V
tomto vláknu se diskutovala možnost koupit starší LiFePo4 baterie/články. Jedním z parametrů který by měl indikovat kvalitu článku s věkem je vnitřní odpor článku. Už nějako dobu jsem uvažoval (a jednou i testoval), jak kontrolovat stav článků v průběhu jejich životnosti. Tak jsem si pořídil měřák na tyto účely. No předpokládám, že s přesností měření budu na štíru, přece jen měřící přístroj pro HOBBY účely, který má měřit desetiny a setiny miliohmu, to si se svými znalostmi eletrotechniky a elektroniky moc představit nedovedu, ale nějakou přesnost to přece jen mít bude. I kdyby to bylo jen ukazovátko tak v ém případě to ukázalo naprosto perfektně. Tedy k tomu měření.
Používám články WINSTON 60Ah, detail v podpisu. Celková dnešní sestava se skládá ze tří samostatných bloků, každý 32 článků 3,2V. Každý ten blok jsem kupoval samostatně. Ten nejstarší už byl několikrát přestavěn a některé články vyměněny kvůli nevhodnému chování majitele. Ale i tak lze konstatovat, že mám tři bloky, každý obsahuje články stejného stáří. Nejnovější jsou rok staré (09/2021), nejstarší jsou z roku 2012, tedy 10 let fungují. A jak jsem zmínil, ne vždy jsem se k nim choval citlivě. Zvláště v prvních pár letech, kdy jsem teprve získával zkušenosti s LiFePo4. A výsledek? No asi vzorový:
* Krásně je vidět rozdíl mezi vnitřním odporem článků 10 let starých v bedně č.1 a nových v bědně č.3.
* Zvýraznil jsem ty články, které mají vnitřní odpor větší jak 1,0 mOhm u nejstarších článků. A podobně 0,9 a 0,8 mOhm.
* Pokud vás překvapuj články s odporem 0,5 mOhm u nejstarší bedny, tak to není super článek. To je výměna za již mrtvé články, která už proběhla.

Takže ten průměr u nejstarší sady bude ve skutečnosti o dost "horší"
* Opravdu "špatné články" z měření kapacity a obměny mám schované. A i když se to zdráhám napsat, jeden z nich má vnitřní odpor 0,91 mOhm. To by znamenalo, že u nejstarší sady je skoro na odpis celkem 11 článků.
Docela dost no.
Pro zajímavost, jeden z těch špatných článků mám schovaný a nabitý. Napětí drží, i po několika měsících od nabití má přes 3,25V.
A vnitřní odpor 17 mOhm
. Takže potvrzuje své kvality. Nemůžu asi mluvit za všechny výrobce, ale u WINSTON článků to takhle funguje a jde tedy monitorovat kvalitu a možná i stáří použitých článků. No a pro mne osobně to zvyšuje potřebu výměny nebo posílení nejstarší sady.