od Vitek » sob lis 12, 2022 11:07 am
já to mám takto :
Kamna se začínají ohřívat, při 35 stupních na kamnech zapne termostat oběhovku na zpátečce. krátký okruh se zpětnou klapkou a čerpadlem je uzavřen, veškeré teplo z hoření jde na ohřev krátké smyčky, až do stavu kdy teplota na primárním okruhu dosahne 55 stupnů, v tu ránu se začíná na zpátečce teplá mixovat se studenou na výslednou teplotu 55°C . přebytečný topný výkon má 2 možnosti, bud teče rovnou do radiátorů :
1) to za předpokladu, že prostorový termostat má sepnutý požadavek a tudíž sepne druhé čerpadlo cirkulačku do radiátorů - i zde je nastavitelný termostatický ventil na 35 °C a to proto aby byl maximalizováno rozložení vyzařování výkonu topnýma tělesama na co nejdelší dobu.. stane se totiž to že po vyhasnutí kamen a vyplýtvání AKU nádrží má dům pořád neskutečně mnoho energie naakumulované v betonech, zdech a všude.
2)jde do akumulační nádrže a vzhledem k tomu že jsou 2 v serii po 500 litrech , chová se to jako vysoký zásobník ( stratifikace)
no a TUV? to je u mě řešeno 3ma způsoby:1) je přímý z baterie - za předpokladu že voda má 30 °C
2) nepřímý - výměníkem na kombinovaném bojleru a oběhovkou - spustí se za předpokladu teplota v bojleru je menší než 36 °C a zároveň teplota v nádržích vyšší než 55°C ohřev pomocí kombi cyklu nejeví problémy
3) z přebytků z FVE - což je po většinu roku ( kromě 2 zimních měsíců ) plně z FVE.
Bojler jsem nikdy nezapl na DS, neb nechci v dvouspirálovém tělese mít blízko sebe napětí sítě a napětí z měničů.
a proto je napojen havarijní ohřev z druhé spirály na fve ale krmeno z baterie.
ohřev vody v akumulačních nádržích je držen soustavou asi 15 kW topných těleles ve dvou nádržích tak, že primárně se ohřívá hodní půlka první nádrže, pokud je dost výkonu pak se přidá další těleso i ve spodní půlce nádrže.
Pokud je výkonu pořád ještě moc, přidá se těleso na druhé nádrži, a za předpokladu že by byl výkon ještě větší než sem kdy plánoval umí sepnout spodek druhé nádrže.
zatím jsem ale celkem vypozoroval, že výkon na vytěžování všech spirál, 2 podlahovek, klimatizace a bojleru je malý, a proto mi to je vlastně jedno.
v řízení je také hafo havarijních termostatů a pojištovacích ventilů tak aby to fungovalo plynule, s malými výkonovými skoky při regulaci a i s ohledem na bezpečnost posádky domu jsou všechny tělesa chráneny chrániči.
-