Mám dáke skúsenosti zo stavby batériových packov z článkov 18650 tak padla voľba na batériu zloženú práve z týchto článkov.
V spotrebičoch (napr vysávač) je požiadavka na veľké prúdy 1-2C, to je úplne iné ako plánujem vo svojom systéme k batérii 1kWh bude pripojený menič Victron 350VA/24V a v prípade prebytkov (veľa slnka) sa zapne menič Grid Tie 300W ...prúdy budú teda 0-0,5C . Plánujem zapojenie 7x13 teda 91ks batérii.
Z viacerých testov a článkov je zrejmé že blahodárny vplyv na životnosť má nenabíjanie batérie až na konečné napätie 4,2V. Kedže zohnať nabíjačku a BMS na 4,05V je problém rozhodol som sa pre batérie na 4,35V a to konkrétne batériu LG 18650 D1 -3000mAh. Batérie síce budú na konečné napätie 4,35V ale všetko ostatné bude nastavené na 4,2V čo dúfam pomôže batérii k životnosti.
Každá batéria bude testovaná ..objednávam v číne a potrebujem zachytiť vadné články. Test prebieha modelárskou nabíjačkou imaxB6. Táto nabíjačka je krásne presná pri nabíjaní a končí na 4,20-4,21V ale pri vybíjaní je nepresná o cca 0,25V, ukazuje napr. 3,45V ale skutočné napätie je 3,71V. Každú batériu nabíjam prúdom 1A (0,33c) a končím pri 0,1A. Pre nepresnosť imaxB6 pri vybíjaní mám objednaný tester kapacity.....dúfam že bude presnejší

Potom vybijem z batérie 1500mAh prúdom 1A, batérie nevybíjam celé lebo kým objednám všetky batérie a batériu zložím ubehne pár mesiacov. Takto sú vybité na cca 45-50% a možem ich skladovať ..po vybití 1500mAh sa napätie ustáli na cca 3,78V.
Teraz ku cene bateriek..
Nakupujme v číne po 6ks, tak sa na colnici dostanem pod 22eur a neplatím DPH. Objednávam tak aby mi cca každých 6-10dní prišiel jeden balík..mam tak čas na testovanie a aj je iné zaplatiť týždenne par eur ako naraz 300 za všetky články, ani otestovať naraz 91ks by nebolo praktické.
Nakupujem kreditnou kartou ktorá ma odmenu 0,5% z platby a taktiež cez Refundo ( https://www.refundo.sk/?ref=67875 ) kde mi vracajú z platby ďalšie 3% , kedže som mal narodeniny mám na 10 dní zvýšenú odmenu na 5,25%. Skrátka cena je pre mňa až na prvom mieste

Každý balík je vďaka kurzu USD/EUR a výške odmeny v inej cene ..zatiaľ som objednal 24 ks (4-6ks) a konečná cena za kus bola v prvom balíku 3,17eura v druhom 3,06eura a v tretom 3,09. Batérie sa budú skladať do takých modulárnych držiakov a potom pájkovať, alebo poznám jedného človeka čo má spot welder (bodovačku na batérie) a ak nebude drahý dám mu to zbodovať.