Stránka 130 z 134

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 9:56 am
od PavelR
Co jsi použil za zátěž?

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 10:00 am
od feliz navidad
Na výstupu měniče? Odpory a žárovku.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 10:09 am
od PavelR
tak tam by jalová složka nemusela moc zkreslovat měření. cca 90% účinnost u LF se mi zdá v pohodě.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 6:00 pm
od kodl69
Tak to už je slušnej měřicí aparát. Takže platí ad1: konstruktér si moc nepohrál s optimalizací měniče pro vyšší napětí, a nebo byl hlavní tlak na cenu... Podobný měření jsem nikdy neprováděl, musel bych přepojovat baterie, protože regulovanej zdroj mám "jenom" 40V 40A.
Ale samotnýho by mě zajímalo, jak by v tomhle obstál můj prasobastl. Až budu testovat "definitivní" verzi, tak to odzkouším změřit. Ale budu mít problémy s tím měřením proudu, bude na to muset stačit bočník a osciloskop.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 7:02 pm
od rottenkiwi
Dnes mi prišiel tento disk, tak som naň nahral Rasbian OS - 32 bit a skúšal boot:
https://www.alza.sk/wd-blue-3d-nand-ssd ... 03.htm?o=7

https://www.youtube.com/watch?v=CggHUCX9cAI

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 7:07 pm
od mypower.cz
"Could we go lower, yes, we could go lower, and I'm expecting it's not really, not really" ... :D To vypada jako nejaka tradingova predikce v pozadi :D

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: úte led 05, 2021 7:18 pm
od rottenkiwi
Hej to je jeden yuoutuber, zabudol som vypnut zvuk.

V grafe je porovnanie enkódovania h.264>mpeg4
v Raspbiane 32-bit a Ubuntu 20.04 64-bit na Rasp Pi 4 / 8 GB / 2.2 GHz.

Ubuntu je žlté , Raspbian modrý. Ubuntu je o 16 - 24 % rýchlejšie.

Chcel som porovnať Avidemux, ale v Raspbiane na SSD M.2 píše Segmentation Fault,
na uSD karte to nepíše, zdrojaky aj knižnice tie isté pre Avidemux 2.7.6

rasp_ubuntu.png


Ešte je dobre zakázať 60-fps videá v chromium a stiahnuť neofetch.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: stř led 06, 2021 4:05 pm
od feliz navidad
kodl69 píše:Tak to už je slušnej měřicí aparát. Takže platí ad1: konstruktér si moc nepohrál s optimalizací měniče pro vyšší napětí, a nebo byl hlavní tlak na cenu... Podobný měření jsem nikdy neprováděl, musel bych přepojovat baterie, protože regulovanej zdroj mám "jenom" 40V 40A.
Ale samotnýho by mě zajímalo, jak by v tomhle obstál můj prasobastl. Až budu testovat "definitivní" verzi, tak to odzkouším změřit. Ale budu mít problémy s tím měřením proudu, bude na to muset stačit bočník a osciloskop.


Myslím, že to není konstruktérem, ale vyplývá to přímo z topologie LF měniče s toroidním transformátorem.

Jak sám víš, LF měniče jsou konstruovány jako zpětnovazební, aby mohly pracovat v poměrně širokém rozsahu vstupního napětí s konstantním napětím na výstupu. Např. měnič s rozsahem 20-32V, má horní hranici napětí o víc než 50% vyšší, než spodní. Aby bylo zachováno výstupní napětí stále 230V, musí řídící elektronika při vyšším vstupním napětí snižovat napětí na primární straně transformátoru. Protože je transformátor buzený PWM signálem, jediná možnost jak snížit napětí je zkrátit, resp. zúžit budící pulzy. Průměrná šířka PWM pulzů při napětí o 50% vyšším bude proto o 33% menší. V reálu to úplně přesně takhle není, jsou tam ještě jiné vlivy, ale to teď není podstatné.

Na horní hranici vstupního napěťového rozsahu máme tedy pulzy s napětím o 50% vyšší, ale šířkou o 33% menší. Nemusím ti vysvětlovat, jaký bude harmonický rozvoj takových pulzů - výrazně větší obsah vyšších harmonických složek a k tomu navíc s vyšší amplitudou.

Jak se chová toroidní transformátor na vysokých frekvencích, víš. Právě z tohoto důvodu se do série s primárem dává tlumivka, která má tyto vysoké frekvence potlačit. Jenomže celý filtr je tvořen touto tlumivkou, indukčností toroidu a kondenzátorem na sekundární straně. Není tak možné touto tlumivkou odfiltrovat všechny vf složky, to by musel být filtr celý na straně primáru, to ale zase dost dobře nelze. Významná část vf složek proto prochází až do toroidu. Při napětí 32V je je jich víc, mají vyšší amplitudu, což zákonitě způsobuje vyšší proud transformátorem. Právě z tohoto důvodu klesá učinnost na vyšším napětí.

Proto si myslím, že klesající účinnost s rostoucím vstupním napětím je vlastností topologie LF měniče a na svém prasobastlu naměříš zřejmě totéž. Obávám se jen, že osciloskop s rozlišením 8 bitů nebude ten pravý aparát k tomu, aby dokázal změřit vstupní proud s odpovídající přesností a rozumnou vypovídací schopností. Budeš se pohybovat v napěťových úrovních max. desítek mV, navíc v silně zarušeném prostředí.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: stř led 06, 2021 4:53 pm
od rottenkiwi
Ešte som rozbehal HW akceleráciu pre dekódovanie h.264 pre ffmpeg.
Je to o 48 až 51 % rýchlejšie ako bez HW akcelerácie. /svetlomodré stĺpiky/.
Skúšal som aj čítanie z jedného a zápis na 2. SSD, ale prínos bol len 0.5 % / červený stĺpik /.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 1:27 pm
od rottenkiwi
Chcem dostať Win 10 arm na Rasp Pi 4, ale neviem urobiť posledný krok v tomto videu:
https://youtu.be/BI-HJg_ONAc?t=1278

Pretože mám WIn 10 vo virtuálnom stroji a keď sa tam snažím namapovať EHCI / xHCI
kontroller, tak VM vypíše chybu a nespustí mašinu.

Je na to nejaký workaround ?

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 5:32 pm
od dumi
Jakej virtual ppuzivas? Na xHCI vetsinou je treba externi driverpack

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:23 pm
od rottenkiwi
Po niekoľkých dňoch buildovania Win_10_arm_64.iso
som dopadol pri boote na Rasp Pi 4 takto:
win_10_rasp_pi.jpg


Viete mi niekto poradiť kde je v procese bootovania chyba ?
Čo ten winload.efi nevie nájsť ?

Jemu to ide OK.
https://youtu.be/JbFKJD07pRo?t=18

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:32 pm
od marko250
A když tam strčíš tu instalačku zpět do usb a dáš F1 tak se ten zavaděč neopraví?

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:37 pm
od mypower.cz
rottenkiwi píše:Po niekoľkých dňoch buildovania Win_10_arm_64.iso
som dopadol pri boote na Rasp Pi 4 takto:


K jakemu ucelu to vlastne ma slouzit? Smim-li se zeptat...

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:41 pm
od rottenkiwi
No k spustaniu x86 exe pre Victron meniče. / je tam emulacia v arm64 /
Nereaguje,len na ENTER alebo Ctrl-Alt-Del.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:47 pm
od PavelR
myslis victron connect? to nedelaji pro linux?

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 9:54 pm
od rottenkiwi
Nie Connect alebo VEconfigure.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 10:26 pm
od marko250
A v biosu máš zavádění UEFI? Desítky nenajedou když je navedeš na disk,ikdyž správný.

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 10:27 pm
od mypower.cz
marko250 píše:A v biosu máš zavádění UEFI? Desítky nenajedou když je navedeš na disk,ikdyž správný.


Na Raspberry Pi 4 ? Bios ? UEFI ? To jde ? :sm1:

Re: FVE ostrov 1020 Wp - Sobrance

PříspěvekNapsal: čtv led 07, 2021 10:29 pm
od marko250
Sorry to mi ušlo,neznám to železo.Nedávno jsem tu skládal kompa s "chytrým " biosem a po instalačce né a né najet se správným diskem v boot menu ,pak jsem zadal windows UEFI do zavádění a najel jak má.