Zkušenosti s Life po měsíci provozu - na přání kolegy, který patrně uvažuje o přechodu z olova:
na nějaké závěry je zatím brzy, to se ukáže až po roce. Zatím ale spokojenost maximální. Sice za ten měsíc a něco málo prošly pouze 3x plným nabitím (na napětí 14,20), což znamená, že narozdíl od olova jsou skutečně velmi tvrdým zdrojem. Panely můžou dávat 55A a napětí baterie reaguje jen velmi neochotně, teprve až ke konci nabíjení to pomalu vyleze na cílové napětí, kdy se regulátor (doslova) odpojí, počká až napětí baterek klesne na udržovací napětí (13,6) a pak už energie teče z panelů jen do spotřebičů. (moje) olovo se chovalo jinak - relativně rychle došlo absorpčnímu napětí, takže velká část nabíjení probíhala s regulací a hodně energie se zahazovalo. O tom svědčí i to, že až s novými bateriemi jsem dosáhla dosavadního denního maxima téměř 4kWh, s olovem to bylo o 1kWh méně. Podívejte se na těch mých pár online měření zde na fóru, určitě podle těch křivek poznáte rozdíl mezi olovem a life.
Při vybíjení je to taky úžasné - i málo nabitá baterie udrží bez problémů 100A zátěž, napětí neklesne pod 12,6V. Takže čerpat vodu můžu i v noci, o tom jsem si s olovem mohla nechat jenom zdát.
Za největší výhodu u life (kromě životnosti) považuju to, že je můžu nechat málo nabité i pár dnů. U olova jsem si tohle hlídala, pokud bylo vybito, a předpověď byla špatná, odpojila jsem zátěž i na pár dní, aby se veškerá energie akumulovala.
Pravidelně kontroluju napětí jednotlivých článků hodně vybité i úplně nabité baterie. Rozdíl nejslabšího / nejsilnějšího je pod 50mV, takže při mém nastavení určitě nedochází k tomu, že by se nějaký článek dostal mimo bezpečné hodnoty. Pravda, ty kontroly jsou čím dál tím méně časté, protože se nic neděje

Nahoře to jistí balancery, ale nezdálo se mi, že by už nějaký zabral (žádný článek se nedostal ani při plném nabití baterie na balanční hodnotu). Dole - jistím to podpěťovou ochranou, odpojuju při 12,4, aby zbyla pro případ nouze nějaká rezerva (režim ups).
Kapacita: objektivně to změřené ještě nemám (pracuji na tom), ale vypadá to, že co do nich nateče, to taky můžu spotřebovat. V těch 200Ah nějaké ty 2kWh při mém rozsahu napětí prostě skutečně jsou, což mi pokryje bezpečně celou noc.
Takže jestli váháte: life se zdají hodně drahé, ale ve skutečnosti (viz. jinde na tomhle webu) je jejich pořizovací hodnota srovnatelná s olovem provozovaným do 30% DOD. Na rozdíl od olova by ale life měly být podstatně dlouhodobější investicí.
Jediný problém je letošní slunko - je ho strašně málo