Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 19, 2021 10:52 pm


čerpadlo Sigma 1,1kW

DC i AC čerpadla, ponorné, nízkotlaké, vysokotlaké, oběhové, domácí vodárny, atd...
Další

čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod kubikuba » pon pro 17, 2012 11:24 pm

Dobrý den, mám dotaz, máme v ostrovním systému čerpadlo Sigma s rozběhovými kondenzátory a příkonem 1,1kW . Současný měnič sinus 2/4kW ho nerozběhne. Dle mě se pere kondenzátor se softstartem. Pořád to vypíná zapíná a ani postupně nenajede. Nemáte nějaký nápad či radu?
?
kubikuba
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát pro 14, 2012 10:12 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod tomas » úte pro 18, 2012 9:03 pm

Myslíte softstarter v měniči? Nebo tam máte kondenzátory a k tomu ještě softstarter?
Myslím že by mohl pomoct malý frekvenční měnič, který má jednofázové napájení a výstup na 3f motor. Z motoru čerpadla odpojit kondenzátor (i softstarter) a připojit jej přímo na frekvenční měnič který motor plynule rozběhne. Ještě dle štítku a svorkovnice motoru popřemýšlet jestli motor zapojit do trojúhelníku nebo Y, pokud to svorkovnice motoru umožňuje. Tlakový spínač čerpadla nebo plovák budete muset připojit tak, aby vypínal 1f. napájení frekvenčního měniče.
Napište typ čerpadla a nejlépe někde vystavte foto štítku motoru a jeho svorkovnice.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2196
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod matej » úte pro 18, 2012 9:14 pm

Ten motor bude asi 1-fázový .. resp. "2-fázový" kde ona druhá rozběhová fáze je tvořena právě tím kondíkem který posune fázi tak aby se motor rozběhl (a správným směrem).
Ten měnič asi nemá velkou přetížitelnost .. měnič PowerJack sínus 2500W rozběhne bez váhání 1600W darlink, mám vyzkoušeno .. Zároveň měniče HQ, 1000W mod. sin. typ nerozběhl 700W darlink, ale menší, 600W rozběhl.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod bert » úte pro 18, 2012 10:10 pm

Obávam sa, že nepomôže nič, iba silnejší DC/AC menič, alebo slabšie čerpadlo. Asynchrónny motor štartujúci z nulových otáčok, môže zobrať 10 násobok menovitého prúdu. Ak k tomu štartuje čerpadlo do tlaku, ešte musí pretlačiť aj ten (predlžuje sa mu sklz). Poznáme to napríklad z chladničky, kde po krátkom prerušení dodávky elektriny za jazdy a opätovnom pripojení, po krátkom trápení sa kompresoru v tlaku (sprevádzanom trasením) väčšinou zareaguje tepelná ochrana. Po vychladnutí a vyrovnaní tlakov sa chladnička väčšinou rozbehne (overovacie pokusy len na vlastné nebezpečie :lol: ). Ak tento prvotný impulz nie je schopný DC/AC menič dodať, tak frekvenčný menič nemá čo "posunúť" do motora :( . A ako píše Matej, nie každý motor ide použiť k frekv. meniču.
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod abrams » stř pro 19, 2012 6:34 am

Zdravím ,

já mám s 1kW čerpadlem trochu lepší zkušenosti , konkrétně jde o ponorné tlakové čerpadlo v 12m studni a 2,5kW sínus měnič . Ten i se zátěží cca 500W (serepetičky v celém domě) bezproblémů to čerpadlo roztočil :-) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod kubikuba » stř pro 19, 2012 10:00 am

Děkuji všem za odpovědi. Upřesním - Čerpadlo Sigma EVAU-10-8-GU-170 1 230V http://www.cerpadlo-cerpadla.cz/cerpadl ... l-cerpadla.
Měnič - Měnič napětí P2000-122, 12V/230V - 2000W/4000W, ČISTÁ SINUSOVKA, CARSPA. Plus tři trakčí baterie 140Ah.
Myslím že je to ten jednofázový/2 fázový s kondenzátorem, který se dle mého názoru pere se softstartem měniče.
?
kubikuba
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát pro 14, 2012 10:12 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod matej » stř pro 19, 2012 12:14 pm

Presne ako píše Bert .. Ten měnič asi nemá takú preťažiteľnost, softštart nesoftštart.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod tomas » stř pro 19, 2012 7:37 pm

kubikuba píše:
Myslím že je to ten jednofázový/2 fázový s kondenzátorem, který se dle mého názoru pere se softstartem měniče.

Takto se zapojují i třífázové motory, když je potřeba je provozovat na jedné fázi:
http://elektrika.cz/data/clanky/dvfm000805
Jednofázový motor s frekvenčním měničem:
www1.fs.cvut.cz/cz/U12110/vyzkum/Zeliv08/cd/EL/Zeliv_EL_01.pdf
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2196
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod kubikuba » čtv led 17, 2013 6:00 pm

Všem díky za odpovědi. Už to jede, k relé se dal navíc kondenzátor a ono to frčí. Podrobnosti sem kdyžtak dodám je to docela zajímavé řešení, když člověk nechce nebo nemůže měnit měnič.
?
kubikuba
 
Příspěvky: 5
Registrován: pát pro 14, 2012 10:12 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod matej » čtv led 17, 2013 6:17 pm

Ke kterému relé?
Docela by mne to zajímalo a určitě i ostatní :-)
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod burda » čtv led 17, 2013 8:19 pm

Provozuju z 12V systému skze měnič 2500W nominál čerpadlo s frekvenčním měničem o příkonu 1.2kW, zhruba tohle: http://obchod.remont-cerpadla.cz/domaci ... s-3-50-pwm.
Měnič musí být čistě sinusový s trapezem to velmi zlobí. Pokud k tomu žena nepustí 1.8kW indukční plotýnku chodí to bez problémů;)
?
burda
 
Příspěvky: 210
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod Rejnok » čtv kvě 15, 2014 2:12 pm

Jak jste to tedy nakonec vyřešili? Celkem by mě to zajímalo. Výměna čerpadla?
pro: Abrams - to čerpadlo ve studni o kterém mluvíte...je také Sigma? Díky
?
Rejnok
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv říj 17, 2013 11:24 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod Peroslav » pon říj 30, 2017 10:52 am

Dobrý den,
už přes den jsme v obci bez elektřiny a mých 10 panelů, měnič Axpert a 400Ah baterií na 24V bohatě stačí k životu. Jediné co mi chybí je voda, to jsem ještě nestihnul dotáhnout. Mám v 6 metrové studni nautilu které je 3 fázová.
je to tato: https://www.sigmashop.cz/ponorna-cerpad ... kabel-25-m
V tomto vláknu jsem našel od "tomase" návod jak přepojit 3 fázový motor na 1 fázi. Viz tento odkaz:
http://elektrika.cz/data/clanky/dvfm000805

Pokud má Axpert soft start je nutné tam mít ty rozběhové kondenzátory?

Díky za info.Pepa
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 48
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod ota » pon říj 30, 2017 12:13 pm

Axpert soft start neumí, kondenzátor na vytvoření točivého pole je nutný.
1,5kW čerpadlo by se mohlo povést rozběhnout. zkusil bych to čerpadlo připojit přes proudově závislý odpor. Dá se vykuchat z každého spínaného zdroje ve skleněném monitoru, je to takový jakoby placatý keramický kondenzátor zalitý v keramice. Anebo alespoň připojit přes dlouhou (klidně 40m) prodlužku.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2232
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod abrams » pon říj 30, 2017 12:22 pm

Zdravím ,

3-fáz motor jednou fází + rozběhový kondr roztočí , ale bude mít chabý kroťák :( .
Do háje s 3-fázem , koupit 1-fáz verzi a je klid - ta na 1f jede jak má :yes: . Doma máme 1kW v 10m hluboký studni a do bečky tlačí 4bary s přehledem :mrgreen: . Fungovalo to tak i s 2,5kW HF měničem :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod vata » pon říj 30, 2017 12:28 pm

Taktak, pořídila jsem si před lety 1f Grunfos (tuším 1,4kW) s měkkým startem a tlačí mi to z 35m přes 2bary, si by dalo i víc, ale pak už to vypínám. Měnič 1,6 kVA Victron jej bez potíží utáhne. Problém není tlak, ale dostatek vody...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod Peroslav » pon říj 30, 2017 12:45 pm

Díky Abramsi za radu, ale já ho koupil před 3 roky za 7000 Kč a ono by mělo ještě 20 let vydržet. Tak co s ním...
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Uživatelský avatar
Peroslav
 
Příspěvky: 48
Registrován: čtv kvě 12, 2016 8:38 am

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod goodbie » pon říj 30, 2017 1:01 pm

Tady to vidím pouze s frekvenčním měničem z 230V jen je blbé to že motor je trvale spojený do hvězdy
?
goodbie
 
Příspěvky: 1372
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod Ronn » pon říj 30, 2017 1:54 pm

To: Peroslav A proč nekoupit čerpadlo nové? Tady je čerpadlo 1F 750W za 3300 včetně DPH. https://obchod.remont-cerpadla.cz/cerpa ... 20m-kabelu

Máš ponor 6m, dopravní výška se započtením 10kolen a 30m potrubí DN20 a tlaku 3,5 bar bude cca 46m. Tedy v přízemí budeš mít dopravní množství cca. 16l/min plně vystačí na souběh dvou umyvadel. V 2NP bude Qmin již jen cca 11l/min stále při tlaku 3,5 bar.

A) Čerpadlo budeš provozovat v optimálním provozním bodě
B) Ušetříš za EE
C) A ten Nautilus se použitý prodává za 3600,-kč.

V tom e-shopu je čerpadel spousty, stačí pohledat/napiš a vybereme.

Ronny
4,095kWp Schott ASI 105 (JJZ 230°/43°sklon) => Fronius IG Plus 5kW => AC-OUT V-Multiplus 5000VA<=>48V 300Ah+250Ah LiFePO4
?
Ronn
 
Příspěvky: 183
Registrován: pon úno 08, 2016 2:09 pm
Bydliště: Ondřejov

Re: čerpadlo Sigma 1,1kW

Příspěvekod josse » úte říj 31, 2017 10:05 pm

Já bych doporučoval 3f čerpadlo zachovat a pořídit měnič jak zaznělo výše. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že 1f 1,3 kW ASM 4kW Axperta spolehlivě schodí z baterek na síť naprosto vždy. Délka přívodního kabelu nehraje roli. Když síť nejde Axperta start motoru přetíží a zafunguje ten Softstart co tu výše také padl, je to vypnutí na velmi krátkou dobu a spuštění AC části znovu. Za tuto dobu stačí zhasnout zářivky které také znovu startují. Prostě o tom ví celý dům, že čerpadlo čerpá. Vypínat a zapínat Axperta kvůli čerpadlu je hloupost.

1f ASynchroníMotory jsou vlastně 2f, ty lepší konstrukce mají kondenzátor, ty horší mají PTC, každopádně silové vinutí je jen jedno, to druhé určí pouze směr při rozběhu. K lepším čerpadlů na povrch jde koupit druhý stator (http://www.kopro.cz/katalog/mh1300.htm, originál je 2f s kondenzátorem, na dotaz prodají 3f - s 6 vodiči, může si to člověk zapojit jak chce D nebo Y)

Rozběhové proudy jsou strašné, 10x větší než provozní, někdy i větší. Softstart triakový moc nepomáhá, rozhodně ve spojení s měničem ne, síti je to jedno. Měnič pro ASM levné řešení není, ale velký měnič vás bude mít radši když nebude roztáčet žádné motory.

Uvedenou sigmu:
1. zkontroloval bych jestli jde přepojit z Y na D, měl by zpátky původní moment, ale i bez toho by to mělo načerpat v pohodě, zkontrolovat jestli nemá problém se silou, kdyby se motor zastavil, měnič se vypne na přetížení (podle mého názoru).
2. pak bych našel cca 73uF/450V vhodný pro AC. (divná kapacita, 2x33 nebo 68, nebo prostě něco blízkého po ruce).

Ota radil zapojit NTC(https://www.ges.cz/cz/elektronicke-souc ... ?filtr=ntc), to nevím, zmenší to rozběhový proud to jo, ale můj tip je, že se za 30 sekund odletuje přehřátím. Po ohřátí mají cca 3-6 Ohm, což při 10A ať si dopočte každý sám kolik tepla to je. Ve studeném stavu mají 30-100 Ohm.
Tohle by to sice vydrželo (https://www.tme.eu/cz/Document/128b8400 ... 22R025.pdf), ale zase to nepomůže rozběhu :-)
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Další

Zpět na Čerpadla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'