Chcel by som Vám predstaviť spôsob, ako som vyriešil ukladanie časti prebytkov elektriny, do tepla, alebo chladu.
Použil som najmenšiu a najlacnejšiu klímu, ktorá je schopná aj kúriť (tepelné čerpadlo), bez invertora (plynulej regulácie otáčok kompresora). Keďže som chcel zaklimatizovať viacej miestností, rozhodol som sa pre netradičné zapojenie. Doteraz som sa s niečím podobným v takomto malom prevedení nestretol, preto som sa rozhodol zverejniť to tu pre inšpiráciu. Možno si niekto z toho niečo vyberie, čo by mu mohlo pomôcť.
Takže najprv schéma:
Ako je z obrázku zrejmé, vonkajšia jednotka nechladí priamo do vnútornej jednotky, ale do doskového výmenníka (na obrázku modrá farba). Ostatné sa "deje" cez teplonosné médium (solárna kvapalina 30%, voda 70%). Celé je to v troch klimatizovaných priestoroch + vonkajšok. Podarilo sa mi to umiestniť tak, že trasy potrubí sú krátke a skryté. S vodárom sme na seba nemali šťastie (najprv snehová kalamita, potom šibačka, pracovné vyťaženie...), tak som sa do toho pustil sám

Princíp:
V čase prebytku sa cez deň nabije bojler chladom, alebo teplom pomocou tepeľného čerpadla. Táto energia sa potom môže rozvádzať podľa potreby, na odberné miesta. Chladenie, alebo kúrenie, sa navolí sezónne na jar a na jeseň (teraz si ešte prikurujeme). Teraz ak nechcem večer vonku vrčať, tak po vyčerpaní tepla z bojlera, mám pripojenú špirálu v bojleri, ktorá udržuje médium teplé podľa termostatu bojlera. Nechcel som používať solenoidy, aby to po dome necvakalo, tak som spravil okruh v sérii. Médium tak postupne koluje cez všetky "kalorifery" a kde treba odovzdať teplo, zapne ventilátor a teplo do priestoru nafúka. Poradie je také, že miestnosť s najväčšou potrebou chladiť (špajza), je v okruhu hneď za výmenníkom. Potom médium postupuje do chodby, kde je pôvodný výparník klimatizácie (komfortné diaľkové ovládanie) a tu môžem energiu jednoducho rozdeliť otvorením dverí do viacerých miestností. Zbytok chladu ide na poschodie do dieľne. Nečakám však, že všetko budem chladiť, alebo kúriť naraz. V špajze sú By-pass ventily, ktoré úplne odstavia radiator počas prikurovania. Čerpadlá sú dve a tak sa dá otočiť tok média podľa potreby. Buď ťahá z bojlera chlad zo spodu, alebo teplo z vrchu.
Najviac som sa obával, či pôjde voda cez vnútornú jednotku klimatizácie, lebo sú v nej len 6mm trubky (vnútorný priemer iba 4mm). No nakoniec to celkom dobre šlape. Celé to bolo navrhnuté od brucha intuitívne a asi je to dosť dobre trafené. Dosť sa bude ešte dať doladiť reguláciou. Zatiaľ to je v prevedení, "štekrovej regulácie". Čo potrebujem, to zapnem do zásuvky

Takže v prechodných obdobiach sa dúfam nebude musieť toľko prikurovať a v letných horúčavách sa možno komfortnejšie vyspíme.

Zatiaľ snáď toľko, fotky môžem pridať neskôr. Ak budú nejaké otázky, majte prosím so mnou trpezlivosť, lebo nesedím pri kompe stále.
Prajem všetkým veľa slnka.