Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 18, 2021 6:06 pm


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » čtv říj 17, 2013 9:48 am

Zdravím ,

Lui , děkuji za nápad na lisovací kolík :D .
#4AWG je tuším 22mm2 ;) .

Jen pro doplnění , mám Zelený bonus ročník 2008 ... kdo zná cenová rozhodnutí ERU tak ví .
Kdo neví , letos je cena 12.952 Kč/MWh :yes: . Myslý-li si někdo že jsem blázen , nechť si to nechá pro sebe :lol: .

Elektronům zdar *sun* :arrow: *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » čtv říj 17, 2013 6:13 pm

Lisovací kolík nebo připojovací svorky:
http://www.schrack.cz/eshop/jistice-pro ... 00180.html
http://www.schrack.cz/eshop/jistice-pro ... 20019.html

Na lankové vodiče mám lisovací kleště dutinek, které dutinku vytvarují do přibližně obdélníkového tvaru svorek, potom se vleze ;)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2185
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » pát říj 18, 2013 12:03 pm

abrams píše: Myslý-li si někdo že jsem blázen , nechť si to nechá pro sebe :lol:

Nemyslí, protože na Tebe nikdo rozumný nedoplácí. Vobyčejní člobrdové by to co dostáváš, nedostával-li bys, zaplatili ČEZu a podnikatelé konečně částečně platí jako vobyčejní vořežprutové a nějaké supermegagigaslevy se jich týkají o něco méně (bohužel se to v prdlamentě zvrhlo).
Nechápu jak může někdo tvrdit, že když mám menší slevu, tak na někoho doplácím. Standartní je výchozí stav a ne stav se supermegagigaslevou. Stejně vobyčejní vořežprutové platí elektrizační soustavu kvůli Mitalům, Světlíkům, a ti na tom rejžují jako čuníček. Každý ostrovník dokazuje, že pro běžný lid je ES nepotřebná. Jenom zabraňuje snížení cen komponentů na ostrovy (kusovostí).
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát říj 18, 2013 2:30 pm

tomas píše:...
Na lankové vodiče mám lisovací kleště dutinek, které dutinku vytvarují do přibližně obdélníkového tvaru svorek, potom se vleze ;)

Zdravím ,

... kéžby :( svorky v reglu jsou kulaté dirky o průměru 6,2mm :? . Kuchnul jsem jej , že je převrtám , ale mají to udělané tak , že bych to mohl poškodit :| . Instalovat jej hned nebudu , nemám hotový "domeček" , jak se znám , vyřeším to na místě pomocí toho co budu mít po ruce :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob říj 26, 2013 4:50 pm

Zdravím ,

tak , a je to :D

ostrov3,96_001.JPG

Nad Půlnočníkem pět jističů : 1. 50A odpojuje společný mínus , 2. 25A odpojuje 5 lichých FV panelů , 3. 25A odpojuje 6 sudých FV panelů , 4. 25A odpojuje zbilých 6 lichých FV panelů a 5. 25A odpojuje zbilých 5 sudých FV panelů .
ostrov3,96_002.JPG

ostrov3,96_003.JPG

ostrov3,96_004.JPG

ostrov3,96_005.JPG


Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned říj 27, 2013 1:19 pm

Zdravím ,

prozatím jsem panely s reglem zapojil na akumulaci , čekám na 6kW děla a ještě nemám hotový domeček :( .
FV panely zapojeny tak jak sem psal dříve ... celkem 22 panelů :
1. série 5 kusů
2. série 6 kusů
3. série 6 kusů
a 4. série 5 kusů .
Midnite (půlnočník je sice přesný překlad , ale popisující něco jného , že ? Půl nočníku :oops: ) si s tímto zapojením docela hravě poradí :yes: .

Jo , a takhle mám udělané vypínače na půdě :mrgreen: , levý kolébkový přepínač vypína nebo zapíná sudou sérii , pravý třípolohový vypíná , zapíná lichou sérii , přičemž má dvě polohy pro zapnuto . V létě přímo a v zimě přes usměrňovací diodu kvůli poněkud rozdílnému osvitu lichých a sudých řad :eek2: . Vlevo uvnitř svorkovnice společného mínus-pólu :arrow: do reglu vede jeden 16mm2 mínus + 4x 4mm2 plus-pól od každé série FV panelů .
ostrov3,96_006.JPG

Zajímavostí (alespoň pro mě) je , svítící doutnavka v pravém přepínačí :shock: svítící od cca 40V :sm1: .
ostrov3,96_007.JPG


Elektronům zdar *cloud*

PS. jak na potvoru bouchne něco v trafačce až dnes ... včerá jsem odpojil rozvaděč ON-GRID FVE , v kterém mi kontrolní 3f relé sloužilo jako spouštěč funkce UPS v akumulaci . Takže když ráno vypadl proud (pořádná rána ... auto-alarmy šíleli 1km daleko) , tak byla tma :uh: .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » ned říj 27, 2013 4:58 pm

Pane, nechci být přílišný rýpavec, ale jak daleko od těch vypínačů máš hasicí přístroj? Rozvodná krabice elektro bez nehořlavě podložky přímo na dřevě?
Místo těch vypínačů důrazně doporučuji něco co bude schopno opravdu BEZPEČNĚ rozpojit DC při maximálním proudu.... http://www.oez.cz/produkty/lpn-dc-jistice-do-63-a-10-ka Netvrdím, že jistič je optimální na běžné vypínání, ale řekl bych že bude životnost vyšší.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod vata » ned říj 27, 2013 7:05 pm

Zdravím, přes tu malušenkú diodu teče proud půlky panelů? Nebude se přehřívat?
Přes tuhle diodu v rozvaděči teče z jedné větve asi 7 a z druhé 12A při 30V a ten masivní chladič to docela oteplí:
schottky.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned říj 27, 2013 8:42 pm

Zdravím ,

Brumlaji , na ty rakovino-tvorný azbestový podložky jsem zapoměl 8-) . Nedovedu si představit , co by se tam mohlo tak pekelně hřát ... :?: . Ty vypínače tam mám jen kvůli případnému servisnímu zásahu (abych nemusel furt lítat nahoru a dolů ) , jsou na 16A přičemž jimi poteče max. 8,6A , rozdíl napětí max. 60V . Pravdou je , že přesně ještě nevím jak se to bude chovat - což uvidím až bude hezky *sun* . Ještě dodám , nynější stav není finální sastava nýbrž dočasně sestavená z toho co bylo doma .

Vato , vzhledem k učelu a podmínkám tou diodou teče jen zlomek instalovaného výkonu - dioda odděluje ležící zastíněné (zasněžené) panely od stojících aby si vzájemě neodebírali el. . Pokud jsou ležící panely čisté , tak mohou vyrábět :yes: .

Celé zapojení bedlivě sleduji jak se chová , jsem opatrný ... né jako pár exzotů co jsem poznal , tahající 230V AC zvonkovým drátem přibitým hřebíčky :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod goodbie » ned říj 27, 2013 9:10 pm

držím palce a fandím :cheers: ::popcorn::
?
goodbie
 
Příspěvky: 1364
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » ned říj 27, 2013 10:35 pm

abrams píše:Ty vypínače tam mám jen kvůli případnému servisnímu zásahu (abych nemusel furt lítat nahoru a dolů ) , jsou na 16A přičemž jimi poteče max. 8,6A , rozdíl napětí max. 60V . Pravdou je , že přesně ještě nevím jak se to bude chovat - což uvidím až bude hezky .....

noo, Abramsi, jestli na tom vypínači není napsané DC napětí/proud, tak pozor na něj. Když srovnáš u AC jističe je max. DC napětí 60V i když je dělán na AC 230/400V. Je to tím, že v případě stejnosměrného napětí oblouk špatně zhasíná viz. obloukové svařování. U střídavého při průchodu proudu nulou (100x za sec.) oblouk zhasne. S tím hasicím přístrojem jsem si nedělal srandu, až budeš za sluníčka vypínat, měj jej opravdu pro zichr po ruce......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » ned říj 27, 2013 10:57 pm

Pověsím tam malý halon . Jen co pořádněji *sun* zasvítí , tak to zkusím :shock: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » stř lis 06, 2013 6:22 pm

Zdravím ,

mám dotaz , jaký proud teče mínusovým vodičem dle tohoto obrázku ?
otazka001.JPG

Pro někoho možná triviálně banální , ale mě to rozum moc nebere :? , a než to půjdu změřit , tak se prvně ptám ;) .
Jde mi o dimenzování společného mínusového vodiče od FV panelů až do aku ... mám 16mm2 pro 3,96kW :sm1: .

Elektronům zdar *sun*

PS. teď sem si všiml že je na obrázku 25V aku ... já vlastně budu mít 48V (52V) systém :uh: .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Lui » stř lis 06, 2013 6:27 pm

40A ...... ;)
Cca 16kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1135
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod JML... » stř lis 06, 2013 6:30 pm

Potece minus 40A
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 6:33 pm

Dle mého názoru tam poteče tam součet proudů z obou větví (kirchhoffův zákon). http://cs.wikipedia.org/wiki/Kirchhoffovy_z%C3%A1kony
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 774
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Frenky » stř lis 06, 2013 6:43 pm

Ampermetr je ale špatně namalovaný, já myslel proud ze společného uzlu minusu k regulátoru.
Příklad:
FVP vyrobí +10A
Z baterek poteče -40A

I Reg = I FVP + Ibat
I reg = +10 - 40
I reg = -30A
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 774
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod goodbie » stř lis 06, 2013 6:47 pm

dle obrázku je tam regulátor co má jen tři svorky pro připojení???divné,já mám z FVE 4x25mm2 jsou to dvě pole po 60A a vletě když vše jede na plno tak se ten kabel prostě ohřeje.od regulátorů mám kabely 35mm2
Naposledy upravil goodbie dne stř lis 06, 2013 7:00 pm, celkově upraveno 1
?
goodbie
 
Příspěvky: 1364
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod LIX » stř lis 06, 2013 6:50 pm

Prečo by bol zle namalovaný? Proste chce vedieť kolko ampérov tadial potečie. A od regulátoru do aku to bude 40A, proste musí ten kábel dimenzovať na prúd 40A.
?
LIX
 
Příspěvky: 708
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod vata » stř lis 06, 2013 6:54 pm

Frenky píše:Dle mého názoru tam poteče tam součet proudů z obou větví (kirchhoffův zákon). http://cs.wikipedia.org/wiki/Kirchhoffovy_z%C3%A1kony

No ale snad ten panelový obvod je oddělený od bateriového, nějak, ne?. Od panelů k bodu, kde se záporný pól v regulátoru slučuje, je i minusový vodič relativně malého průměru, a od toho bodu k bateriím už vede vodič jak kráva. Já ten bod vytvořila v rozvaděči a myslím, že Kirchhoff by si na něm zgustnul :)
minusBod.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1409
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'