Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 1:49 am


6kWp Sedlčany

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » čtv črc 09, 2015 10:08 am

kortas píše:musím uznat, že to je pěkně napsané a stydím se že jsem to četl až teď :-)

http://www.midnitesolar.com/pdfs/whyHyperVOC.pdf

Tím pádem bych měl tedy opravdu volit spíše dvoustovku. Maximální nabíjecí výkon oželím - přebytků je v létě dost... Teoreticky bych z toho měl dostat maximální proud 65A (baterie 48V) při 60 - 64V což je asi 4kW a to je pohoda. Zatím jsem zaregistroval maximum asi 4.5 - 4.7kW a myslím že vzhledem k různé orientaci bych asi ani víc nemohl čekat.

Zdravím ,

a proč by nestačila 150-ka ? Umí až 86A na výstupu což je při 62V přes 5kW :shock: a HyperVoc nad 200V :yes: . Beztak jsem v zimě nikdy neměl na panelech víc jak Voc + 10% díky trvalému odběru - regl každé tři minuty (lze interval nastavit) přeruší režim MPPT a testuje VOC cca 0,5s , pak jede v lepším MPPT bodě :yes: , ani při tomto přerušení jsem nezaznamenal extrénmí napětí z ::pv:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kortas » čtv črc 09, 2015 11:21 am

no jo, teorie vs. praxe :-) ještě mě napadlo jedno řešení - koupím 150ku a pokud to prostě bude špatně fungovat a při chladných ránech se nebude chtít regulátor sepnout, tak holt přepojím panely na 3ks v serii. 18s baterie se vzdávat zatím nechci :roll:

@Abrams
Máš ten svůj taky od Palči?
?
kortas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » čtv črc 09, 2015 12:15 pm

kortas píše:no jo, teorie vs. praxe :-) ještě mě napadlo jedno řešení - koupím 150ku a pokud to prostě bude špatně fungovat a při chladných ránech se nebude chtít regulátor sepnout, tak holt přepojím panely na 3ks v serii. 18s baterie se vzdávat zatím nechci :roll:

@Abrams
Máš ten svůj taky od Palči?

Zdravím ,

jak vstává oskar , tak roste napětí a regl od cca 90V už zkouší hledat MPPT bod a jakmile jej najde tak jede :yes: takže že by čekal nějak dlouho než se rozjede u něj nehrozí :lol: .

Kouknul sem do historie a nejvíc Voltů bylo 27.12. 2014 a to 157.4V při nominálním napětí 115,5V (5,5 x 21V @ 25°C) .
V průběhu veder se napětí v MPP drželo kolem 90V , normálně se pohabuje od 95V do cca 108V :mrgreen: .

... jo , mám :) .


Elektronům zdar *cloud* / *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 09, 2015 4:31 pm

já myslím, že 4 panely s voc 38V v sérii budou v chladnu dělat problémy, ale uvidíš
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6511
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » ned črc 12, 2015 11:46 am

abrams píše:
kortas píše:no jo, teorie vs. praxe :-) ještě mě napadlo jedno řešení - koupím 150ku a pokud to prostě bude špatně fungovat a při chladných ránech se nebude chtít regulátor sepnout, tak holt přepojím panely na 3ks v serii. 18s baterie se vzdávat zatím nechci :roll:

@Abrams
Máš ten svůj taky od Palči?

Zdravím ,

jak vstává oskar , tak roste napětí a regl od cca 90V už zkouší hledat MPPT bod a jakmile jej najde tak jede :yes: takže že by čekal nějak dlouho než se rozjede u něj nehrozí :lol: .

Kouknul sem do historie a nejvíc Voltů bylo 27.12. 2014 a to 157.4V při nominálním napětí 115,5V (5,5 x 21V @ 25°C) .
V průběhu veder se napětí v MPP drželo kolem 90V , normálně se pohabuje od 95V do cca 108V :mrgreen: .

... jo , mám :) .


Elektronům zdar *cloud* / *sun*

Zdravím ,

musím se opravit / uvést na pravou míru : regl Midnite nemám od Palči , ale od Ing. Kolaříka :D
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » ned črc 12, 2015 11:54 am

kodl69 píše:já myslím, že 4 panely s voc 38V v sérii budou v chladnu dělat problémy, ale uvidíš

Zdravím ,

38V Voc x 4 = 152V což je při +25°C v poho , při -25°C to při přehnaném napěťovém koeficientu -0,5%/K vychází na 190V což by měl plně pokrýt HyperVoc ... ale ze zkušeností vím , že v zimě se regl vůbec nedostal do stavu , kdy by musel omezovat nabíjení kvůli nadbitku el. na střeše :lol: , ovšem každý máme odlišné chování a užívání el. :)) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kortas » pon črc 20, 2015 7:20 am

tak jsem včera nainstaloval zmíněný regl od. Ing. Kolaříka, nakonec jsem ho přiměl pracovat, ale nebylo to jednoduchý - regl si vůbec nechtěl vzít IP adresu. Zkoušel jsem odpojit baterii, připojit baterii, šaškoval jsem s kabelama.. nakonec jsem přepnul DIP přepínač zpět do polohy off (tj. statická IP adresa) a hned zase zpátky a pak už jsem novou IP na routeru zaregistroval.

Dnes regulátor běží druhý den, ale opět se na něj nemůžu dostat (za 3 hoďky má vypršet adresa, tak jsem zvědav, jestli to něco změní). Ještě zkusím jiný router, ale moc se mi to nelíbí.

Stejně tak se mi nelíbí "turbo" komínek, kde je pidi větráček a hučí to jako blázen - je to extra turbo pokud chytí rezonanci i ten kus plastu, kterým je to přikryté. Asi bych radši upřednostil obyčejnou krabici s pořádným pasivním chladičem a pomaloběžným velkým větrákem, než "classic" design v nějakém hustém "midnite" stylu. A ty stylové budíky pro fajnšmekry v dodávané aplikaci - napsané v nějakém supercool frameworku Adobe Air, který nejde pořádně rozjet ani na linuxu, mi taky nejdou moc po chuti.

Tuším, že je tady nějaká možnost registrace na portál http://mymidnite.com/ a lze pak sledovat data tam, ale to se mi taky ještě zatím nepodařilo (i přesto že MAC adresu a IDčko jsem z programu vyčetl)

Momentálně mám nastavený poslední typ olověné baterie, aby byl regulátor ve stavu bulk mppt vždy. Byl jsem rád, že vůbec začal makat - o nastavení vlastní baterie se pokusím příští víkend. V podstatě bych potřeboval pouze nějakým způsobem ošéfovat, aby regulátor přestal nabíjet (možná mám naivní představu, ale využil bych pro toto funkci aux2: "IN < 2V = Resting or IN > 6V = Charge")

Takže zatím z reglu uplně nadšený nejsem, ale na druhou stranu baterii to nabíjí, což je asi jediná věc, kterou bych v případě, že by nešla, nepřekous.

Jinak V_oc bylo včera kolem 130V, V_mpp kolem 100V.
?
kortas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » pon črc 20, 2015 9:46 am

Zdravím ,

... se nediv , že už nejede jako nový - po takový bouračce a následné transplantaci vícero dílů je nynější stav na velké smeknutí kloboukem před ošetřujícím doktorem ... ehm , elektrotechnikem :mrgreen: .

Ale souhlasím že jak dizajn reglu samotného i stvárnění softwéru je v dnešní době strohých krabiček dost odvážné .
S IP adresama sem se také sr*l řadu měsíců :evil: ... musím zaklepat , posledního čtvrt-roku je klid :fuuu: .

Elektronům zdar *sun* / *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod gupa » pon črc 20, 2015 10:43 am

A proč se ta věc nenastaví na statickou a vymezí se v nastavení routru menší rozsah a potom jen jedna adresa podle MAC? Jinak bordel dělá i vícero routrů zasebou když jeden přebírá funkci routeru a druhý funguje už jen jako přepínač. Možná by stačil jeden max. 2 routery a zaním jen přepínače.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1831
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod abrams » pon črc 20, 2015 11:28 am

Zdravím ,

sem se podíval jak to mám - v reglu statická IP , routr o ničem neví a v LocalStatus panelu nacvakaná IP co je na reglu :D . Když do této komunikace kafral routr , tak to bylo pro ostudu :wall: . Nevím proč v tom ustavičně dělal bor*el , bez jeho vlivu to jede v pohodě :yes: ... asi tím pádem nepojede jakákoli vzdálená komunikace :? .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2765
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kortas » pon črc 20, 2015 11:43 am

nemyslím si, že mám doma nějakou exotickou konfiguraci.. prostě mikrotik s anténou na střeše, na něm běží DHCP server, vnitřní rozsah 192.168.33.x, doma switch, wifi ap (rb433 s kartou), hlavně všechny ostatní zařízení mi chodí a berou si adresy z DHCP, jenom vesmírná krabička s turbem na to .... jak na placatej kamen.

Adresu můžu nastavit pomocí DIP přepínačů, ale musím si vybrat z té jejich nabídky 192.168.0.223, 192.168.1.223, 192.168.1.224, 192.168.2.223 a pak 4 adresy z rozsahu 10.x. Nechce se mi překopávat celou domácí síť - asi by to bylo řešení. Chci to ještě vyzkoušet v jiné síti s jiným DHCP serverem.
?
kortas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kodl69 » pon črc 20, 2015 3:42 pm

Ip adresu (statickou) si nastavíš v té super "emerické " aplikaci, a je to v klidu. U malých sítí nevidím důvod přidělování všech adres routerem, to má svůj význam u SMB, ale ne pro cca 10 zařízení, který mají jednoho pána. Já teda mám IP adresy v rozsahu 100 až 200, a ve zbytku rozsahu mám napevno IP adresy zařízení jako router, wifiAP, tiskárna, midnite, Arduino. Má to tu výhodu, že pokud umře router s DHCP/MAC tabulkou, tak se sice nedostanu na net, ale můžu tisknout, sledovat FV a vůbec normálně fungovat. V tvým případě smrt mikrotiku znemožní funkci čehokoliv v síti, dokud se nenajde jinej DHCP server. A potom budou ty adresy stejně jinak, dokud to ručně nenastavíš - Ona ta vyspělá technologie je dobrá jenom dokud pracuje. Je dobrý uvažovat o funkci v režimu alespoň jedné poruchy....
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6511
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kortas » pon črc 20, 2015 3:58 pm

tak to je potom jiná, měl jsem za to, že IP jde nastavit jen přes display, který nemám. Takhle už si s tím poradím. Díky!

Ona ta vyspělá technologie je dobrá jenom dokud pracuje.


To mi připomnělo film Cesta z města, kde bylo něco ve smyslu: "A kde tu máte světlo?" "Nikde, když je tma tak jdeme spát..."

a tak nějak to asi bude :wood:
?
kortas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kodl69 » pon črc 20, 2015 7:06 pm

Jinak to MYmidnite mi taky nějak nechodí, chvilku to šlo kdysi v zimě, ted sem to nezkoušel, ale co je američanům po tom, jak u nás svítí slunko.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6511
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod tomas » úte črc 21, 2015 7:31 am

Nastavil jsem regulátoru IP adresu na pevno jak v supercool frameworku Adobe Air tak i DIP přepínačemi a ještě v routeru stejnou IP adresu jsem rezervoval i pro MAC adresu regulátoru a nebyl problém. IP adresu má regulátor stále stejnou i když vypadne router s DHCP.

supercool framework Adobe Air v Linuxu běží, ale to je asi jediné pozitivum a dost zatěžuje počítač.

Jeden regulátor s Firmware: - Classic Rev: 1758 - Network Rev: 1674 je v MYmidnite vidět, ale z druhého regulátoru - Classic Rev: 1609 - Network Rev: 1597 v MYmidnite data nejsou zobrazována a píše mi to abych aktualizoval firmware. Je možné aktualizovat firmware v Linuxu viděl jsem tam nějaký exe soubor :-( nezkoušel někdo jestli běží ve WINE aktualizuje firmware?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod kortas » čtv črc 30, 2015 11:42 pm

pro tyhle případy (aktualizace firmware atd.) člověk musí mít instalačku WinXP na Virtualboxu :-) je to těžká vochmatika i když člověk dělá vše přesně jak má a se systémem k tomu určeným. Minulý týden jsem si zase hrál trochu s Midnitem a pro změnu se mi nepodařilo mu nastavit pevnou IP adresu za pomocí DIP přepínačů... Tak jsem mu nechal DHCP, což pro změnu už zase fungovalo a tak jsem nastavil nakonec statickou přes "lokální app" a všechny další potřebný parametry...

Taky už mě začlo docela dost štvát, že když chci mít přehled co všechno se doma děje, tak musím otevřít 2x IP SDSko, tam proklikat několik stránek, dál pustit VPNku a Virtualbox, shlídnout data z Midnitu, pak ještě zkontrolovat BMSku na další IP.. dál bych mohl pokračovat Foxtrotem (topení, větrání, svícení), Android aplikačkou pro kamerový Seenergy server (nebo opět WinXP a Explorer s ActiveX..).

Je mi jasné, že existuje spousta systémů typu SCADA / HMI - obětoval jsem asi půl dne hledáním, ale vždy jsem usoudil, že porozumnění a modifikace/doplnění daného kusu software bude relativně pracné a tak jsem se pustil do výroby několika modulů pro moje "webgui" (Python), které používám pro vyčítání informací z BMSky.

Momentálně mám hotový modul pro SDS mikro (vyčítání xml) a regulátor Midnite (Modbus/TCP) a samozřejmě BMS (USB/serial). Dál chci udělat modul pro Tecomat Foxtrot a ještě doplnit modul pro SDS mikro o možnost změny výstupů (ideálně to mít přes UDP dle vzoru androidí appky, ale možná někdy příště - vyzobat xmlko přecejenom nedá skoro žádnou práci...). V příloze posílám screenshot pro představu. Pokud by to někoho zajímalo, nebo si chtěl taky něco svýho dodělat, tak software poskytnu... Je to celé v Pythonu na webserveru Flask, běhá to na raspberry jako vítr. Mám tam i nějaké náznaky logování SQL a grafy (matplotlib), ale aby to bylo univerzálně použitelné, tak na tom musím ještě zapracovat.

Myšlenka je taková, že si člověk vyplní konfigurační soubour s různými zařízeními (SDS mikra, sol. regulátor, BMS) a získá ucelený přehled (datovou strukturu kterou zformátuje podle šablony).

Našel jsem tady vlákno o systému SDS VALC, což nevypadá zle, ale člověk má vždycky větší radost z věcí, do kterých může hrabat a dodělat podle svýho :-)

p.s. můj cíl byl vytvořit minimalistickou web stránku, kde zjistím všechno co chci najednou:
- baterka je OK?
- měnič běží?
- slunce dává?
- poslední obrázek z kamery
- ... a možná si rozkliknout pár základních grafů z posledních dnů nebo něco zhasnout nebo zapnout..

hodnoty se samozřejmě samy aktualizují dle intervalu js funkcí, když rozkliknu menu, tak získám seznam všech nastavených modulů a můžu rozkliknout pro detailní info...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
kortas
 
Příspěvky: 57
Registrován: pát led 17, 2014 10:01 am

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvekod tomas » sob srp 01, 2015 7:23 pm

kortas píše:pro tyhle případy (aktualizace firmware atd.) člověk musí mít instalačku WinXP na Virtualboxu :-) je to těžká vochmatika i když člověk dělá vše přesně jak má a se systémem k tomu určeným.


Tak to vypadá, že aktualizace firmware zatím nebude potřeba. Vyřešil to úder blesku:
viewtopic.php?f=3&t=1681&p=44602#p44602
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'