Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 05, 2022 7:19 pm


Ostrovní elektrárna Příbramsko

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod kodl69 » pon dub 27, 2015 6:41 pm

dnes jsem testoval boiler 1kW, nepočítal jsem teda impulsy na elektroměru, ale 22A nárůst proudu při 54V na vstupu do měniče by cca odpovídalo - 1,2kW před měničem by mohl být 1kW na boileru. Škoda že to bylo jenom chvilku odpoledne...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6532
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » ned kvě 03, 2015 7:08 pm

Zkoušel jsem dnes použít "dry contact" z Axperta pro využití přebytků. Dry contact by měl spínat při dosažení určitého napětí na bateriích.
Nějak nejsem schopen ho rozchodit...
Používáte někdo tuto funkci, případně s jakým výsledkem?

Naproti tomu omezení výkonu pro bojler triakovým regulátorem funguje perfektně. Dá se seřídit od 250 do 1100W. Původně ten regulátor řídil výkon ve vysavači, ale vysavač je už ve sběrném dvoře, regulátor reguluje vesele dál.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod FRSO » ned kvě 03, 2015 7:17 pm

ota píše:Zkoušel jsem dnes použít "dry contact" z Axperta pro využití přebytků. Dry contact by měl spínat při dosažení určitého napětí na bateriích.
Nějak nejsem schopen ho rozchodit...
Používáte někdo tuto funkci, případně s jakým výsledkem?

Naproti tomu omezení výkonu pro bojler triakovým regulátorem funguje perfektně. Dá se seřídit od 250 do 1100W. Původně ten regulátor řídil výkon ve vysavači, ale vysavač je už ve sběrném dvoře, regulátor reguluje vesele dál.


Zdravím oto, co říkal ten měnič s tím triakovým regulátorem ??, nebyl více hlučný ??, je to sice měnič HF, tak se to chová asi jinak, záleži taky i na tom triak. regulátoru jak je udělaný-filtr, tlumivka, atd, já jsem to osobně ještě nezkoušel na Victronech co to bude dělat, dík za info Franta
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1914
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod rva » ned kvě 03, 2015 7:26 pm

Taky jsem uvažoval o jeho využití, ale charakteristika LiFePo je tak plochá, že napětí na baterii je mnohem víc závislé na zatížení, než na stavu nabití. Navíc se mi zdá, že ten kontakt nešel nastavit na nějaké vyšší napětí, kde má cenu využívat přebytky. Místo toho jsem si pořídil JLD404
http://www.aliexpress.com/item/Hot-sell ... 86301.html
a k tomu bočník 300A (počítám ještě s nějakým rozšířením panelů). Mám to týden, tak hledám optimální nastavení. Zatím mám zapnutí ohřevu boileru, pokud do nabití baterie schází 20Ah. Pak chci ještě vyzkoušet další podmínku, pokud nabíjecí proud do baterie přesáhne 80A.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2577
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod FRSO » ned kvě 03, 2015 7:43 pm

rva píše:Taky jsem uvažoval o jeho využití, ale charakteristika LiFePo je tak plochá, že napětí na baterii je mnohem víc závislé na zatížení, než na stavu nabití. Navíc se mi zdá, že ten kontakt nešel nastavit na nějaké vyšší napětí, kde má cenu využívat přebytky. Místo toho jsem si pořídil JLD404
http://www.aliexpress.com/item/Hot-sell ... 86301.html
a k tomu bočník 300A (počítám ještě s nějakým rozšířením panelů). Mám to týden, tak hledám optimální nastavení. Zatím mám zapnutí ohřevu boileru, pokud do nabití baterie schází 20Ah. Pak chci ještě vyzkoušet další podmínku, pokud nabíjecí proud do baterie přesáhne 80A.


Zdravím, já tyhle přebytky zkoušel s BMV 700 a funguje to super, dá se nastavit jak napětí od do, tak % aku od do, nebo co je z toho první dosaženo, je to sice dražší o něco ten BMV, ale má to ještě další funkce měření Ah, % zústatek aku, A, V, atd. Jednoduché řešení a dobře fungující.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1914
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » stř kvě 06, 2015 7:46 am

Triakový regulátor se chová naprosto korektně ve vztahu s měničem a to v celém rozsahu výkonu. Zajímavé je, že pokud snížím výkon pod 15% a vypnu přívod do triak.regulátoru, po opětovném připojení 230V už nenaběhne a musí se nastavit na cca 20%.
BMV je skvělá věc, ale snažím se těchto chytrých udělátek používat co nejméně, abych udržel elektrárnu v mezích ekonomické návratnosti.
Zatím jsem použil časové relé, které denně od 10 - 15 hod., kdy má hlavní pole největší výkon pouštím do bojleru 300W na dohřev a pokrytí ztrát. 1,5kWh ohřeje můj 80l bojler o 20C a to mi stačí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 11:13 am

Ahoj.
Triak je vlastni konstrukce?
Ja mám hotovku z Číny ktera se měniči moc nezamlouvá..
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod goodbie » stř kvě 06, 2015 11:16 am

Ten triak regulátor je z nějakého tesláckého přístroje vysavač atd odhaduji ;)
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » stř kvě 06, 2015 11:22 am

Není to vlastní konstrukce, ikdyž tak vypadá. Triakový regulátor posledních 10let sloužil v regulaci vysavače ETA. Vysavač nevydržel, regulátor ano, takže slouží dál. Měnič neprotestuje, jedině měření výkonu je trochu zkreslené a při omezení na 25% výkonu osciluje mezi 100 - 350W. Ale pouze měření na měniči. Klešťák ukazuje správně.
Dobré triakové regulátory se dají koupit u Flajzara.
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 12:52 pm

Mrknu.
Flajzara mam skoro za domem..
Dík
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod goodbie » stř kvě 06, 2015 1:35 pm

Hurvayz: http://aukro.cz/ard5-66-vykonny-napetov ... 34913.html co toto??myslím,že je slušný.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 1:59 pm

Tady tento mám.
Ono asi z ciny to bude na stejne bazi.
Nasel jsem nekde nasi ceskou konstrukci a meli tam o trosku vice soucastek.
Treba by se jinym zpojenim chovalo zarizeni jinak.
Zas tak hluboce do toho ale nevidim.
Leda ze bych ho nekomu tady poblíž ten muj privezl, že by vyzkoušel.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod PavelR » stř kvě 06, 2015 2:04 pm

http://www.ebay.com/itm/4000W-220V-SCR- ... 43d847a77b

totok bude asi podobny.

Nebo nejakej IO driver pro triaky ale funkce bude asi stejna.
Treba by nekdo vyhrabal historicky MAA436 :lol:
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod goodbie » stř kvě 06, 2015 2:07 pm

triaková regulace se bude chovat stejně na počtu součástek nezáleží,pořád se jedná o nějaké řízení tyristoru.bude pouze pomalejší nebo rychlejší,vždy bude u tyristoru diak a nějaké smetí okolo.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 2:21 pm

Nema vliv právě ta rychlost spínání .? Nebo to smetí ze by líp filtrovalo.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod PavelR » stř kvě 06, 2015 2:29 pm

A co pouzit SSR + PWM? spinani bych rekl ze bude zavisle na frekvenci site ne?
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 2:53 pm

Pavle jistě jsou desitky variant jak snizit prikon.
Me jen prekvapilo ze Otovy se neprojevují zvuky jako mě.
proto jsem se toho chytil..

Částečne jsem vyresil velký příkon realizaci vyššího vykonu FVE :)
Taky možnost..
Dik
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » stř kvě 06, 2015 4:10 pm

Ještě budu reagovat na zvukové projevy měniče:
Používám Axpert, HF měnič, ze kterého neslyším vůbec nic. Je možné, že se tam děje něco nepěkného, ale nevím o tom. Až se budu nudit, vyměním HF měnič za 1kW APC, který mám jako zálohu a tam trafo slyším jak si brouká v závislosti na odběru a podívám se co to ukazuje na osciloskopu.

Pavle, SSR a PWM, ano. Proč ne, ale jsem děsně líný cokoli bastlit, když už se mi hotový modul válí v šuplíku. Taky bych to SSR asi neuměl řídit.
Jsem elektrikář, nikoli IŤák a moje filozofie je vyhnout se řízení elektrárny PC, Arduinem, nebo čímkoli, co má víc než 5 tlačítek. Můj čas je drahý a nedokážu ho trávit sledováním grafů, fine tuningem fičur atd.
Na rozvaděči mám AC a DC kombinované elektroměry s 4 číselným LCD displejem a stačí to.
Na Tristaru si vystačím s 3 LED.
Pokud nebude systém efektivní, přidám string se 3x240Wp za pár kKč, ale nepřinutím se řídit elektrárnu přes PC.

Mimochodem, používá tu někdo ten "dry contact" na Axpertu?
50kWp + 10kW Infinity, 15kWh LiFe
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2268
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod goodbie » stř kvě 06, 2015 6:27 pm

Každej měnič bude pulzování snášet jinak některý bude vrčet hodně jiný zase vůbec
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod hurvayz » stř kvě 06, 2015 6:53 pm

:P Napadlo mě zkusit triak na HFku co jsem měl rezervní a už to nezkusim.
Je po nem..jen bliká ochrana . Ani rana ani nic, jen nezapnul.
Tak si du hrát na opravare, multimetr připraven. :roll:
Ještě že mám takového kamaráda tady z fora Frantu a rekl mi at mu radši dovezu...no. ok.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 952
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], MartinF a 3 návštevníků

Reputation System ©'