Pan Taum píše:Já osobně mám 24V systém s Tristar-MPPT 60 a 8x 100Ah Lifeypo4 Winston (žluté) od eskutr.cz. Nastavení mám následovné - Absorbce 28,00V (3,5 na čl.) po dobu 5min!!! a poté float 27,20V (3,4 na čl.) po neomezenou dobu, žádná ekvalizace ani teplotní kompenzace ani nic podobného. Měnič Voltcraft 1200W - odpojení při podpětí nastaveno na 23V.
To sice vypadá dobře, co ale zajistí rovnoměrné rozdělení náboje v článcích? Pro zjednodušení - berme 4 článkovou baterii s balančními obvody běžně nastavenými na 3,6V - situace může dospět do stavu, kdy 3 články budou mít 3,60V a jeden 2,8V a float nastavený na 13,6V odmítne dále cpát do baterie proud. Udržet napětí článků v rozmezí 2,9 - 3,4V je dobrá myšlenka, ale jak ji beze zbytku naplnit ?
Pročetl jsem všechny příspěvky v tomto vláknu a i mnoho dalších a zdá se, že udělat systém balancování hlídání a ochrany LIFEPO4 bude oříšek. Spoléhat na to, že parametry článků budou bez výběru shodné a nebude je potřeba nějakou dobu balancovat se jeví jako lichá. Rozpitval jsem několik balancovacích obvodů a a vypadá to, že bude nutno si navrhnout vlastní. Měly by se dodržet/realizovat tyto body:
1) montáž přímo na svorky - minimalizace úbytků na přívodních drátech (nějak takto:
http://eskutr.cz/cs/bms-balancery/217-b ... v-17a.html)
2) indikace balancování (maří se energie - nevadí, když svítí LED navíc)
3) indikace nízkého napětí (ne nutně)
4) nastavitelné hladiny (balancování i podpětí)
5) individuální měření napětí jednotlivého článku
6) sběr stavů (dat) jednoduchou dvoudrátovou sběrnicí přes všechny balanční moduly v packu
Prakticky asi nejjednodušší varianta (splňuje 1),2),4)-pevně) by se podobala tomu balancéru z eskutr.cz, ale měla by nastavené fixní balancovací napětí 3,4V.
O něco málo doplněné moduly by pak velmi efektivně indikovaly na sběrnici počátek balancování (bez rozlišení modulu) a tím by zdroj (nabíječka, FV atd.) omezil proud do baterie pod max. balancovací proud modulů - dojde k dobalancování celého packu aniž by došlo k zvýšení napětí kteréhokoliv článku.
V tom je ale ten vtip - float pevně nastavený na fixní napětí je špatně - může protlačit proud, který převýší balanční schopnosti modulů a na některých může zvýšit zbytečně napětí -
float režim pro LIFEPO by měl být
malý konstantní nabíjecí proud a balanční moduly se mají postarat o ustálení napětí na hodnotě 3,40V na každém článku. Což lze zpětně monitorovat regulátorem jako napětí celé baterie a patřičně vyhodnotit.
"Plná" varianta balančního modulu předá do koncového bodu všechny údaje - stav zahájení balancování, stav indikace podpětí, naměřené aktuální napětí článku. Bude možno i individuálně přímo nastavovat limitní parametry na každý článek. Pokud bude mít nadřazená řídící jednotka patřičnou SW podporu, bude možno přímo z ní realizovat režim počátečního cyklování článků ať jsou v jakémkoliv stavu a taky individuálně vyčíst/zobrazit charakteristiky jednotlivých článků stejně jako třeba realizovat měřící cyklus celého packu s tím, že se všechny články individuálně vybijí na stejnou úroveň (třeba 2,9V) balančním modulem.
Prakticky by šlo zajistit (automaticky dle vhodného algoritmu) dorovnání "ujíždějících" článků aniž by články v baterii dosáhli limitních hodnot - což u velmi vysokých kapacit ( i 1000Ah jak tady někdo má) je zdlouhavé a problematické.
Líbí se mi plný monitoring LIFEPO4 packu pomocí Cellogeru, má to ale chybičku - můžu si stáhnout průběhy přes USB, ale musím je "ručně" vyhodnotit a systém neumí na ně online reagovat - takže když něco ujede, dovím se to, ale náprava se jaksi nekoná...