kybos píše:soami píše:Byl bych velmi opatrný k představě vytěžovat -topit a hlavně chladit do podlah. ... Chlazení do podlah považuji za nesmysl. Efekt je minimální, k tomu studené podlahy + kondenzace. K tomu by, kromě nějakého vytěžování, muselo být nějaké nadřazené řízení pro hlídáni rosného bodu.
Já bych rozhodně neprohlašoval, že chlazení do podlah je nesmysl. Efekt je špičkový a kondenzace se nekoná. Nadřazené řízení pro hlídání rosného bodu nemám. Postačuje nastavit minimální teplotu chladící vody. Užívám chlazení již pátým rokem a na základě vlastních zkušeností mohu sdělit že je to poměrně solidní stabilizace interiérové teploty - viz příloha s průběhy teplot.
průběhy teplot chlazení -L030722.jpg
Legenda:
fialová - venkovní teplota
červená - interiérová teplota
žlutá - teplota chladící vody
modrá - teplota vratné vody
zelená - procento výkonu TČ
Jak je ze včerejšího diagramu teplot zřejmé, teplota v interiéru se pohybuje v pásmu tří desetin stupně Celsia (23,6 až 23,9), což mi docela vyhovuje. Relativní vlhkost v interiéru je 52%, což je také v normě a teplota podlah se pohybuje kolem 21°C a ke kondenzaci tedy nedochází (rosný bod je podstatně níž). Spotřeba TČ za včerejšek byla 23 kWh. Tomu odpovídá množství odebrané tepelné energie cca 70 kWh. Pokud by se tato energie z interiéru neodčerpala, vypadal by průběh teplot v interiéru výrazně odlišně. A to je kontinuálně měřená realita, ne nějaký dojem.
Pro srovnání mohu přiložit průběh předevčerejších teplot, kdy se nezapínalo chlazení.
průběhy teplot bez chlazení-L020722(2).jpg
Legenda je stejná jako u předchozího obrázku.
Jednak jsem nebyl doma (vyrazil jsem na výlet) a jednak nedosahovaly venkovní teploty tak vysokých hodnot jako včera a tak nebylo nutno chladit.
Poznámka: Pokud neběží TČ, tak je vypnuté i oběhové čerpadlo a teploty oběhové vody přibližně kopírují teplotu chladiva (čidla jsou umístěná na výměníku v TČ). Hodnoty teplot topné vody jsou tedy v době mimo provoz oběhového čerpadla irelevantní.