Zdravím všechny NiCd uživatele,
na oživení alkalických článků jsem vyhrabal průmyslový vzor PV 9503-87.C z roku 1990. Články se dle tohoto průmyslového vzoru oživují tak, že se připraví směs 400 ml 30% peroxidu vodíku a do toho přidá 2 g karboxymetylcelulózy. (používají ji pekárny a další potravináři pod označením E466). Do každého článku s obsahem 1,7 litru louhu se přidá 34 ml tohoto roztoku a po dalších 15 minutách opět 34 ml. Nechá se vyšumět 30 minut a poté se elyt vylije, článek propláchne destilkou a naplní novým elytem. Rozdíl mezi KOH a NaOH nepozoruji, přidávám 7 g/litr LiOH. Draselný louh je doporučován kvůli mrazuvzdornosti článků až do -40°C, kdo je nemá venku, tak KOH není nutný (navíc je obvykle jen 85%). Tu karboxymetylcelulózu jde koupit třeba zde:
http://www.p-lab.cz/katalog.pl?akce=polozka&id=2577Osobně jsem zatím používal pouze 10% peroxid vodíku, nalitý do prázdného článku po vršek desek a ponechaný vyšumět asi 2 hodiny (v létě chladit ponořením do vody!!!). Dále dtto výše. Oživit se mi takto podařilo 100% i 20 let odložených 40 ks KPM-120P s napětím 0,0 V, a to na 70% jmenovité kapacity. První nabíjení takových plně vybitých článků vyžaduje použít speciální nabáječ - např. ACCUCELL 6 od TURNIGY (30 minut na článek), až se článek "chytí", potom už lze pokračovat jakoukoliv nabíječkou, i transformátorovou.
Autoři uvedeného PV prohlašují, že lze regenerovat kapacitu článků až na 85-95% původní kapacity.
LubošV