Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte kvě 24, 2022 7:58 am


Rušení PC monitoru domovní anténou

Bedny, zesilovače, rádia, televize, videopřehrávače, audiosestavy
Další

Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 11:58 am

Hoj. Omlouvám se za těžký offtopic. Sice to s FVE má společného asi jen to, źe jsem admin tohoto fóra, a jinak nic, ale je tu spousta chytrých a elektriky znalých lidí co by mi určitě byli schopni poradit. :D A kde jinde se zeptat na elektrotechnické věci než "doma na fóru".

Mám v Brně na bytě klasickou domovní anténu, mám settopbox, mám redukci HDMI VGA a mám FullHD monitor jen s VGA vstupem. Celé to jede v poho, normálně samozřejmě TV na PC monitoru jak na televizi, takže pohoda, jen v momentě když mám zapojenou anténu do settopboxu, je obraz rušen pruhy (světlejší a tmavší pásy pod sebou) jakoby to někde na zemi házelo zemní smyčku, nebo brum nebo něco takového. Audio je čisté. rušení je jen na obrazu. Zhruba 4 blikající vodorovné pruhy. Když odpojím anténu, tak je obraz čistý. Pozorný čtenář jistě zbystří, že když odpojím anténu, tak nevidím TV obraz, tak jak vím, že je to čisté? Settopbox má USB vstup a umí přehrávat a přehrávání je čisté. Jakmile připojím zpět anténu do anténního vstupu, tak vidim opět pruhy a to i na tom z USB přehrávaném. Je to tedy závislé na připojení antény.

Settopbox i monitor jsou napájeny ze zásuvky (klasický byt nájemní, takže asi více fází nehrozí).

Asi někdo ve stupačce má zaplé napájení antény a pouští tam nějakou střídu, nebo co.

Je na to prosím nějaký filtr? Co si mám přesně koupit na zapojení mezi anténu a anténní vstup settopboxu?

Něco podobného mi dělalo kdysi na chatě audio, když notebook byl napájený tuším z DC a bedny z měniče, tak to brumělo, ale pomohly oddělovací trafíčka na každý kanál zvlášť a bylo to čisté. Si myslím, že se tohle bude dát taky nějak filtrovat, oddělit atd.

Moc díky domácím za případné rady.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod Jan Novák » čtv úno 20, 2020 12:27 pm

No, předpokládám, že přijímáš DVB-T2? Tam určitě nebude problém na anténě, to bys místo pruhů viděl kostičky, když už. Problém bych viděl spíš právě v té redukci HDMI na VGA tj, převod z digitálu na Analog a pak v monitoru zpět vzorkování analgou na digitální signál. Zkusil bych feritový kroužek (ten dělený) na VGA kabel, případně kabel namotat na ruličku od toaleťáku (radioamatéři už tuší) - tím by ses mohl zbavit alespoň části proudů, které v tom kabelu nemají co dělat.

Jo, už si to čtu znova, ta anténa má svůj zesilovač? Co to je? Kus drátu nebo takové ty plastové krabičky s LEDkou?
5,4 kWp [20 x BYD-270 W poly]
5 kVA Axpert King [PIP-5048MK]
4,6 kWh [14S2P - SAMSUNG SDI 60 Ah, Li-Ion]
last update: viewtopic.php?f=4&t=5461&p=122527#p122527
?
Jan Novák
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte říj 01, 2019 7:32 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod kyocera » čtv úno 20, 2020 12:28 pm

Zdravím,
podle popisu to není VF rušení zvenčí přijímaného T nebo T2 TV signálu.
Mohlo by jít o kombinaci dvou věci současně.
A to zemní smyčka s nestejnými body pospojování a pronikání, tedy průsak ze
spínaného sítového zdroje do obvodů DC napájení.Možná spínaný zdroj ve společné anténě.
Možná někde v rozvaděči u společné antény špatné zemnící propojky u zesilovačů.
Spínané zdroje mají spínané
kmitočty v řádu desítek KHz a mezi vinutím primáru a sek. dochází k
průsaku VF části do DC napětí na výstupu. Jsou tam sice i elyt kondenzátory , ale
časem ztrácí elyty svoje vlastnosti.
Asi Vám nejrychleji pomůže to co Vám pomohlo i v minulosti.
Oddělovací trafo na 220V / 220V. Mezi nimi je kmitočet jen sinus 50Hz .
Ale než něco draze kupovat, tak bych zkusil na svůj setobox dát vlastní anténu a
anténu položit v bytě třeba na skříň, trochu anténu nasměrovat
V přijímači máte proužek na kvalitu signálu , tak podle toho nasměrovat anténu
na maxim.
V Brně je DVB-T a T2 signálu hodně a mělo by to pro dobrý příjem stačit i s anténou jen
položenou na skříni aby nepřekážela.
Tím se vyhnete problémům se společným TV rozvodem v domě.
Pokud by tohle nepomohlo, mohl by být i problém v převodníku jak naznačuje
člen fora přede mnou.Vyloučit nebo potvrdit zmíněný převodník se dá tak,že
se setobox připojí třeba na vyzkoušení na AV vstup do starého
analogového televizoru, kde ten televizor slouží jen
jak monitor. Tedy jen vstup AV starého televizoru.
Naposledy upravil kyocera dne čtv úno 20, 2020 12:38 pm, celkově upraveno 1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava na novou instalaci panel 8kWp,reg. Harmonie 12kW/360V, měnič 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
OCHRANCE-HIS - hlídač izolačního stavu a Aku LIFE 360V/ 10kWh
?
kyocera
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 12:37 pm

Jan Novák píše:Jo, už si to čtu znova, ta anténa má svůj zesilovač? Co to je? Kus drátu nebo takové ty plastové krabičky s LEDkou?


Klasická bytová zásuvka s anténou ve zdi, zbytek za zásuvkou je věcí paneláku. Společná domovní anténa. A ano, DVBT2.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 12:44 pm

kyocera píše:V Brně je DVB-T a T2 signálu hodně a mělo by to pro dobrý příjem stačit i s anténou jen
položenou na skříni aby nepřekážela.
Tím se vyhnete problémům se společným TV rozvodem v domě.


Ano, tohle řešení jsem už taky zvažoval a problém by to řešilo.

Otázka teď už jen je zdali anténa za pár stovek, nebo nějaký konkrétní anténní filtr za stovku. :))

Je fakt, že ČT v HD formátu jsou tady kousek paradoxně pod vysílačem Hády nekoukatelné. Signál těchto 5ti stanic (všechny ČT ale jen ve formátu HD) je ze společné antény tak špatný, že se obraz rozpadá. Přitom ostatní stanice v pohodě i v HD formátu.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod kyocera » čtv úno 20, 2020 12:49 pm

Zdravím,
1ks logaritmicko periodické antény kan 21 až 60 Vám mohu darovat
i s koaxiálním kabelem.Anténa je plochá a na skříni ji ani neuvidíte.
Pokud máte zájem napište SZ.
Pokud máte možnost vypůjčit si starý analogový televizor, dá se vyzkoušet
pomocí přímého propojení audio video mezi TV přijímačem a setoboxem.
Tím si jednoduše ověříte, zda je problém v převodníku .
Naposledy upravil kyocera dne čtv úno 20, 2020 12:54 pm, celkově upraveno 1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava na novou instalaci panel 8kWp,reg. Harmonie 12kW/360V, měnič 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
OCHRANCE-HIS - hlídač izolačního stavu a Aku LIFE 360V/ 10kWh
?
kyocera
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod DanoP » čtv úno 20, 2020 12:54 pm

1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 915
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod gupa » čtv úno 20, 2020 1:21 pm

Jen mne napadá doplňující otázka, jestli ty světletmavé čtyři pruhy jsou nepřertžitě tj.24 hodin denně/7dnů v tydnu, nebo třeba jen v určitý hodiny. Soused měl jakýsi čerpadla nebo coto bylo a toto indukční rušení bylo podobné, akorát že ty pruhy byly oddělený velmi tenkými svítivými přerušovanými řádky. Přestalo to, asi mu ten motor časem shořel.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 1:26 pm

Taky moznost, lec tezko nekoho prinutim, aby se po hledani a nalezeni onoho dotycneho spotrebice zbavil :)) Takze nejaka filtrace ci galvanicke oddeleni asi jak psal kolega vyse mozna. Zkusim a uvidim :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod gupa » čtv úno 20, 2020 1:33 pm

No jestli je to ten stick usb, může být problém mezi napětí ant zesilovače a USB napájení. Prohlédnout pozorně návod jestli to nepodporuje jen svůj interní zesilovač. Potom by to filtr neřešil, jen druhá anténa.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 1:36 pm

gupa píše:No jestli je to ten stick usb


Pokud je na mysli settopbox, tak ne, je to klasicky settopbox https://www.czc.cz/strong-skyworth-dvb- ... 83/produkt
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod gupa » čtv úno 20, 2020 1:49 pm

Když se nahraje TV kanál, odpojí se anténa, je nahraný čistě nebo s pruhy.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1765
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 2:17 pm

gupa píše:Když se nahraje TV kanál, odpojí se anténa, je nahraný čistě nebo s pruhy.


Zajimava uvaha. Prave jsem vyzkousel. Zaznam z TV kanalu pri zapojene antene je
* behem zaznamu pruhovany
* pri prehravani po odpojeni anteny cisty
* pri prehravani pri pripojene antene pruhovany.

Takze evidentne zaznam a settopbox vidi z anteny signal v poho a problem je v zobrazovadle soucasne s pripojenou antenou.
To je proste dle meho zemni bordel (smycka) projevujici se na zobrazovadle v kombinaci v takove sestave jako to je tedy i vcetne HDMIVGA redukce, ktera kdyby tam nebyla a byl signal veden do HDMI monitoru tak by se problem treba obesel :)) Kdo vi .. :)) To muzu taky zkusit z laboratornich duvodu, lec HDMI monitor potrebuju na jine ucely nez TV.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod DanoP » čtv úno 20, 2020 2:42 pm

Ono sa dost casto stava ze zem antenneho kabla plave voci zemi rozvodu v byte, a kedze je moda 3 polovych zasuviek aj tam kde netreba (napr. zdroj k notebooku, monitor) tak je velka sanca vzniku vyrovnavacieho prudu a prejavi sa to na vedeni s najvacsim odporom - zvycajne signalny kabel. Preto som narhol ten oddelovac.
Predpokladam ze set top box ma obycajnu 2polovu vidlicu, ale monitor 3 polovu. Takze vyrovnavci prud tecie koaxial-set-top box a monitor, pricom najslabsim clankom je kabel (konektory) prepajajuci set-top box a monitor.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 915
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod mypower.cz » čtv úno 20, 2020 2:44 pm

DanoP píše:Predpokladam ze set top box ma obycajnu 2polovu vidlicu, ale monitor 3 polovu.


Ano, presne tak.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4967
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod goodbie » čtv úno 20, 2020 4:09 pm

mypower.cz píše:
DanoP píše:Predpokladam ze set top box ma obycajnu 2polovu vidlicu, ale monitor 3 polovu.


Ano, presne tak.
zkus tu zem u toho monitoru odpojit
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod kodl69 » čtv úno 20, 2020 6:59 pm

To Goodbie: nenaváděhj zas na nebezpečný pokusy. ZEM U SPOTŘEBIČE TŘÍDY I NIKDY NEODPOJOVAT!!!

Samozřejmě že je to zemní smyčka, řešení viz výše mezikusem do antény, amatérsky podomácku přestřihnout účastnickou šňůru , střed koaxu přes kondenzátor 10-100pF, opletení přes dva až tři podobný po obvodu a máš hotový to, co stojí 6.5E na alze. Na první pokus stačí propojit jenom střední vodič koaxu kouskem drátu se vstupem settopboxu, signál by měl projít a pruhy ne :)
https://eshop.netfox.cz/galvanicky-odde ... 07908.html
další věc je použití oddělovacího trafa s feritem, http://elektrodomek.cz/other/7-galv.html ale ty kondenzátory obvykle stačí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6250
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod kyocera » čtv úno 20, 2020 7:34 pm

Zdravím,
to co píše kodl 69 , tedy přestřihnout kabel a vložit 10 až 100pF nepomůže. Protože antenní tuner na vstupu
setoboxu tedy středním vodiči co vede do vstupního tuneru v setoboxu již oddělovací kapacitu má.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava na novou instalaci panel 8kWp,reg. Harmonie 12kW/360V, měnič 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
OCHRANCE-HIS - hlídač izolačního stavu a Aku LIFE 360V/ 10kWh
?
kyocera
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod kodl69 » čtv úno 20, 2020 7:51 pm

Já psal i o kondenzátoru i do opletení, nejlépe 2 až 3 ks po obvodu. Prosím číst celé příspěvky a nepřekrucovat. Už jsem to několikrát úspěšně prakticky použil. Zemní smyčka se uzavírá přes stínění. A oddělit kapacitou oba vodiče a nespoléhat na něco, co je v dalším přístroji patří k obvodářské slušnosti. Protože další přístroj může mít tlumivku pro napájení antény na vstupu, může mít přepěťovku se svodem na zem a podobně.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6250
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Rušení PC monitoru domovní anténou

Příspěvekod brumlaj » čtv úno 20, 2020 8:14 pm

Stačí aby admin změřil multimetrem střídavé napětí při odpojeném anténním koaxu mezi stínícim kontaktem konektoru koaxu a stínícím kontaktem anténníko konektoru na přístroji ke kterému ten anténní kabel připojuje. Pozor, nemáš-li automat začni na střídavém rozsahu 400V. Obvykle tam bude klasicky polovina napětí v síti. kodl69 vyhrál s odkazem nejnižší cenu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Další

Zpět na Audio, video, HiFi, TV

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'