tomas píše:Nesmysl. Na jednoduché učňovské poučky zapomenete a používejte vlastní hlavu. Také jsem tomu ještě jako učen věřil. Spousty těch obrázků sítí je i v učebnicích špatně. Už jsem na to upozorňoval zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 54#p160406 ale jinak perfektní video a nemění to význam toho jeho výkladu.Franta2776 píše:[
Přizemnění jednoho polů za měničem pokud ho necháme přejít bypasu odporuje normě:Za místem rozspojení se nesmí pe+n spojit,
Spojení/rozpojení PEN na PE a N se bere dle dohody od pohledu ze strany zdroje a dle dohody se tomu říká rozpojení. Ale je to jen dle dohody, ve skutečnosti je to ekvivalentní a v síti s více zdroji nelze říct jestli v těchto mnoha místech děláte spojení nebo rozpojení. Záleží jen kterým směrem se na to díváte a jak daleko dohlédnete. Jestli zůstane pouze na hranici svého rozvaděče se několika světelnými a zásuvkovými okruhy nebo do dokážete chápat komplexně jako funkční celek s více spolupracujícími zdroji a dohlédnete od jedno zdroje ke druhému.
Zpravidla do určité oblasti distribuční oblasti pracuje několik distribučních transformátorů paralelně. Každý takový transformátor má 4 svorky U,V,W, N, PE, podobně jako třífázové měniče a střídače. Je tedy v provedení TN-S. A jak si asi myslíte že ho přepojí do distribuční sítě která je v provedení TN-C a kolik je v takové síti spojení/rozpojení N s PE? V distribuční síti je minimálně tolik spojení/rozpojení PE s N kolik je do ní zapojeno zdrojů a distribučních traf. Nebo si snad myslíte že distributoři nedodržují normy? Každý dům má zpravidla potom zase přechod z TN-C má TN-C-S. Zkuste se zamyslet třeba na tím jaký je rozdíl mezi TN-C-S a TN-S a kde tyto sítě jsou. Potom vám to snad vše dojde.
Já už se elektrikou 27let neživím a vyhlášku 50 mám propadlou 25let.Utrpěl jsem v minulosti 6let elektrotechnického vzdělání,tak pořád nějakou představu mám.Spíš mě zajímá co říká norma???Když jsem před 25 lety tu vyhlášku 50 měl, tak to bylo myslím v otázkách na přezkoušení,že po rozpojení PEN se už nesmí spojit,ale taky nikdo neznal FV panely.