Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř dub 14, 2021 9:23 pm


Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...

Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » úte lis 03, 2020 8:35 pm

Prosím o radu.
Při včerejší instalaci jsem zjistil, že jsem udělal chybu při výběru baterek pro střídač.

Prý se nesmějí skládat sériově.
Já je tak poskládal a střídač je nabíjí i vybíjí. Ovšem nefunguje komunikase s BMS a špatně určuje kapacitu baterie.

Můj dotaz zní.
Mohu je i přes nedoporučení výrobce dál takhle používat a jde nějak rozchodit BMS?

Nebo je lepší baterky prodat a použít jiné doporučené.

Děkuji za odpověď.
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod rottenkiwi » úte lis 03, 2020 9:03 pm

Vymeniť baterky ak sa dá u predajcu za tieto:
https://www.solidpower.cz/goodwe-et-8-k ... ely-p1516/
Zbohom. BTC Kiwi Haven Artemis RPI 4 XMRIG 6.11.2 - benchmark Covid, stress. exercise 20250 KWh
Today: 7.42 Yest: 8.71 Week: 141.66 30 Days: 522.02 [kWh]
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 4145
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » úte lis 03, 2020 9:27 pm

To bohužel nepůjde.
Tak, že to buď půjde nějak rozchodit a nebo to musím prodat a nakoupit doporučene.
Ještě mám přístup k bateriovým modulům z Tesly S ale tam už bych potřeboval ohromnou pomoc od někoho kdo víc co dělá se zapojením a BMS.
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod diablo007 » úte lis 03, 2020 9:48 pm

Rozchodit ty baterie s měničem nepůjde hv baterie mají speciální jednotku která pak komunikuje s měničem.
https://www.solidpower.cz/ridici-modul- ... 2/?cid=298

https://www.solidpower.cz/baterie-pylon ... 8/?cid=298
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod LukasK » stř lis 04, 2020 5:52 am

Cawedog píše:To bohužel nepůjde.
Tak, že to buď půjde nějak rozchodit a nebo to musím prodat.

Za kolik bys je prodal? Diky Lukáš
Uživatelský avatar
LukasK
 
Příspěvky: 63
Registrován: pon dub 20, 2020 5:23 am
Bydliště: Jihočeská republika

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » čtv lis 05, 2020 8:49 am

Mám technicky dotaz.
Když pominu komunikacis BMS s měničem tak by baterkám mělo být jendo jestli je zapojim seriově a nebo paralelně?
Protože na výstupních konektorech vždy bude napětí cca 48V. To by samotné BMS baterie nemělo ovlivnit ani ho nijak zničit. Nebo se mýlím?
Naposledy upravil Cawedog dne čtv lis 05, 2020 9:21 am, celkově upraveno 1
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod rouchi » čtv lis 05, 2020 9:19 am

myslím, že máš sice pravdu, že z elektrického hlediska to bude asi jedno, ale jedno to nebude právě balancování a komunikaci, která s takovým zapojením prostě nebude kamarádit a myslim, že LV Pylontechy, prostě seriově nikdy nerozchodíš....prodej to youdovy nebo lukasK a nakup místo toho 6x HVčkový baterky...
rouchi
 
Příspěvky: 57
Registrován: čtv čer 11, 2015 6:22 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » čtv lis 05, 2020 9:25 am

Tim prodejem to stejně skončí.
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » čtv lis 05, 2020 1:19 pm

Ovšem vzhledem k ceně mě zajimá možnost použití tesla modulů.
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod josse » čtv lis 05, 2020 2:36 pm

Balancování a baterie s tím problém nemají. Ovšem, aby to balancovalo, tak je tam v sérii MOSFET, který zvýší svůj odpor, když některý článek se blíží nabití, aby snížil proud do té konkrétní krabičky, takže celkový nabíjecí proud do ostatních krabiček se zvýší, ale v té jedné se začne pálit přebytečný výkon místo aby tekl do nabitého článku ... Celý kámen úrazu je právě v tom MOSFETu! Je dělaný na provozní napětí jedné sady, nikoliv na sériové zapojení 4 a více sad... Nevydrží to napěťově.

Myslím si, že při provozu 30-70% SOC a za podmínky všech článků vybalancovaných se nic nestane. Ale kdyby se nějaká sada dostala do momentu, že se chce začít odpojovat od systému, nízké SOC, nebo vysoké SOC, pak to tahle jedna součástka asi nevydrží...

To bude taky ten důvod, že HV sada pylonech má speciální krabičku velikostně stejnou jako Aku, zapojenou mezi měnič a 4-7x Aku?
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » čtv lis 05, 2020 4:27 pm

Nejhorší je, že za HV baterie zaplatim o 50% vic než za tyhle. Není tedy lepší možností vyměnit měnič za 48V?
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod rob.brno » čtv lis 05, 2020 7:06 pm

Cawedog píše:Nejhorší je, že za HV baterie zaplatim o 50% vic než za tyhle. Není tedy lepší možností vyměnit měnič za 48V?


Vůbec ne, cena LV i HV Pylontechu vychází skoro nastejno. Ale musíte navíc koupit BMS modul.
rob.brno
 
Příspěvky: 855
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod tomas » pát lis 06, 2020 7:59 am

Cawedog píše:Mám technicky dotaz.
Když pominu komunikacis BMS s měničem tak by baterkám mělo být jendo jestli je zapojim seriově a nebo paralelně?
Protože na výstupních konektorech vždy bude napětí cca 48V. To by samotné BMS baterie nemělo ovlivnit ani ho nijak zničit. Nebo se mýlím?


U HV akumulátorů není v každém modulu vypínač (relé, MOSFET atd..), ten je pouze v BMS a je stavěný na maximální napětí např. 500V nebo 1000V. Kdežto u verze LV je vypínač v každém modulu a je dimenzovaný třeba jen na 60Vdc.
Takže pokud zapojíte ty LV moduly do série a některý vypínač modul vypne, tak nebude vypínat jen 60Vdc ale celou sérii a ve vašem případě třeba 200Vdc a na to není stavěný a začne v něm hořet oblouk.

Jo to by chtěl každý, lepší a levnější HV střídač a k tomu i celkově levnější LV akumulátory, ale tak to nejde kombinovat.
Část toho co ušetříte na HV střídači musíte dát do HV BMSky. Nelze si vzít z obou HV a LV technologií jen to nejlepší a nejlevnější a vzájemně to nakombinovat a myslet si jak jsem s tím dobře vypekl.

Pokud výrobce použil stejnou komunikaci u LV i HV, tak by ty LV akumulátory mohli komunikovat s HV BMSkou a pokud by správně reagovala na i požadavky LV modulů, potom by to mohlo fungovat a stačilo by v LV modulech přemostit ty "vypínače", nebo jinak zajistit aby nedošlo k jejich rozpojení. Ale to už asi bude bez záruky od výrobce.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2138
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod Cawedog » pát lis 06, 2020 8:47 am

Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.
Cawedog
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte lis 03, 2020 6:26 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod josse » pát lis 06, 2020 9:10 am

Cawedog píše:Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.
Baterie musí mít možnost se odpojit, vy jste jim tu možnost sebral.

Už to bylo vysvětleno několikrát. A není to jen on/off, ono to umí řídit odpor vodivého kanálu!
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Goodwe GW10K-ET + 4x Pylontech US3000

Příspěvekod youda » ned lis 08, 2020 9:07 pm

Cawedog píše:Komunikace zatim nefunguje.
CAN piny jsou správně, ale RS485 jsouu zpřeházené. Zkusim udělat redukci, jestli to pomůže.
A u baterek je tedy hlavní problém že se mohou sami odpojit připřílišném vybití a nebo při uplném nabití.


RS485 protokoly pro HV a LV Pylontechy se navzájem liší.
Nehledě na to, že součástí obou protokolů je (mimo jiné) informace o tom, na jaké napětí se má baterie nabíjet. I kdyby se tedy nějakým zázrakem povedlo komunikaci HV měniče a LV BMS rozchodit, pak z toho bude měnič docela zmatený, jelikož on předpokládá nabíjení v rozsahu cca 200-600V, zatímco z BMS by mu chodila žádost o nabíjení na napětí 53.2V. (To je hodnota, kterou standardně posílá US2000/3000.)

Jediná možnost, jak kombinaci HV měniče a LV baterek provozovat, je:
- mít to zcela bez komunikace
- manuálně hlídat, aby se SOC nikdy nedostalo na 100%
- manuálně hlídat, aby nikdy nedošlo k přebití / podbití některého z článků

Tohle může člověk udržet v chodu leda tak pár měsíců a nikdy přitom nedokáže využít plný potenciál baterie. Jakmile by se baterie začala blížit některému meznímu stavu, ve kterém má zabrat BMS, nastal by problém.

Funkčních řešení je několik:
A) vyměnit US3000 za sestavu H48050+centrální BMS, eventuelně za sestavu Force-H2.
B) vyměnit 3f HV hybridní měnič za sestavu tří synchronizovaných 1f LV hybridních měničů a reglů (Victron, Studer, které jsou ale výrazně, dražší než stávající 3f GoodWe).
C) vyměnit 3f HV měnič za 3f LV měnič (InfiniSolar 10K, který je ale trochu rozežraný).
D) vyměnit 3f HV měnič za 1f LV měnič, čímž ale vznikne z pohledu AC úplně jiná FVE.
E) vyměnit 3f HV měnič za sestavu tří synchronizovaných 1f LV ostrovních měničů (Axpert). Tím však opět vznikne zcela jiná FVE.

Pokud jde o druhou část toho původního dotazu, tedy možnost uplácat si vlastní baterku pomocí modulů z Tesla S, tak teoreticky možné to je. Je k tomu ale potřeba BMS, která zvládne velký počet článků v sérii a je stavěná na celkové napětí cca 600V DC. Takové BMS znám osobně jen dvě, Orion a REC. Ani jedna z nich není oficiálně kompatibilní s datovou komunikací GoodWe, byť rozhraní RS-485 i CAN obě tyto BMS mají. Takže velká investice v podobně nákladů a času a výsledek stále nejistý.

Navíc, bez urážky, pokud někdo nebyl schopen si přečíst ani dva základní datasheety a povedlo se mu tak nakoupit nefunkční kombinaci HV měniče a LV baterek, pak bych asi nedoporučoval, aby se takový pracant pouštěl do párování aftermarket BMS s baterií vlastní výroby. Obzvláště, když se bavíme o bateriovém packu, jehož napětí bude kolísat mezi 200-600V.

electrician wanted.jpg
Překlad: Přijmeme elektrikáře. Praxe vyžadována, tentokrát.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm


Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'