor) se u DC vazby nachází spolu se střídačem na sekundární straně vinutí trafa - tedy za galvanickým oddělením od DS! U klasických síťových střídačů nebo u hybridních střídačů s AC vazbou (AC-Coupling) je naopak FV generátor (Zdroj) paralelně připojený k DS! Zkusme porovnat - ODDĚLENO X PŘIPOJENO aneb GALVANICKY ODDĚLENÝ X PARALALENĚ PŘIPOJENÝ. Elektronům zdar!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil RobertM dne sob kvě 02, 2015 8:54 pm, celkově upraveno 12
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

Re: HFVE bez nutnosti získání povolení distributora, bez lic

Příspěvekod RobertM » sob kvě 02, 2015 8:31 pm

RRR píše:A kdo Vám to tvrdí? Z DS si samozřejmě berte kolik chcete, to Vám nikdo nezakazuje, ale ne přes Vaši FVE, (výrobnu, zdroj) - říkejme tomu jak chcete - to se potom jedná o systém pracující paralelně se sítí a na ten podle mne potřebujete povolení distributora.
Paralelně jsou FV panely (generátor) připojeny k DS pouze u AC vazby nebo u ON-Grid FVE. U DC vazby je FV zdroj samozřejmě oddělen buď "zcela" (u ostrovních systémů bez přípojky elektřiny) nebo "galvanicky" (u HFVE s DC vazbou). Polopatě bych se to někomu snažil vysvětlit asi tak, že pokud proud z FV panelů teče přes regulátor do baterky - tak baterka není přece součástí DS. Za zdroj se zde obecně považují FV panely a ne střídač! Střídač pouze mění v tomto případě energii z DC na AC, ale není obecně samostatně považován za generátor (zdroj) energie. To bychom potom opravdu mohli považovat za paralelně k DS připojený zdroj i jakoukoliv UPSku.
acdccoupling.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
RobertM
 
Příspěvky: 266
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm

PředchozíDalší

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'