Stránka 7 z 11

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 5:27 pm
od Joskob
Tak som podľa Youdu zmenil typ premennej z Word16 na Smallint16 a vyzerá že to funguje ,ukazuje zápornú hodnotu. Či bude korektná aj plusová sa dozviem až ráno *sun*

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 5:56 pm
od youda
Joskob,
koukám, že to Reliance 4 asi používá nějakou odrůdu Visual Basicu. Takže:

Metoda A)
Předpokládám, že někde ve skriptu máš proměnnou "Proud" a do té proměnné načítáš data z RS232, podle nějakého identifikátoru.
Na začátku skriptu asi budeš mít řádek: "Dim Proud", tedy založení oné proměnné.
V ideálním případě by mělo stačit, pokud ten řádek změníš na: "Dim Proud As Integer"
VBS by měl pochopit, že se jedná o 16ti bitovou proměnnou, která může nabývat i záporných hodnot.
Když potom budeš do té proměnné ukládat 16bitů z RS232, automaticky to pozná kladná i záporná čísla.

Metoda B)
Prostě to udělej tak, jak radí Kodl s tou podmínkou a odečtením. To je sice pekelný způsob konverze, ale bude chodit v jakémkoliv jazyce.

Kodl,
ukládání znaménka formou komplementu bylo vymyšleno proto, že CPU nad takto uloženými čísly může provádět standardní operace (ADD, SUB, DIV, MOD atd.) a výsledek bude pořád správně. CPU přitom vůbec netuší, jestli pracuje se signed nebo unsigned zápisem. Pokud by se most-significant bit skutečně nechal jen jako indikátor znaménka +/-, podobně jako to děláme v desítkové soustavě, pak by zpracování každé instrukce spotřebovalo více taktů, kvůli dekódování. Navíc by vznikla možnost zapsat nulu dvěma způsoby, tedy jako kladnou či zápornou nulu. A to by opět způsobovalo další problémy, například "IF +nula == -nula then xxx". Takže když se rozhodovalo, jak se budou čísla binárně ukládat, vyhrál to způsob optimalizovaný pro CPU, nikoliv pro lidi.

EDIT: A teď vidím, že než jsem to dopsal, tak už to Joskob vyzkoušel :D

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 7:30 am
od kodl69
těch bms mám několik, a možná bych to vyčítání přes rs232 taky využil, máš někde ten správnej protokol? já mám akorát to, co mají na stránkách, a to asi bude ta chybná varianta.
To Youda: já prostě to programátorský myšlení nemám a už asi nikdy mít nebudu. Ale aspoň nějak se snažím problém vyřešit. V jakési arduino konstrukci mě přetečení INT proměnné stálo několik dní života, protože výsledky neodpovídaly tomu, co bylo na vstupu a celkem náhodně se to měnilo...

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 9:32 am
od Joskob
kodl69 píše:těch bms mám několik, a možná bych to vyčítání přes rs232 taky využil, máš někde ten správnej protokol? já mám akorát to, co mají na stránkách, a to asi bude ta chybná varianta.
To Youda: já prostě to programátorský myšlení nemám a už asi nikdy mít nebudu. Ale aspoň nějak se snažím problém vyřešit. V jakési arduino konstrukci mě přetečení INT proměnné stálo několik dní života, protože výsledky neodpovídaly tomu, co bylo na vstupu a celkem náhodně se to měnilo...

Protokol nemám žiadny. Len čo som si našiel sám. V holding registry sú použité adresy 0 - 41


0-17 nastavenia nabijania
18- napätie batérie
19- prúd batérie
20-zostavajuca kapacita
21-27 - napätie článkov
38-teplota1
39-teplota2
40- mos lock

Ak bude čas tak to spíšem do nejakej tabuľky

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 8:17 pm
od Joskob
kodl69 píše:máš někde ten správnej protokol?
V prílohe je protokol s tým čo som zistil.
Bms protokol.ods

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 10:01 pm
od kodl69
dík. Je to standartní modbus?
Za článkem 7 budou asi napětí dalších článků, tj do 16s, ale jak to asi je u 20s bms?
Tohle by umožnilo použít tuto poměrně levnou bms i pro řízení vytěžování a regulaci dobíjení...
teď jsem nahlídl na to, co má na stránkách číňan, a na to, že je to anglická verze, tak je tam na můj vkus moc čínskejch znaků https://www.lithiumbatterypcb.com/smart ... -download/
dřív tam byl jinej dokument, a ostatně ani jeden z nich jsme nějak nepochopil...

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2020 6:43 am
od Joskob
kodl69 píše:dík. Je to standartní modbus?
Za článkem 7 budou asi napětí dalších článků, tj do 16s, ale jak to asi je u 20s bms?
Tohle by umožnilo použít tuto poměrně levnou bms i pro řízení vytěžování a regulaci dobíjení...
teď jsem nahlídl na to, co má na stránkách číňan, a na to, že je to anglická verze, tak je tam na můj vkus moc čínskejch znaků https://www.lithiumbatterypcb.com/smart ... -download/
dřív tam byl jinej dokument, a ostatně ani jeden z nich jsme nějak nepochopil...

Asi áno ,aspoň ja som to nastavil pod modbus protokolom ,moc sa v týchto veciach nevyznám.
Prevodník by mal byť klasika rs232 sériový port, ale keď som to skúšal som univerzálnym prevodnikom, tak mi to buď nešlo vôbec, alebo sem-tam to načítalo hodnoty ,ale úplne nejaké iné nezmyselné .
To máš pravdu tých 9 políčok za siedmim článkom bude určite do 16S. Ten ich protokol na stránke som nepochopil ani ja ,ale možno je to k nejakej inej bms.
Zaujímavé je, že v aplikácií je ešte veľa ďalších položiek ,ale ale takto cez ten modbus ich neviem vyčítať , len tých 41 prvkov.

Na to že je to pomerne lacná bms je dosť presná a stabilná s veľkými možnosťami nastavenia. Neviem či znesie aj to čo číňan uvádza valec s mojou 30A verziu už tieklo krátkodobo 25A a nemala s tým problémy

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2020 7:22 am
od kodl69
Základem téhle bms je BQxxx od Texas instruments, a vedle toho je atmega 328- tj arduino...
Řešením pro další funkce by bylo zapnout odposlech portu v PC, v nějakým terminálovým programu, provést reverzní výzkum, ale tady ti už neporadím. V aplikaci je možnost i posílat příkazy a sledovat raw data, to by asi taky mohlo poct, ale momentálně mám rozdělaný jiný věci...
Mám v motorce verzi 20s 60A a mám nastavenej vypínací proud 80A a je to v klidu. Už dokonce i někdy při tomhle proudu bms vypnula, a bez destrukce.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2020 10:53 am
od Joskob
kodl69 píše:Základem téhle bms je BQxxx od Texas instruments, a vedle toho je atmega 328- tj arduino...
Řešením pro další funkce by bylo zapnout odposlech portu v PC, v nějakým terminálovým programu, provést reverzní výzkum, ale tady ti už neporadím. V aplikaci je možnost i posílat příkazy a sledovat raw data, to by asi taky mohlo poct, ale momentálně mám rozdělaný jiný věci...
Mám v motorce verzi 20s 60A a mám nastavenej vypínací proud 80A a je to v klidu. Už dokonce i někdy při tomhle proudu bms vypnula, a bez destrukce.

Zatial všetko podstatne mam takže stačí.
Mne uz sa ju podarilo pretazit a tiež to ustála.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 13, 2020 7:49 pm
od Joskob
Dnes prišlo vyúčtovanie za elektrinu a s ním nemý úžas. Preplatok 5€ !!! Skoro ma vyvratilo. Pozerám do papierov , mesačné platby oproti predchádzajúcemu roku 2019 navýšené z 35€ na 47€ a spotreba o 200kWh menej. Tak pozerám cena za MWh z 54 na 67€, ďalej straty ,distribucia atď. atď. Celkové navýšenie o 10% oproti 2019. Takže to čo som hypoteticky ušetril o to tie kur.. zdraželi. To ma človek hneď krajší deň

K tomu ešte to počasie, prší nonstop už tri dni bez prestávky, všade dookola hmla a stojí voda. Po slnku ani náznak, za dnes vyrobené 80Wh. Také minimum som ešte nemal. Snáď len raz, keď som zabudol zapnúť panely :)

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: úte říj 13, 2020 8:48 pm
od lubomirz
veru hej, dneskaj je to uplne naprd... 9.25kWp zostava vyrobila

Today Energy:
0.60 kWh

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: sob říj 17, 2020 7:34 pm
od Joskob
Ahojte.
Potrebujem zhotoviť nejaké úložisko pre lionky na balkóne. Aby bolo odolné voči vlhkosti , ohňu a malo nejakú tepelnú izoláciu.

Pozeral som po oceľových skriniach ,ale všetko je v pre mňa nepraktických rozmeroch a ceny dosť vysoké. Tak som dospel k výrobe vlastnej krabice z DIBOND tabulí 3 alebo 5mm (al-pe-al sendvič).
Mechanická odolnosť lepšia ako plech , tepelnú izoláciu doplní z vnútra lisovaná sklenná vata .
Len neviem ako si poradí s ohňom vo vnútri v prípade prúseru , ale podľa mňa by čo-to mal vydržať.

Alebo máte niekto lepší nápad ?

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: sob říj 17, 2020 7:35 pm
od Dagus
Kup si za 600kč ledničku.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: sob říj 17, 2020 8:05 pm
od Joskob
Dagus píše:Kup si za 600kč ledničku.

Aj to som zvažoval, ale predsa len je to balkón, nie sklep, chcem minimalizovať rozmery a nech to aj trochu vyzerá. Potrebujem do toho vopchať 8 packov , takže v rozmeroch h40 x v30 x š70cm

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: sob říj 17, 2020 10:29 pm
od vlkazajac
Nezda sa mi dobry napad davat LiIonky na mraz na balkon, vyrobis si s tym problem naviac. Ak sa bojis poziaru, venuj sa radsej tomu, aby nemohol vzniknut.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: sob říj 17, 2020 11:17 pm
od Joskob
Mám na výber balkón, 20m vzdialena nevykurovana garáž, alebo obývačka. Čo by si si vybral ty?
Požiar by vzniknúť nemal, aspoň sa snažím robiť všetko preto pri stavaní batérie.
A mráz radšej poriešim väčším zaizolovanim.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: ned říj 18, 2020 7:15 am
od vlkazajac
Kde sú meniče, tam batéria nemôže zavadzať, myslím si.
Mráz lionkám neprospieva, zaizolovanie nepostačuje. Batérie nevyrobia toľko tepla a vyhrievať ich v nejakej krabici by bolo kontraproduktívne.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: ned říj 18, 2020 7:34 am
od Joskob
vlkazajac píše:Kde sú meniče, tam batéria nemôže zavadzať, myslím si.
Mráz lionkám neprospieva, zaizolovanie nepostačuje. Batérie nevyrobia toľko tepla a vyhrievať ich v nejakej krabici by bolo kontraproduktívne.

Menič je taktiež na balkóne. Minulú zimu som mal prvú bateriu v ocelovom trezore provizórne obalenom 3cm styrodurom a teplota sa držala okolo nuly. Takže pri dobrej izolácii by nemalo byť zas také stratové držať 0,08m³ nad 5C° ak by trebalo. K tomu 2 BMS nejaké to teplo produktu non-stop.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: ned říj 18, 2020 9:41 am
od vlkazajac
LiIonky sa dajú vybíjať aj v mraze, ale pre nabíjanie sa vyžaduje teplota nad 0°C. Tak si myslím, že môžu byť viac ohrozené, keď to počas pár jasných zimných dní začne svietiť, ako keby boli denne šimrané neveľkými prúdmi pri izbovej teplote. Naviac, teplota okolo nuly zníži kapacitu asi o 20 %, čo sa pre zimu moc nehodí.
Suma sumárum, v zime na balkóne sú menej užitočné a trpia viac - pripadá mi to nevýhodné.

Re: 705Wp + 630Wp ostrovná FVE pod Tatrami

PříspěvekNapsal: ned říj 18, 2020 12:46 pm
od Joskob
No bohužiaľ, ale za mňa zvieratá a uložište radoch kilowatt do domu nepatria.
Jediné čo pre nich môžem urobiť ,je dobré zatepliť a BMS nastaviť, aby pod 0 stupňov nenabíjala. prípadne zriadiť nejaký ohrev s termostatom napájaný priamo z panelov, aby ich pred nabíjaním ohrial.
To by vyriešilo problém. Keď vyjde slnko ,začne sa vyhrievať box a keď bms zistí, že teplota stúpla nad 0°c spustí nabíjanie.
ale som presvedčený, že ak bude všetko dobré utesnené a zaizolované tak teplota pod 0 nepôjde