Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát led 27, 2023 5:15 am
kyocera píše:Ostrovní FV 1500W okr.Brno venkov
V roce 2009 jsem zhotovil záložní UPS s aku 7,2kWh pro celý RD. Výběr aku byl tedy z ohledu na UPS. Měnič 48V/230V/1kW čistý sinus od BKE.Jakmile FV panely zlevnily, doplnil jsem systém o 6ks kyocera po 250W ,MPPT Victron Energy 150V/70A, nové řízení měniče s přepínacím relé 48V vlastní konstrukce a další měnič 48V/230V/3kW čistý sinus tentokrát čínské výroby.Baterie za 1 měsíc rozšířím o 120ks KPM120Ah starší NiCd .Na fotkách je celá sestava, dále pohled v detailu na V.E. 150V/ 70A, pohled na všechny baterie ,pohled na 1 bateri a detail do rozvaděče. Jsou zde 2 jističe 10A na každou trojici FV panelů zapojenou v serii , podpětové bistabilní relé 48V s nastavitelnou horní i spodní hranicí baterie 48V, toto relé , určuje kdy se sít přepne podle stavu baterie a zároven odpojí také měnič. Mimochodem k přepínání sítí nepoužívám stykač, ale relé s cívkou 48V a příkonem menším jak 1W. Kontakty má relé 48V přitom dimenzované až do 30A/240V.Baterii vybijím jen na 50% , tedy měkký cyklus. A čerpám tak max.3,5kWh .Vedle podpětového bistabilního relé je jistič 63A typu D pro měnič 3kW jistí 48V. Měnič 1kW má všechny ochrany uvnitř. Vedle jističe 63A typu D je střídavý elektroměr připojený na výstup sinus měniče.Ten ukazuje okamžitý výkon v kW i celkový integrující kWh a také kmitočet měniče. Udaje stále dokola rolují na LCD. Příkon elektroměru je méně jak 1W.To je asi vše. Pracuje to spolehlivě a na solar. regulátoru MPPT od V.E. je možné odečítat DC integrující výkon v kWh do baterií od prvního zapnutí, stejně tak okamžitý výkon a další údaje.V zimě používám měnič 1kW přes léto 3kW. Ale systém podléhá dalšímu zdokonalování.
kyocera píše:Také zdravím,
mám uvedeno, že výběr aku byl v roce 2009 s ohledem na UPS.A vzhledem k tomu, že velká UPS za ty roky udělala
jen několik cyklů. tak kapacitní zkouška ukázala ztrátu kapacity před rozšířením na FV jen 3%. Stejně jako Ty zakoupil jsem 150Ah přímo od Elniky. Dnes už 150Ah ani nenabízí.Ale ve výstavbě je 120ks NiCd. 120Ah. Tedy starší NiCd s nižší kapacitou.
gupa píše:DC 320V/1A bych si ani z rozmaru asi po domě nerozvedl. To jsou napětí kterých se bojím, jen onich slyším.
kyocera píše:Uvedený V.E má režim č. 8, kde je možné naprogramovat nabijecí režim vlastní baterie.
Rozsah napětí u V.E. v tomto okamžiku neznám.Zvyšující DC-DC měniče jsou odrazový můstek
k měničům čistý sinus.. Rozvod DC po domě neuvažuji.
solárník píše:gupa píše:DC 320V/1A bych si ani z rozmaru asi po domě nerozvedl. To jsou napětí kterých se bojím, jen onich slyším.
Ano obzvlášť DC. U AC je šance, že to člověk setřese, když si sáhne. U DC moc šancí není. Je to mnohem nebezpečnější, proto se to taky u tak vysokých napětí nepoužívá.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků