Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 07, 2023 4:25 pm
LukasK píše:)
V horkých letních dnech pomůže udržet příjemnou teplotu i bez klimatizace. Nikdy jsme asi doma neměli víc jak 24 stupnů.
kodl69 píše:Já mám namontovaný kličky na oknech. Podle mě nejlepší způsob větrání. Znám jedinýho člověka, kterej rekuperaci používá dýl než dva roky, ostatní to vzdali díky problémům jako Mopadzi: filtry, ložiska ventilátorů, čištění, a nakonec, spotřeba elektriky - vzorový dům atrea, 160kWh za sezónu!!!. Otevření okna na 5 minut i v té nejtvrdší zimě ti nijak energetiku domu neshodí, naopak rekuperace stejně většinu vzduchu recirkuluje, jenom cca 1/3 jde přes výměník dovnitř/ven. Takže se smíchá smrad z mejch ponožek se smradem z klece morčete v dětským pokoji. A to je ta hlavní výhoda rekuperace. Další krám do baráku, kterej mi krom dalších starostí s ním nic nepřinese. Samozřejmě koncentarce CO2 v ložnici se zavřenejma dveřma i oknem bude jistě strašlivá, ale 9 měsíců v roce není problém okno na ventilačku, a ty další 3 stačí mít otevřený dveře do dalších prostor domu.
marko250 píše:A jak tohoto dosáhnete,když je venku vzduch 28 a uvnitř pomalu taky? Teď koukám na teploměr za oknem ve stínu a je na něm 30°C,když nemáte zemní registr(což jsou další potíže) a jednotky.
Byl jsem dlouhodobě(10-16dnů) ve dvou domech s rekuperací,které byly jako hlavní zdroj i tepla v zimě.
marko250 píše:S rekuperací mám několik připomínek:
-proudící vzduch od vývodů
marko250 píše:-kondenzace a tvorba mikroorganismů v tom
marko250 píše:-zanášení vzduchotechniky
marko250 píše:-u mnohých hluk
marko250 píše:-... ,pach...
marko250 píše:-velikost hlavní jednotky a složitost stropů kvůli vzduchovodům
007ToMMaS píše:Zdravím, plánujem stavbu rekuperácie svojpomocne. Postupne zistujem informácie, študujem a zháňam diely pre stavbu.
Celé riadenie plánujem riešiť cez IE taphome prípadne spojiť to s arduinom, ESP ak nebudem schopný rozumne pripojiť nejaké snímače do taphome.
Rozvody v dome som si pripravil pri stavbe...( Prívody a odsávanie je riešené antibakterialnym potrubím 90mm. Prívod spálňa, obývačka 2x, detská 1x, detská väčšia 2x. Odsávanie kuchyňa 2x, špajza, WC, kúpelňa.
Samozrejme všetko to ústi v rozdelovaciom boxe ktoré je možné otvoriť a čistiť každú jednu rúru ak bude časom treba.
Hotové riešenia sa mi nepáčia hlavne z dôvodu ceny. A ak cena bola miernejšia tak to malo mizernú účinosť a malý objem vzduchu(rezerva) tak som sa rozhodol pre rekuperačný výmenník rekucofa 150/400.
Ventilátory mám vents vk150ec.
Zemný register nemám ale prívod a odpadný vzduch idú cez poval a možno časom tam spravím potrubný výmenník aby som prívodný vzduch ohrial čo najviac aby nebolo treba používať predohrev/ohrev.
Dom máme podpivničený ale vetrať budeme len obytnú plochu a to z dôvodu že v pivnici je priemerná teplota 17°C a v obytných častiach cca 23...
Najviac som zvedavý ako rozumne riešiť samotnú reguláciu aby to fungovalo takmer k dokonalosti. Meranie teploty, vlhkosti vzduchu nieje problém.
Ale čo všetko ešte meriať? tlak na vstupe a výstupe? aby som vedel na základe toho zaistiť rovnováhu ventilátorov tj aby sa netvoril podtlak alebo pretlak? Prípadne aby som vedel v určitých situáciach tlačiť do domu viac a odoberať menej?
Kúpil som diferenčný snímač tlaku -2kPa až + 2kPa ktorým plánujem dosiahnúť to aby prívod a odťah bol tlakovo vyrovnaný prípadne bolo možné zabezpečiť mierny pretlak z dôvodu kúrenia v krbe.
Máte prosím vás nejaké rady, nápady, skúsenosti na čo sa zamerať, na čo si dať pozor atď...?
Ďakujem.
Vitek píše:007ToMMaS píše:Zdravím, plánujem stavbu rekuperácie svojpomocne. Postupne zistujem informácie, študujem a zháňam diely pre stavbu.
Celé riadenie plánujem riešiť cez IE taphome prípadne spojiť to s arduinom, ESP ak nebudem schopný rozumne pripojiť nejaké snímače do taphome.
Rozvody v dome som si pripravil pri stavbe...( Prívody a odsávanie je riešené antibakterialnym potrubím 90mm. Prívod spálňa, obývačka 2x, detská 1x, detská väčšia 2x. Odsávanie kuchyňa 2x, špajza, WC, kúpelňa.
Samozrejme všetko to ústi v rozdelovaciom boxe ktoré je možné otvoriť a čistiť každú jednu rúru ak bude časom treba.
Hotové riešenia sa mi nepáčia hlavne z dôvodu ceny. A ak cena bola miernejšia tak to malo mizernú účinosť a malý objem vzduchu(rezerva) tak som sa rozhodol pre rekuperačný výmenník rekucofa 150/400.
Ventilátory mám vents vk150ec.
Zemný register nemám ale prívod a odpadný vzduch idú cez poval a možno časom tam spravím potrubný výmenník aby som prívodný vzduch ohrial čo najviac aby nebolo treba používať predohrev/ohrev.
Dom máme podpivničený ale vetrať budeme len obytnú plochu a to z dôvodu že v pivnici je priemerná teplota 17°C a v obytných častiach cca 23...
Najviac som zvedavý ako rozumne riešiť samotnú reguláciu aby to fungovalo takmer k dokonalosti. Meranie teploty, vlhkosti vzduchu nieje problém.
Ale čo všetko ešte meriať? tlak na vstupe a výstupe? aby som vedel na základe toho zaistiť rovnováhu ventilátorov tj aby sa netvoril podtlak alebo pretlak? Prípadne aby som vedel v určitých situáciach tlačiť do domu viac a odoberať menej?
Kúpil som diferenčný snímač tlaku -2kPa až + 2kPa ktorým plánujem dosiahnúť to aby prívod a odťah bol tlakovo vyrovnaný prípadne bolo možné zabezpečiť mierny pretlak z dôvodu kúrenia v krbe.
Máte prosím vás nejaké rady, nápady, skúsenosti na čo sa zamerať, na čo si dať pozor atď...?
Ďakujem.
krb v hermeticky uzavřeným baráku nedoporučuji, a nebo jedině externí nasávání vzduchu....
není to bezpečné.
marko250 píše:Quickyprd>TZ domu prozradíte,obytná plocha,patro,počet lidí?
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], jumajazu a 0 návštevníků