solárník píše:>>Žádné povolování. Vše má být jasně a hlavně OBECNĚ dáno předpisy.
Nikdy nemůžete dát obecně předpisem něco, co závisí silně na místních podmínkách (stavu rozv. soustavy). Ano zase by to možná vedlo ke korupci. Ale to u nás vede v podstatě cokoli. Takže to radši zakážeme celoplošně a bude to, to je přesně současný stav. Líbí?

A co se týče ochran - já jen žasnu. Takže tam vlastně žádné být nemusí ! No to je přece paráda ! Ony se vymyslely jen tak, aby se buzerovali výrobci střídačů. A já trubka jsem to nepochopil. Když si tam dám klemy na nulák, tak se přece nic nestane. Navíc to můžu dělat i pod napětím, budu to mít i s masáží ! Takže při příštím náboru vás doporučím prvnímu distributorovi, že se hlásíte na techniky v terénu

. Obzvlášť na výjezdy do čtvrtí s čínskými střídači a osobně vám vyjednám bezplatné zpopelnění v případě nehody, která se přece stát nemůže, to je přece jasný.
Ochrany tam být musí z důvodu aby v síti neujíždělo napětí nebo frekvence mimo toleranci. Ochrany mají všechny elektrárny i ty jaderné.
Solárníku mne distributorovi doporučovat nemusíš, když klikneš na odkaz který je na konci každého mého příspěvku, tak zjistíš že pracuji ve firmě která je partnerem ČEZ distribuce a tyto práce na distribuční síti (i pod napětím) pro ČEZ běžně provádíme.
solárník píše:Navíc když si tam teda technik dá klemy, tak to osobě se střídačem při selhání ochrany zapálí barák. Leda, že by tam číňan ve světlé chvilce dal dokonce pojistku.
Střídač bez sítě (pokud není hybridní) si není sám schopný vyrobit sinusovku. Střídač bez jakýchkoliv ochran by při poruše (průrazu MOSFETů ve výstupním mostu a spečení všech relé které jej připínají k síti) mohl do sítě pustit maximálně měkké DC napětí z panelů. Ale zkus trabantem tahat kamión nebo lokomotivu. Zrovna dnes jsem měřil impedanci sítě v okolí jedné elektrárny a ta je kolem 0,5ohm. Když napětí z panelů připojíš na síť která má 0,5ohm. Tak aby se na tomto odporu vytvořil nebezpečný úbytek napětí (pro DC je to více jak 60V) , tak by ty panely museli dát proud 150A. To je 7,2kW což není nereálné, ale kdo má elektrárnu která je navržená tak, (má MPPT bod) aby dávala 60V a 150A? Ty panely tu síť neutáhnou a výkon z nich spadne na 0W. A kdo má do baráku kabel který zvládne 150A?
FVE není schopna do sítě dodávat zkratový proud tak jako točivé generátory. MPPT bod leží velice blízko zkratovému výkonu. Dalo by se říct že fotovoltaická elektrárna standartě pracuje velice blízko svého zkratovému výkonu který jsou panely v daném okamžiku schopny dát. Klasický točivý generátor dává např. při napětí 230V 10A, pokud ho zkratuješ tak dá třeba i 100A dle impedance zkratu dokud něco neshoří. Když zkratuješ fotovoltaický panel který přes MPPT regulátor dával 230V, 10A tak dá možná 11A ale napětí spadne blízko 0V a výkon bude 0,0 nic W a to panelu nijak neublíží. Fotovoltaický střídač dodá jen velmi malý zkratový proud, jen to co je v jeho nabytých kondenzátorech.
Elektrárny bez ochran, centrály atd... to je jen jedna z tisíce věcí které můžou na odpojené síti vytvořit nebezpečné napětí. Dokáže to i erupce na slunci. Proto se k tomu vždy přistupuje tak, jako že je to pod napětím. A kdo to poruší, tak končí a někdy doslova.
solárník píše:Nedávno jsem si prohlížel shořelou čínskou televizi "věhlasné" značky Changhong (dokonce sestavenou v ČR). Nebyla v ní ani jedna pojistka. To jen tak pro ilustraci. Komplet to shořelo, kupodivu ne i s barákem. Ale to byla jen otázka štěstí. nemám vůbec iluze, že X čínských střídačů na tom není podobně.
Pojistky už moc neletí, ani v počítači je nemáš (snad ještě jen v zdroji). Teď letí polyswitch.
solárník píše:Ale teď vážně. Samozřejmě, že je snaha vše jistit několika způsoby a několikanásobně. Ale to ještě není žádný důvod k tomu, ochrany podceňovat. Jednou ten technik tam ty klemy dát zapomene, jsme jenom lidi. Ale i s tím se musí počítat. A pak ho to zabije a nemělo by. Bohužel.
Klemy se běžně nedávají (dělá se pod napětím), jen při velkých opravách když například spadne sloup a navíc těch zkratovaček se většinou dává několik. Při takové opravě tam není technik sám a za instalaci zkratovaček a jejich kontroly zodpovídá více lidí kteří to podepisují v příkazu B:
http://www.bozpprofi.cz/33/prikaz-b-uni ... FACj915Bk/Dokud není příkaz B podepsaný vyplněný a předané pracoviště tak nikdo na nic nesahá.
A ty zkratovačky má většina techniků distribučních firem vždy sebou, jsou v té trubce co mají na střechách aut. Jsou to izolované tyče které nasazují na vodiče se země a tam aby na ně bylo stále vidět nebo je někdo musí hlídat. To není jen tak, jak si ty myslíš že někdo zapomene dát někde klemy. Tady je vidíš na fotce jak je máme nasazené na vedení:
http://www.rhelektro.com/galery/havarie1.jpgA teď už prosím o něčem jiném než mojí práci, já už jsem doma.

Naposledy upravil tomas dne úte led 28, 2014 6:33 pm, celkově upraveno 1
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO