Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 10:21 pm
Porky píše:luge : Ok, díky. Zbytek mám stejně. Až na relé. To vůbec nepoužívám. Nějak mě v mém užití nenapadá smysl.
Jinak se pořád směju, jak ty baterie šlapou. Dnes jsem jim dal trošku pokouřit - rychlovarná konvice, vysavač... Až 150A jsem z nich sosal. A co ony na to? Nic.... Teď mám vycucnuto kolem 120Ah, odebírám 12-13A a napětí mám pořád cca 26V... A pořád je mohu zatěžovat kliďánko 150A.. O tom se mi s olovem ani nezdálo!
Směju se stejně, jako na začátku, když jsem dal přednost měniči od Victronu před Meanwellem a podobnými. Na papíře měl parametry Victron horší... No ale v reálu? Pár kamarádů má tyto levné měniče EMKO, MEANWELL a teda žádná sláva. Nakonec si museli koupit druhý, aby mohli trošku rozumně fungovat a už se přiblížili ceně mého Victronu. Zatím spokojenost - jak s bateriemi, tak měničem--
Porky píše:luge : Multiplus 24/3000. Má špičkově 6000W dlouhodobě jen 2500W. Nicméně dlouhodobá zátěž 110-130A je v klidu. Ani se mi nerozbliká kontrolka owerload. To až tak při 160-170A a více. Ale to pořád drží - zkoušel jsem to na cca 2 minuty ho takhle zatížit, ale jen v rámci testů, kdy se sám vypne. Víc jsem nezkoušel, nemám na to srdce. V běžném provozu se nedostávám nad 130A na déle než 5 minut, když si ale vezmu napětí třeba 26V, tak je to 3380W, což je o víc jak 30% víc než těch 2500W udávaných výrobcem. Kamaráda Meanwell 3000 se má problém vůbec dostat k těm 3000W
Pan Taum píše:Peukert popisuje chování převážně olověných bateriíí, LiFePO4 se chovají úplně jinak. Ale obecně lze říct peukert konstanta pro LiFEPO4 je 1,02 - 1,06 v závislosti na velikosti článku, stáří a výrobci.
luge píše:Ako vlastne pracuje PowerAssist.Menič bere z batérií a AC in1 súčasne?
Čakám na Interface.Ešte sa chcem pohrat z nastaveniami.Mám slúbený rýchlokurz od JRC z fora.
gupa píše:luge píše:Ako vlastne pracuje PowerAssist.Menič bere z batérií a AC in1 súčasne?
Čakám na Interface.Ešte sa chcem pohrat z nastaveniami.Mám slúbený rýchlokurz od JRC z fora.
Pracuje tak, že pokud je nastaven vstup AC na 3A a spotřeba stoupne nad 3A, tak se připne invertor a dorovná to do možností a nastavení měniče. Proto je v typu údaj 16, Měničem může protéct na vstupu 16A a na výstupu 16A plus měnič. Jestliže chci zpřáhnout více měničů nebo mám vyšší hlavní jistič, tak ta stupní hodnota 16A je málo.
Power Assist. Já jsem tuto možnost vypnul, připínám a odepínám měniče přes funkci Ignore AC input, není potřeba žádný stykač a proudové relé. Na nastavení je potřeba ale převodník a SW od Victronu.
mopadzi píše:Pan Taum píše:Peukert popisuje chování převážně olověných bateriíí, LiFePO4 se chovají úplně jinak. Ale obecně lze říct peukert konstanta pro LiFEPO4 je 1,02 - 1,06 v závislosti na velikosti článku, stáří a výrobci.
takže lze nějak odvodit kapacitu z napětí článku? Je na to vzorec? díky za osvětu
luge píše:...keď nastavím vstup na 16A spotreba ide vyšie invertor to dorovná podla potreby k tomu ak je treba až 13A? Prevodník myslíš MK2-USB a soft?
Tak potom stykač s relé pouzijem v aplikácii s nabíjačkou podla napadu od drama.
gupa píše:luge píše:...keď nastavím vstup na 16A spotreba ide vyšie invertor to dorovná podla potreby k tomu ak je treba až 13A? Prevodník myslíš MK2-USB a soft?
Tak potom stykač s relé pouzijem v aplikácii s nabíjačkou podla napadu od drama.
Je to lodní měnič. Jestli je přístavní přípojka omezena např. 5A jističem, tak měnič ji dorovná a při potřebě nabíjet zase nabíjí. (verze s nabíječem) Je potřeba ty ampéry počítat a podle nich mít i kabely nebo dráty a ochrany a jističe. MK2 -usb a soft. Ano, ale ještě jsem si vzpomněl že je potřeba rovný ethernet kabel rj45.(nekřížený)
Porky píše:No já power assist používám a je to super. Když je offpeak a zapnu třeba pračku a sušičku zároveň a odběr při náběhu se dostane nad 16A, tak místo aby to shodilo 16A jistič, co mám na domě, tak to došťouchne Multiplus. Super věc. Jinak Multiplus má přece relé v sobě.
Porky píše:Já jsem chtěl původně úplně odřadit elektroměr a vydat se na cestu výhradně ostrovního systému - měl jsem spor s dodavatelem energie. Ve finále jsem si spočítal, že výhodnější je pro mě režim UPS a jsem schopný ušetřit více než 2/3 výdajů za elektřinu a to bez nákupu drahých panelů. Nicméně teď když jsou ceny panelů tak dole, chci si koupit čtyři 240-280Wp panýlky spíš jen tak pro případ přežití v případě nějakých komplikací a na blbnutí. V naší obci se hojně staví a tak výpadek proudu i na 12 a více hodin je celkem běžný. Pro větší úsporu a soběstačnost teď chci řešit vytápění/větrání.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], rottenkiwi, Trendiction [Bot] a 0 návštevníků