Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř zář 28, 2022 12:20 am


Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Další

Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod xhorak » čtv črc 14, 2022 3:10 pm

Po par dnech s BEL regulatorem zjistuju, ze ted v lete je natopena voda vic nez dost kolem 12 hodiny. Skoda elektrinu nechat na panelech, jake jsou moznosti dalsiho vyuziti energie po ohrati vody?

1. Co jsem zjistil, tak leda nejaky vysokonapetovy menic/stridac - protoze BEL mam na ~ 300V open circuit voltage - to je uz znacna investice. Menic bez baterii pry nema smysl. Coz je dalsi investice.

2. Narazil jsem rovnez na jistou moznost zapojeni spinaneho zdroje na DC napeti, existuji zdroje co maji ve specifikaci funkcnost do 375V DC, napr. https://www.aliexpress.com/item/3295688 ... 1044%21sea
Tady existuje moznost napriklad svitit v trvale tmavych mistnostech led paskem, zivit nejaky router (ale co v noci), bazenove cerpadlo?

Zaroven me napada proc nezapojit spinany zdroj na bezny vystup BELu, je sice pravda ze jeho vystup je 120Hz, sinus to moc nepripomina, ale zdroj by si s tim mozna mohl poradit.

Je pravda ze zdroj s 60W krmeny 2700Wp panely je trochu nesmysl.

Jak resite tuto moznost vy?
?
xhorak
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte črc 12, 2022 8:42 am

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod cipis » čtv črc 14, 2022 3:18 pm

Žádné, nevymýšlet ptákoviny. Nad tímto se mělo přemýšlet už před pořízením.

Jediné rozumné řešení je přepínací termostat v bojleru, po nahřátí bojleru tímto přepnut na další "topení". Třeba vyhřívání bazénu, žebříky/el. podlahovka v koupelnách, bojler u sousedů apod.
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod jova » čtv črc 14, 2022 6:46 pm

Já vzal obyčejný 200W PC zdroj, vyměnil v něm původní kondenzátory na vstupu, za kondenzátory na 400V a připojil to rovnou na přívody od 9ti panelů, co mi jdou do SITONA. Na TL 494 zdvihnul výstupní napětí zdroje z 12ti na 13,5V a připojil starý 12V akumulátor z auta, přes kus odporového drátu. Vesele s tím už pár let svítím ve sklepě led páskem ani to nevypínám.
?
jova
 
Příspěvky: 46
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 14, 2022 9:15 pm

tohle je dobrý řešení, pokud máš přebytek výkonu z panelů. Pokud nemáš, tj je pod mrakem, stane se to, že zdroj chce vyšší napětí na výstupu, zvýší střídu, tím se sníží napětí panelů a tak dál, až zdroj vypadne na podpětí. Začnou se nabíjet kondenzátory, zdroj naskočí a tak dokola. Ale dá se to řešit, viz: viewtopic.php?f=16&t=3664&hilit=regul%C3%A1tor sice se sníží nabíjecí proud, ale bude aspoň nějakej. A 13.5V je na olovo málo, chce to aspoň 14V...
Kdo by si chtěl vyhrát, tak má cestu volnou, takhle nějak by se dal udělat i mppt regulátor, místo zenerky dát arduino, který měří U a I a mění podle toho výstupní napětí pro optočlen...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6397
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod antoni_sk » pát črc 15, 2022 6:03 am

presne ako píše CIPIS - Nad tímto se mělo přemýšlet už před pořízení...
Preto je lepšie asi dať o 50€ viac a miesto Bel, Siton, atd. kúpiť nejaký 3kW "Axpert" a na výstupe mať štandardnú 230V AC sínusovku ktorú vieš použiť aj na iné účely...
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 644
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod xhorak » pát črc 15, 2022 7:47 am

Diky za reakce. 50 EUR by to v mem pripade nebylo, mel jsem stavebnici za cca 2200. Nicmene ten axpert (resp. vubec jakakoliv domaci FV nepripojena do site) bez baterii nedava smysl, nebo se mylim?
?
xhorak
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte črc 12, 2022 8:42 am

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod zbek » pát črc 15, 2022 8:09 am

Taky by mne zajímalo zda někdo má nějaký 1f měnič bez baterek oddělený od sítě
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000. FV 275 Wp 12V gel baterie
?
zbek
 
Příspěvky: 394
Registrován: ned bře 31, 2019 12:49 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod antoni_sk » pát črc 15, 2022 10:43 am

"axperty" vedia fungovať ASI aj bez baterky a aj bez DS siete... každopádne asi by som to neprevádzkoval bez jedného aj druhého... bud nejakú malú baterku ako buffer, alebo bez baterky a pripojiť na DS sieť a napríklad zakázať bajpas z DS, resp. použitie DS.
Ale určite sú tu omnoho väčší odborníci na axperty tak nech toto prípadne potvrdia alebo vyvrátia
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 644
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod Hyp » pon črc 18, 2022 10:15 am

antoni_sk píše:presne ako píše CIPIS - Nad tímto se mělo přemýšlet už před pořízení...
Preto je lepšie asi dať o 50€ viac a miesto Bel, Siton, atd. kúpiť nejaký 3kW "Axpert" a na výstupe mať štandardnú 230V AC sínusovku ktorú vieš použiť aj na iné účely...


A kolik stoji takovy “nejaký 3kW Axpert" prosim? Link?

Btw je nekde srovnani Siton vs Bel? Co je lepsi postavit?

Bel “MR4316AC NG” (60V až 430V / 16A input, 4000W max. out)
vs
Siton 210 (až 400V / 10A input, 2800W max. out)

tzn. stejne nemohu dva bojlery o typicky 2,2 kW paralenle zaprahnout, tzn. jak vyuziju nadbytek vykonu v lete?
?
Hyp
 
Příspěvky: 166
Registrován: ned zář 19, 2021 6:38 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod antoni_sk » pon črc 18, 2022 12:15 pm

FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
Uživatelský avatar
antoni_sk
 
Příspěvky: 644
Registrován: pát lis 17, 2017 3:14 pm
Bydliště: Liptov

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod cipis » pon črc 18, 2022 1:55 pm

Stejně budeš chtít mít zálohu, až bude týden pršet a byla by studená voda.
K těmhle krabičkám je, a to se už opakujeme, potřeba duálních spirál a přepínacích termostatů.
V případě spirál 1+1 kW můžeš ty odpovídající z obou bojlerů spojit paralelně, ale může se stát, že oba budou nahřáté "jen trochu". Když použiješ přepínací termostat, tak se bude nahřívat jeden, no a až se nahřeje, tak se to přepne na druhý.

Nevíme ale, kolik máš panelů ...


Hyp píše:
tzn. stejne nemohu dva bojlery o typicky 2,2 kW paralenle zaprahnout, tzn. jak vyuziju nadbytek vykonu v lete?
8,37 kWp: 5520 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 810 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1356
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod thomas.007 » úte črc 19, 2022 5:58 pm

zbek píše:Taky by mne zajímalo zda někdo má nějaký 1f měnič bez baterek oddělený od sítě


Tak mám Axpert MAX 3,6kW a v neděli jsem probublával svoje NiCd, 3 nejslabší články jsem hodil na svářečku Gamma 160A, připojil na výstup Axpertu, nastavil proud na cca 1/5C a zapl. Měnič naskočil, svářečka nabíjela 3 izolované články ale na displeji blikala chybová hláška...no a kouknu do manuálu,
pak na zbytek článků a jaksi jsem opomenul zapojit druhý pól na zbytek článků
:uh:
Takže měnič pár minut dával cca. 150-200W (výkon kolísal kvůli ochraně přilepené elektrody na svářečce) výkon do zátěže bez sítě nas vstupu, bez baterek na cca. 7% svého výkonu, ale co nejdřív jsem to vypnul měnič, protože při vyšší zátěži by to vstupní kondenzátory nemusely ustát nebo bych odpálil tranzistory, než by zareagovaly ochrany.
Třeba s bojlerem bez baterek už by to ustát nemusel.

Spíš to berte jako varování, zde na fóru se řešili opravy, kdy BMS odpojila Axpert a některé kousky to bohužel neustály.
Axpert vždy potřebuje aspoň síť (MAX) nebo baterku (ostatní). Při provozu Axpert MAX se sítí bez baterky je nutné aktualizovat FW měniče, aby se zabránilo přetokům do sítě...které dle ostatních stejně jsou a řeší to vytěžováním (Wattrouter apod.).
?
thomas.007
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát říj 28, 2016 1:30 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod xhorak » čtv črc 21, 2022 12:44 pm

Vzhledem k tomu, ze v navodu k BELu je uvedeno, ze vstupni kapacita stridace nesmi byt vetsi nez napr 1000uF pri 300V z panelu, snazim se najit vstupni kapacitu stridacu. Pocitam ze dokud nejaky neotevru, tak to asi jen tak nezjistim, napr. u tech Axpert MAX ci easunPower pro vysoke napeti.
?
xhorak
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte črc 12, 2022 8:42 am

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod thomas.007 » čtv črc 21, 2022 7:02 pm

Až budete vědět vstupní kapacitu Axpert MAX, tak to sem hoďte, měnič nechci rozebírat v záruce a nikde jsem na to nenarazil. Nebo na DC výstup do série hodit termistor, který po zahřátí zmenší odpor a pouštěl by proud do Axpertu. Ovšem je tam výkonová ztráta, ale je to jednoduchý a blbuvzdorný...jenom ta životnost stojí za pendrek, 1000h není moc, to je tak 2-3x za sezónu. I když v elektronkových televizích byly termistory všude, vydržely celá desetiletí...při velkém štěstí třeba něco najdu :D
https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.118-088.1.pdf
Uvidím na podzim, jestli budu mít čas s tím laborovat, když tak sem něco hodím, jestli se to osvědčí.
?
thomas.007
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát říj 28, 2016 1:30 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod xhorak » ned črc 31, 2022 9:16 am

Prozatim jsem si vyledove navrhl reseni:
1. na vychodni strechu bych si hodil dalsich 6 panelu, ty pripojil do nejakeho 5kW stridace (axpert max nebo king II?)
2. po nahrati bojleru by k novemu stridaci byly pres DC vystup pripojene paralerne BEL panely - ty spis funguji odpoledne.

V tomto zapojeni by nemel byt problem s kapacitni zatezi, protoze pri pripojeni DC z BELu by stridac mel mit (pokud je vubec ma) vstupni kondenzatory davno nabite z noveho stringu.

Zasadni nevyhoda je, ze to stoji hromadu penez :).
?
xhorak
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte črc 12, 2022 8:42 am

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod shuty » ned črc 31, 2022 9:42 am

kapacitna zataz na dc vystupe nevadi, menic tento vystup nijako neupravuje a iba prepoji panely na dc vystup. co bude problem je ze vlastne bude na dc vystupe neustale napatie paralelneho stringu. p. Budinsky mi na toto odporucil zapojit na dc vystup diodu ktora by nepustila napatie z paralelneho stringu do dc vstupu na regulatore. diodu treba zapojit na - pol. + poly su spojene trvale. pre moju aplikaciu, 6x 250Wp zapojene 3s2p navrhol nasledovnu diodu:
https://www.tme.eu/cz/details/d42-40-01 ... ra-lamina/

schemu mam nasledovnu:
IMG_20220530_085209_copy_1740x1317.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 542
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod xhorak » ned črc 31, 2022 9:52 am

To je vlastne pravda, dekuji za upozorneni. Akorat mam tedy vyssi napeti, takze diodu bych potreboval o dost vetsi (coz se da sehnat).
?
xhorak
 
Příspěvky: 29
Registrován: úte črc 12, 2022 8:42 am

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod JiříK » ned črc 31, 2022 10:17 am

Já bych DC výstup z Belu dal na samostatný regl. Prostě to tak cítím.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 988
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod thomas.007 » ned črc 31, 2022 10:25 am

xhorak píše:Prozatim jsem si vyledove navrhl reseni:
1. na vychodni strechu bych si hodil dalsich 6 panelu, ty pripojil do nejakeho 5kW stridace (axpert max nebo king II?)
2. po nahrati bojleru by k novemu stridaci byly pres DC vystup pripojene paralerne BEL panely - ty spis funguji odpoledne.


Super, díky za dobrý nápad, asi seženu nějaký panely a hodím jeden na východ a jeden západ a bude po problému, v zimních časech se to stejně bude hodit ;-)

shuty píše:kapacitna zataz na dc vystupe nevadi, menic tento vystup nijako neupravuje a iba prepoji panely na dc vystup

Pravda je to jen částečně, za provozu je to zamozřejmě úplně jedno, horší je zapnutí z nulového stavu. Když budou kondenzátory v měniči (Axpert) vybité, tak při zapnutí MOSFETu v BELu dojde k tak vysoké proudové špičce, že jej odpálí...což by ale řešilo přidáním druhého, třeba i slabšího stringu přes diodu, protože ty kondenzátory už nabité vlastně budou.
?
thomas.007
 
Příspěvky: 154
Registrován: pát říj 28, 2016 1:30 pm

Re: Co zapojit za BEL regulator jako DC zatez?

Příspěvekod shuty » ned črc 31, 2022 11:53 am

thomas.007 píše:Pravda je to jen částečně, za provozu je to zamozřejmě úplně jedno, horší je zapnutí z nulového stavu. Když budou kondenzátory v měniči (Axpert) vybité, tak při zapnutí MOSFETu v BELu dojde k tak vysoké proudové špičce, že jej odpálí...což by ale řešilo přidáním druhého, třeba i slabšího stringu přes diodu, protože ty kondenzátory už nabité vlastně budou.


toto je pravda tiez len ciastocne a bez doplnujucich informacii sa to takto neda povedat. zalezi od toho aku maju tie kondenzatory v axpertovi hodnotu a kolko voltov sa bude cez Bel pustat. Bel povoluje kapacitu 2000uF pri 160V alebo 3000uF pri 120V (tuto info mam priamo od p. Budinskeho). aku kapacitu maju kondenzatory v mojom kingovi netusim ale napriklad v makeskyblue mam na vstupe tri velke kondenzatory:
2x390uF 100V a 1x560uF 200V
takze aj keby sa vsetky hodnoty scitali tak tych 3000uf v mojom zapojeni panelov 3s (120V naprazdno) nedosiahnem.
ak pouzijeme dva stringy, jeden napriamo do axperta a druhy pojde cez Bel tak si myslim ze moze tiez dojst k zapnutiu od nuly a to v situacii kedy si axpert odpoji panely a zacne znova hladat mppt. neviem teda ci dojde k vybitiu kondenzatorov ked to takto axpert odpoji ale myslim si ze ano. a obcas sa to proste deje, mam to odpozorovane u mojho kinga ze to robi, nepomohol ani upgrade fw.
takze je to asi troska zlozitejsie...
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 542
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Další

Zpět na Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Wero a 0 návštevníků

Reputation System ©'