Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 2:56 am


Správné zacházení s LIFePO4

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod Lubik » pon črc 04, 2022 5:56 am

Osvědčil se mi tento měřič kapacity baterek
CZK 370.43 17%OFF | DC 0-300V 300A Voltmeter Ammeter Car Battery Tester KWH Electricity Energy Voltage Power Meter Monitor 12v 24v 48v 96v + Shunt
https://a.aliexpress.com/_m0tMKWm
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 234
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 04, 2022 9:35 am

Victron smartshunt není špatný;)
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 04, 2022 10:03 am

Mám lifepo4 a jak jsem prošel forum tak jsem zjistil, že se nastavuje (u mě se to jemnuje bulk) od 54,4 do 56 a float 53,6 do 54,4 jak jsem pochopil tak šetrný provoz baterky je od 30 do 90% kapacity.
Vybíjení 30% podle tabulky odpovídá 52V naprázdno, dá se předpokládat že u baterky 16kWh při odběru 150-200W platí těch 52V nebo musí být úplně nulový odběr ?
dá se podle tabulky řídit ? předpokládám, že to je hodnota při nulovém, nebo minimálním zatížení
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil ZdZ dne pon črc 04, 2022 10:04 am, celkově upraveno 1
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod Lubik » pon črc 04, 2022 10:03 am

glottis píše:Victron smartshunt není špatný;)

Ten je pěkný, ale cena už tolik ne
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 234
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 04, 2022 10:53 am

Lubik píše:
glottis píše:Victron smartshunt není špatný;)

Ten je pěkný, ale cena už tolik ne


Cena podle mě přiměřená. Když si vezmeš kolik stojí baterie a bms. Pokud chcete baterii opravdu používat dobře a netrapit ji, nějaký měřič energie je prostě potřeba. Neříkám že zrovna victron. Podle napětí to je úplně k ničemu. Tabulky jsou ale většina je vázána na nějaký konstantní odběr. A to se doma prostě hýbe kilowatt sem kilowatt tam. Už jsem to tu někam psal ale až s tím shuntem jsem zjistil že z Winstonu 100ah taham 100% i když jsem měl limit 52v.

A dodržet u lifepo4 nějaké pravidlo 90/30 vlastně nejde. Protože se i ten victron shunt v soc rozjíždí. Bms o mám pak mnohem víc. jediný způsob je horní hranici řešit napětím s spodní podle soc. Já mám všechna napětí mppt na 54,4 v. 3,4 na článek. I tak se nabijou na 100%. I s nižším napětím by byly skoro na 100%. S tímhle napětím mi to pak krásné na horní hranici rovná balancer nastavený na 3,41.
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 04, 2022 1:44 pm

Dá se sehnat měřič baterie, který by se uměl připojit k wifi, nebo routeru lan kabelem, ten šunt co jste dávali odkaz vypadá dobře, ale má jen bluetooth. Potřeboval bych displej doma, ne v dílně, kam stejně nikdo nebude chodit.
A kdyby to ještě mělo relátka tak by to nemělo chybu. Nebo použít dvě zařízení.
Anebo na to jít od lesa a naprogramovat to v raspberry, jenže na kolik vyjde ampérmetr, voltmetr ? Neřeši jste někdo podobné záležitosti ?
Chtěl bych tím připojovat a odpojovat spirály do nádrže a v bojleru. A rovnou mít přehled o náboji v bateriích.
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 04, 2022 2:01 pm

ZdZ píše:Dá se sehnat měřič baterie, který by se uměl připojit k wifi, nebo routeru lan kabelem, ten šunt co jste dávali odkaz vypadá dobře, ale má jen bluetooth. Potřeboval bych displej doma, ne v dílně, kam stejně nikdo nebude chodit.
A kdyby to ještě mělo relátka tak by to nemělo chybu. Nebo použít dvě zařízení.
Anebo na to jít od lesa a naprogramovat to v raspberry, jenže na kolik vyjde ampérmetr, voltmetr ? Neřeši jste někdo podobné záležitosti ?
Chtěl bych tím připojovat a odpojovat spirály do nádrže a v bojleru. A rovnou mít přehled o náboji v bateriích.


Já z toho čtu data kabelem... Ve.direct přes esphome do home assistenta. Relé ovládám přímo tím esphome kvůli spolehlivosti a nezávislosti na dalším systému
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 04, 2022 2:15 pm

esphome ani assistent vůbec neznám, znám jen arduino, ale raspberry mnohem lepší
kdybych měl šunta jak ho připojím k raspberry ?
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 04, 2022 3:26 pm

ZdZ píše:esphome ani assistent vůbec neznám, znám jen arduino, ale raspberry mnohem lepší
kdybych měl šunta jak ho připojím k raspberry ?


Ano, victron prodává myslím přímo kabel na USB.

Tady jsou od nich i odkazy na implementace různých lidí. Asi to tak bude jak pro malinu i Arduino. Je to jednoduchý sériový protokol.

https://www.victronenergy.com/live/open_source:start

Esphome je supr platforma nad esp32 a 8266. S home assistentem to pak na velikou moc a člověk se neuprogramuje k smrti
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 04, 2022 5:16 pm

to je hroznýho čtení, není už nějakej hotovej odzkoušenej program a konkrétní kabel k raspbery abych to rovnou připojil, na takový dlouhý čtení a zjišťování teď nemám vůbec čas
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod mihlit » pon črc 04, 2022 5:25 pm

Pokud neznáš home assistenta, neznáš esphome, programování ti nic neříká a řešení linuxu na RPi taktéž ne, tak jde nedostatek času nahradit penězi :) Můžeš koupit Cerbo GX. Nejlevněji na amazon.de je to furt docela raketa, ale pokud se ti RPi neválí doma, ke kterému budeš potřebovat krabičku, zdroj, dobrou kartu, speciální kabel, čekat na naskladnění pár měsíců... tak ono to v součtu není o tolik dražší. (Pro Cerbo GX stačí levnější kabel, protože ty převodníky má v sobě) Budeš to mít přístupné přes ethernet i wifi lokálně i v cloudu a pokud máš nějaký ještě jiný Victron HW, tak tam budou další data

EDIT: Pokud bys fakt chtěl jen informace o baterii, tak stačí BMV-712, max délka kabelu (od měření k displeji) je 10 m
Naposledy upravil mihlit dne pon črc 04, 2022 5:43 pm, celkově upraveno 2
?
mihlit
 
Příspěvky: 318
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod rva » pon črc 04, 2022 5:36 pm

Nakonec nejlevnější je si tam dát jakýkoliv coulomb meter a před něj web kameru. Takovou u elektrárny taky mám - s pohybem a díky tomu vidím na displeje Axpertů, stav baterie i jestli se někde z něčeho nekouří.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2561
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 04, 2022 5:37 pm

mihlit píše:Pokud neznáš home assistenta, neznáš esphome, programování ti nic neříká a řešení linuxu na RPi taktéž ne, tak jde nedostatek času nahradit penězi :) Můžeš koupit Cerbo GX. Nejlevněji na amazon.de je to furt docela raketa, ale pokud se ti RPi neválí doma, ke kterému budeš potřebovat krabičku, zdroj, dobrou kartu, speciální kabel... tak ono to v součtu není o tolik dražší. (Pro Cerbo GX stačí levnější kabel, protože ty převodníky má v sobě) Budeš to mít přístupné přes ethernet i wifi lokálně i v cloudu a pokud máš nějaký ještě jiný Victron HW, tak tam budou další data

EDIT: Pokud bys fakt chtěl jen informace o baterii, tak stačí BMV-700, max délka kabelu (od měření k displeji) je 10 m


Přesně, cerbo :) cesta pro ty co nemají čas. Mě se valí doma ledacos a chci to mít po svém a programování mě živí ale jinak bych to řešil asi s cerbo. Ale člověka to lapí do světa victronu :) začne dávat smysl jejich mppt a pak multiplus :)
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 04, 2022 6:03 pm

raspbery mám několik strojků, řídím tím kotel, saunu, zalévání i rekuperaci, ale programuju to v pythonu, na to jsou všechny knihovny a je to jednoduchý, tak jsem si říkal že by to bylo ideální, mohl bych tím zapínat zátěže,

cerbo stojí 9 tisíc, no tak to teda ne, wrong way

BMV-700 má sice kabel 10m, ale já bych musel táhnout kabel celkem asi tak 15-20 metrů abych se dostal domů z dílny
navíc jsem v tom neviděl žádná relátka pro přepínání zátěže
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod mihlit » pon črc 04, 2022 6:10 pm

Psal jsem amazon, tam je za 300 eček, ale jo, je to dost. Pak teda budeš muset vytáhnout RPi z šuplíku a pročíst návody
?
mihlit
 
Příspěvky: 318
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod Ivo12s » úte črc 05, 2022 8:45 pm

ZdZ píše:raspbery mám několik strojků, řídím tím kotel, saunu, zalévání i rekuperaci, ale programuju to v pythonu, na to jsou všechny knihovny a je to jednoduchý, tak jsem si říkal že by to bylo ideální, mohl bych tím zapínat zátěže,

Raspberry jako alternativa k cerbo existuje ZDE. I ty kabely se dají sehnat. Já mám v Python napsané vytěžování, ale mám to na druhém Raspberry ZDE.
?
Ivo12s
 
Příspěvky: 300
Registrován: ned kvě 06, 2012 2:47 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod ZdZ » pon črc 11, 2022 7:29 am

Ještě se musím rozhodnout jakým proudem z mppt měniče nabíjet baterky. Tady taky nevím, protože někdo nabijí maximálně 0,25C a nespěchá, jiný tam láduje 0,5C a o vyšších proudech už ani nemá smysl uvažovat, jak jsem pochopil.
Max nabíjecí napětí mám v současnosti dle doporučení 54,4V. Tak jak to mám udělat s proudem.
14kWp 20kWh Lifepo 2xEasun 5kW sfázovaný + automat na uhlí. Rekuperace domu + extra rekuperace digestoře. To jsem dopadl, ale pořád jsem zůstal u návratnosti všeho do 8 let, kupodivu. Při dnešních cenách a bude leště lépe.
?
ZdZ
 
Příspěvky: 333
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod sisdale » pon črc 11, 2022 7:57 am

Jsem laboroval s ruznymi limity nabijeciho proudu, nicmene nakonec jsem skoncil na standardu baterie tedy 0,5C. Behem dnu s oblacnosti mi mensi nastaveni proudoveho limitu nestacilo behem omezenejsi slunecni aktivity dobit baterie. Pokud mas nejaky slozitejsi system, kde jsi schopen dynamicky menit nastaveni tak pak se to da udelat podle predpovedi generovaneho vykonu. Tedy bude-li vykon dostatecny po delsi dobu, tak snizis proud. Jinak das nejvyssi. Ale otazkou je zda se tim vubec necemu pomuze. Baterie maji standardni nabijeci proud 0,5C ale klidne mohou byt kratkodobe nabijeny 1C samozrejme pri kontrole jejich teploty.
8.56 kWp - orientace JJV (160st.) sklon 23 st. - PERC, 72-half cut, bifacial
11 kW invertory - 2x Sorotec REVO II 5.5kW aka Easun iGrid VE II 5.5kW v paralelenim 1f zapojeni
33 kWh LiFePO4 baterie - 100 AH a dve 280 AH v 16-ti clankovem provedeni
plně elektrický dům, více v mém domovském vlákně zde
?
sisdale
 
Příspěvky: 101
Registrován: sob črc 02, 2022 8:13 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod mihlit » pon črc 11, 2022 8:36 am

Záleží k čemu baterie využíváš. Pokud jich máš fakt hodně na několik dní tmy, tak za normálních podmínek přes noc vybiješ třeba na 75 %, což znamená, že tu baterku 0.25C nabiješ za hodinu, to obvykle nebude problém. Pokud budeš mít malou baterku a každou noc ji vyždímeš na 25 % SOC, než přepneš na DS po zbytek noci, tak při 0.25C potřebuješ tři hodiny dávat tento proud, než ji nabiješ. Při běžném počasí to bude v pohodě (pokud máš dostatečný výkon panelů, aby dobíjel plus pokrýval spotřebu zároveň), ale za hnusného počasí se může stát, že bys to těmi 0.25C ani nedobil. Takže shrnuto, musíš si to rozmyslet sám podle toho jakou máš kapacitu baterie, jakou máš rezervu výkonu v panelech při pokrytí spotřeby a jestli baterie používáš spíš jako UPSku pro případ nouze a nebo je cykluješ každý den. Když si budeš chtít hrát, tak to můžeš řídit extra podle solární předpovědi. Já to mám aktuálně nastaveno na 0.5C max, ale většinou to k těm hodnotám zdaleka nedoleze
?
mihlit
 
Příspěvky: 318
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Správné zacházení s LIFePO4

Příspěvekod glottis » pon črc 11, 2022 8:45 am

jak pise mihlit je to o tvem systemu ... dam priklad podle svoji sestavy ... 300Ah lifepo, 5kwp na strese a mppt victron 250/100 tedy 100A.

ikdyz baterie pres noc vycucnu na 25%, protoze predchozi den treba moc nesvitilo, nabijecim proudem se stejne nedostanu pres nevim, 60-70A a to jen pokud je treba rano a dopoledne pod mrakem a rozsviti se az v poledne. Kdyz od rana sviti, proud pomalu roste az treba k 50-60A a pak jsou uz baterie nabite treba na 60% a zacne klesat proud, protoze napeti na baterii se blizi cilovemu napeti a baterie uz neni tak hladova. Abych tam dokazal tlacit 0,5C .. teda 150A bych potreboval tak 15kwp na strese podle me. Na 300Ah jsem rozsiril nedavno. Pred tim jsem mel 100Ah a tam pak by to v tech spickach tak tech 0,5C bylo ale ze bych do nich dokazal natlacit vic se mi nezdalo. Musel bych poladit mppt na vyssi napeti a to se mi nezda dobrej napad
?
glottis
 
Příspěvky: 471
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'