Nejprve jsem koupil jen malou sadu z GME, ale to byla opravdu jen hračka. Postupně jsem však systém rozšířil do stavu, který je uveden níže. Poslední změnou bylo letošní zakoupení nových panelů GWL (4 x 40 Wp), MPPT regulátoru WRM-15 a uspořádání všech elektro věcí do jednoho rozvaděče.
Současná sestava tedy je:
Panely GWL od i4wifi - 4 x 40 W (ještě za výhodnou cenu v balení po čtyřech kusech, důvodem pro tento typ byla snadnost montáže na zábradlí a možnost uchycení na panty..viz níže. I tak to byla celkem fuška a jen jsem si blahořál, že jsem nekoupil něco většího.)
Regulátor WRM-15 MPPT od firmy Western co. (mimochodem pro malé výkony asi lepší MPPT s displejem a měřením v ČR neseženete. Od verze firmware 1.9 umí i LiFePO4...takže do budoucna mohu vylepšovat)
Akumulátory olovo Gel 12V, celková kapacita 96 Ah
Záložní zdroj 12V/65W Meanwell na DIN lištu, automaticky zapíná a přepíná napájení při LVD.
No a rozvod a spotřeba dle schématu. Spotřeba je pouze DC v systému není střídač na 220V. Většinu energie spotřebuje notebook, router a osvětlení.
Srdce systému (rozvaděč, regulátor, aku) je nainstalováno v běžných panelákových stoupačkách na záchodě. Výhoda je, že se na toto místo dobře tahají kabely, je tam 220V pro zálohu, a je dobře odvětrané díky centrálnímu větrání. Nevýhoda je, že už tam není moc místa na nějaká rozšiřování a taky se děsím toho, kdyby to tam někdo vytopil co by se pak dělo...

Panely jsou uchyceny na zábradlí lodžije tak, že je možno je naklánět podél vodorovné osy. Z toho důvodu jsem také vzal malé 40Wp panely, které jsou tak akorát a když se v létě skloní na úhel 45 stupňů tak zase tak moc netrčí ven. Jejich polohu, ale měním jen podle ročního období, takže má tři polohy: zima, jaro/podzim a léto. Ve spolupráci s MPPT regulátorem by toto nastavení mělo snad zajistit nejefektivnější zisky energie po celý rok.
Z provozu:
Maximální okamžitá výroba zaznamenaná po naistalování MPPT byla cca 140 W to je na 160 Wp celkem dobré. S PWM to bylo cca jen 105 W.
V létě je dost přebytků, že by systéme šla živit i lednička, ketrá má spotřebu cca 0.5 kWh/den. Jenže na to by musel být v systému střídač, který by zvládnul náběhové špičky kolem 1000W (když lednice běží má tak cca 80 W), ale ten by asi většinu energie vysál svojí stand-by spotřebou.
Proto jsem se začal zabývat i možností využití přebytků pro pomalé vaření a udělal jsem prototypový pomalý hrnec na 12V. Nyní experimetuji s rešení, které navrhnul uživatel Tomas Hochel na vlákně, které spočívá ve využití Peltierových článků. Jejich výhody jsou celkem velká plocha pro přestup tepla, dobrá cena a v začátku ohřívání slouží i jako primitivní tepelné čerpadlo (tedy pokud má odkud chladná strana brát teplo). https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... d28#p12741
Elektřinu používám i pro dopravu do práce a zpět. Mám kolo přestavěné na e-kolo, ale bohužel nemohu použít elektřinu z elektrárny na dobití aku v kole, protože kolo do bytu nedosnau a aku není oddělávací..