Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 12:41 am


3,96kWp Brno

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mobilik » stř zář 16, 2015 8:55 pm

Gratulujem. Krasne. :wink;
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob zář 26, 2015 9:58 am

Zdravím ,

děkuji :D ale zásluhy patří oskarovi *sun* .

V DC mám doposud vytěženo 7,2MWh a v AC ušetřeno 6,2MWh - což je celková účinost 86.111% :yes: ... jsem očekával při nejlepším 80% , ale 86% je fakt super :celebrate2: .

Blíží se okamžik , kdy budu muset vypnou měnič :( , žně pomalu končí a plíží se období temna .
Po nesčetných debatách o šmejdských kondenzátorech , a jejich vlivu na chod HF měničů jsem velice zvědav , co najdu či nenajdu v mém měniči . Mám tam tyto kondry : http://www.conrad.cz/snap-in-kondenzator-elektrolyticky-jianghai-ecs2wbw471mt6p23550-470-uf-450-v-20-50-x-3.k446087#utm_source=seznam-zbozi&utm_medium=agregator&utm_campaign=2015 , jen né 470uF ale 330uF v počtu pět kusů . Při před sezóní (v březnu) kontrole byly všichni po 2,6MWh a cca 4.800 motohodin v pořádku . Jak budou vypadat za pár dní po dalších 3,6MWh a cca 6.600 motohodin fakt nevím :dontknow: . Dle informací u conrada a s údajem životnosti 400hodin při 105°C sem zvědavý mnohem víc :sm1: . Dodnes měnič funguje normálně bez zjevných odchilek od chování při první kWh .
Jaké jsou Vaše tipy ?
V jakém budou stavu ?
Budou-li dead , jakými lepšími bych je měl nahradit ?

Pro info , v minulém 5kW měniči byly čtyři kondry Nippon chemi-con 450V 330uF 105°C z nichž jeden byl při 2,25MWh dávno dead bez významějšího vlivu na chod měniče .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » sob zář 26, 2015 12:29 pm

můj tip je mimo měřáku kapacity také měřák esr. Sorry za reklamu, ale jak jsem psal - ber to pouze jako tip, klidně hledej i jinde, případně se ještě někdo ozve s alternativou. Co se týká kondenzátorů, já si potrpím na low ESR Panasoniky. Prej vydrží 5000-10000 hodin při 105 st.C. Je to řekl bych kompromis cena/kvalita.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mopadzi » sob zář 26, 2015 1:40 pm

hodně záleží na provozním napětí. pokud se blíží nominálnímu, tak životnost podstatně klesá.
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 6x Leapton 450W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
?
mopadzi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 889
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob zář 26, 2015 3:54 pm

Zdravím ,

Brumlaji , na Panasonicy sem se díval a našel docela pěkný kousek - sice jen 400V ale 560uF s deklarovanou životností 3khodin @ 105°C za 200,- :D v porovnání s používanými 400hodin @ 105°C si říkám že bych je asi zkusil ... nedá-li někdo tip na lepší .

Měřák si kupovat nebudu - budou-li kondry vypadat podezřele tak je vyměním , de o pár stovek ;) .

Ke zkracování životnosti kondrů tu mám jeden špek - asi před dvěma roky sem kupoval pytlík kondrů o různých hodnotách k bastlení . Po roce nic nedělání v pytlíku ve skříni sem potřeboval 16V 1000uF a voni všichni byly nafouklí :shock: ostatní byli v poodě , jen ty 1000uF do kulata :uh: tomu říkám kurvítko :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob zář 26, 2015 4:40 pm

Zdravím ,

skoro sem zapoměl na novinku - vyměnili mi stávající čtyř-kvadrantní elektroměr za moderní čtyř-kvadrant obsahující dálkový GSM odečet a měření jednotlivých fází .
Elektromer01.JPG


S tím montérem byla docela sranda :lol: poté co si ověřil že je nasprávném místě mi na můj dotaz proč mění elměr. dřív než po deseti letech mi odvětil "že se do konce roku musí vyměnit u všech FVE" tak jsem mu sdělil , že zde od konce roku 2013 ON-GRID FVE už není , což jej očividně dost zarazilo , jenže né dost aby si zbalil fidlátka a vodjel :? odvětil "mám příkaz tu vyměnit elměr. tak ho vyměním" ::facepalm:: je vidět , že vnitřní komunikace v E-onu dobře funguje :roll: .
Po čtvrt hodině hašašení s elměrama chtěl ten novej zapnout , jenže von začal blikat jak vánoční stromeček z čehož byl na větvi i onen montér ::facepalm:: po délším dohadování se kdo za situaci může jestli já , nebo von , že se elměr posral , vytáhl vadazku kterou zjistil že do elměru de jen jedna fáze , z druhé jen 50V a třetí 30V :shock: . K tomu v dalším odstavci .

Závada byla na hlavním jističi který před vypnutím fungoval normálně , ale pak už ne . Chvíli si sním bezvýsledně hrál - poněvadž neměl licenci na výměnu jističů nýbrž jen na výměnu hodin , tak si sbalil fidlátka a se slovy že hlavní jistič je v mém vlastnictví takže jeho výměnu si musím zařídit sám , odjel ... :uh: . Nemít FVE tak sme stále po tmě . Nahlásil sem E-onu nutné odplombování z důvodu poruchy hlavního jističe , aby si jej přijeli zaplombovat . Koupit nový jistič a s pomocí známého s potřebnou "licencí" jsme zvládli za hodinu :D a nový elměr už nebrble :yes: .
Ovšem že špatný jistič skončil na pitevním stole :mrgreen: co bylo příčinou náhlého selhání by ste neuhodli ...
Mraveniste01.JPG

Vypnutím jističe se "rozvířily" mrtvolky mravenců přímo mezi kontaky - což posléze bránilo uzavřít obvod . To fakt nevymyslíš :sm1: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » sob zář 26, 2015 5:04 pm

Ona je otázka zda jsi po vrácení licence na ERÚ také obeznámil o této skutečnosti distributora a nechal jsi si změnit smlouvu aby v ní nefigurovala FVE. Pokud Tě to finančně nepálí, tak bych se na to asi také vybodnul. Jinak mravenci - díky za info, s tím se člověk setká jen náhodně, ale kdo ví......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod mobilik » sob zář 26, 2015 5:15 pm

Mravenci asi maju radi FVE. U mna na chate mam male solarne svetielka okolo chodnikov. Pred mesiacom som riesil ze preco prestalo zopar svietit. Nakoniec som zistil ze mravce si z toho spravili mraveniska... :mrgreen:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Viktor X » sob zář 26, 2015 6:40 pm

Asi je láká vyhřívaný pelíšek :)
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 115
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod Frenky » sob zář 26, 2015 6:44 pm

Takže jedno oblíbené rčení mravenci již i v elektrické kredenci. :-)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob zář 26, 2015 7:28 pm

brumlaj píše:Ona je otázka zda jsi po vrácení licence na ERÚ také obeznámil o této skutečnosti distributora a nechal jsi si změnit smlouvu aby v ní nefigurovala FVE. Pokud Tě to finančně nepálí, tak bych se na to asi také vybodnul.

Zdravím ,

v tom je ten největší fór ... krysa z ERU mi při rušení licence sdělila , že nastalou změnu zanese do centrálního registru a já se už nemusím o nic starat ... velký hov*o :evil: licenci sice zrušili za dva týdny , ale IČ uspali až po 15-ti měsících , MSSZ mě i letos prudili mnou nepodáním daň. přiznání a minulý týden sem musel řešit VZP odvodům výpalného :twisted: .
Smlouvy o FVE sem měl s E-on energie a s E-on distribuce . První společnosti jsem konec oznámil písemě , odpověděli že souhlasí a že pošlou dál ... taky hov*o pár měsíců nato mě prudil E-on distribuce abych s nimi podepsal novou roční smlouvu na "odkup" přebitků ... pravá ruka neví co dělá levá ruka ... a ten měnitel elměrů byl asi z levé nohy , či co .

Ve smlouvě na odběrné místo FVE vůbec nefiguruje - je to normální smlouva . FVE jen byla připojena k DS skrze ono odběrné místo samostatnou smlouvou .

Co ale zvažuji je , zmenšení jističe . 3x25A je tříkrát víc než potřebujeme . Ve hře je i nápad změnit na 1x6A a jet v režimu on-line UPS :yes: bohatě by stačila 1kW nabíječka :idea: .
Co se mi podařilo zjistit , tak při snížení A jističe je jen oznámení a výměna jističe bez vrácení rozdílu poplatku za jistič , ale pokud chci přidat A tak musím zažádat - pokud schválí - musím doplatit rozdíl 200,- Kč za každou 1A 1f jističe nebo 500,- Kč za zaždých 3x1A 3f jističe :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod brumlaj » sob zář 26, 2015 8:11 pm

abrams píše:Co ale zvažuji je , zmenšení jističe . 3x25A je tříkrát víc než potřebujeme . Ve hře je i nápad změnit na 1x6A a jet v režimu on-line UPS :yes: bohatě by stačila 1kW nabíječka :idea: .
Podobně to plánuji na ono "zapomenuté odběrné místo" z jiného vlákna. Jenom čekám abych posléze mohl pánům či dámám v dotazech odpovědět že to je reakce na jejich lichvářské praktiky. A ať si to zapíší do statistik, že jsem rád mezi prvními a že to je začátek jejich konce. Ještě budu zvažovat zda místo 1x6A nevyjde levněji provoz elektrocentrály.
abrams píše:Co se mi podařilo zjistit , tak při snížení A jističe je jen oznámení a výměna jističe bez vrácení rozdílu poplatku za jistič , ale pokud chci přidat A tak musím zažádat - pokud schválí - musím doplatit rozdíl 200,- Kč za každou 1A 1f jističe nebo 500,- Kč za zaždých 3x1A 3f jističe :hell: .
Zbývá jediné - dohodnout se se sousedem, který staví nový dům na převedení rezervovaného výkonu na něj. Jde to, ptal jsem se na to u ČEZu. A ČEZ aktuálně drží rezervovaný příkon 5 let po změně. Až potom o prachy přijdeš.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob zář 26, 2015 8:36 pm

Zdravím ,

zprávu o zrušení přípojky chci také vmést do xichtu nějakýho giganta , a né nějakému rádoby virtuálnímu distributorovi .

To mám "smůlu" že su v rajónu E-onu ... ten údajně nic nepodrží .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod tomas » ned zář 27, 2015 8:50 am

abrams píše:v tom je ten největší fór ... krysa z ERU mi při rušení licence sdělila , že nastalou změnu zanese do centrálního registru a já se už nemusím o nic starat ... velký hov*o :evil: licenci sice zrušili za dva týdny , ale IČ uspali až po 15-ti měsících , MSSZ mě i letos prudili mnou nepodáním daň. přiznání a minulý týden sem musel řešit VZP odvodům výpalného :twisted: .

Tak to je podvod a bezdůvodné obohacení ze strany úřadu ne?
abrams píše:Smlouvy o FVE sem měl s E-on energie a s E-on distribuce . První společnosti jsem konec oznámil písemě , odpověděli že souhlasí a že pošlou dál ... taky hov*o pár měsíců nato mě prudil E-on distribuce abych s nimi podepsal novou roční smlouvu na "odkup" přebitků ... pravá ruka neví co dělá levá ruka ... a ten měnitel elměrů byl asi z levé nohy , či co .


Měnitel elektroměrů byl z E-on měření. :yes: U ČEZu je to podobné, hlavně že mají všechny oddělení a pod-firmy společný informační systém kde je vše evidováno ke každé přípojce. Sice je to v rozporu s liberalizací a unbundlingem, ale koho by to v ČEZku trápilo, jsou tu daleko horší věci.

abrams píše:Co ale zvažuji je , zmenšení jističe . 3x25A je tříkrát víc než potřebujeme . Ve hře je i nápad změnit na 1x6A a jet v režimu on-line UPS :yes: bohatě by stačila 1kW nabíječka :idea: .
Co se mi podařilo zjistit , tak při snížení A jističe je jen oznámení a výměna jističe bez vrácení rozdílu poplatku za jistič , ale pokud chci přidat A tak musím zažádat - pokud schválí - musím doplatit rozdíl 200,- Kč za každou 1A 1f jističe nebo 500,- Kč za zaždých 3x1A 3f jističe :hell: .

Elektronům zdar *cloud*


Měsíční paušál za jistič od 3x10A do 1x25 je stejný. Za 1x6A nebo 1x25A budeš platit stejně. Takže doporučuji 1x25A, nebo počkat jestli nebudou nové tarify. Nebo naopak sjednotí ty menší sazby jističů, aby si domácnosti nemohli snižovat měsíční paušály, což je v ČEZku také docela dobře možné. Jen "náš" nekonkurenceschopný průmysl si může nastavovat hodnotu rezervovaného příkonu libovolně na každý měsíc dopředu.
Prognostik Mládek sice sliboval že nikdo nezaplatí více, ale ten už toho nakecal. Slib logicky bude platit (jestli vůbec) do první změny smlouvy. Pokud si potom snížíte jistič tak zaplatíte plnou částku a ta může být vyšší než z předchozím silnějším jističem. :sm1:
Rezervovaná kapacita ti hned se změnou jističe nepropadne, lze to do nějaké doby vrátit zase zpět bez poplatku, ale revizi budeš potřebovat vždy (na rozdíl od průmyslu). Ale je možné že nový energetický zákon to všechno změní a platit se bude vždy.

Nevím jak u E-ONu, ale u ČEZu jsou od 6 měsíce nové připojovací podmínky. A při odpojení nebo změně tarifu (jističe) bude odběrné místo připojeno zpět do sítě pouze pokud bude elektroměrový rozvaděč splňovat "standardy" distributora (může požadovat i umístění na hranici pozemku). Takže jsme například nedávno museli kvůli výměně jističe na úzkou chodbu bytového domu nainstalovat venkovní pilíř ER212 http://www.elplasthk.cz/cz/produkty/ele ... 11415.html
Každý kdo to viděl nechápal, jsem zvědavý co tomu řeknou bezpečáci a požárníci a kdo ten rozvaděč při stěhování první rozkope, protože neprojde po schodišti se skříní ani gaučem. Sranda také bude když zbývající dva odběratelé na patře budou chtít také vyměnit jističe. Tři distributorem požadované skříně ER212 na chodbu nevlezou, takže minimálně jeden bude bez přípojky :-) :uh:
Je to samozřejmě naschvál aby odradili domácnosti od snižování jističů a jiných změn, aby stále měli "své" jisté.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát lis 20, 2015 12:32 pm

Zdravím ,

tak se musel ve středu přepnout na DS :? . Už se to holt nedalo udržet .
Konečně se podívám do měniče jak je na tom ;) .
Shrnutí :
celkem na FVE nonstop 230 dní a 10 hodin = 5.530 hodin :mrgreen:
měnič za tu dobu vypotil 2.617kWh což je cca 350kWh za měsíc :mrgreen:
Eonu jsem zaplatil 1.022,- Kč za 0kWh , tedy za nic ::stop:: .

O víkendu se snad dostanu ke kuchnutí měniče tak dám fotky ;) .

Mimochodem , v tuto středu mi porucha pračky ukázala jak u mého měniče báječně funguje ochrana při zkratu AC výstupu :shock: v pračce se uvolnil jeden konektor a padl na druhý = zkrat :evil: - žádný ohňostroj doprovázený rachotem jističů se vůbec nekonal :eek2: , měnič omezil AC výstup na slabé krátké impulzy (testoval trvání zkratu) a po odstranění zkratu najel do normálního AC stavu :yes: fakt super :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod marko250 » pát lis 20, 2015 6:22 pm

Se máš v tom jihu Moravy,tady už týden nevylezlo slunce a zisk z 5kWp je kolem 1kWh /den :-( .Jsem zvědav na ty výkonové kondy a koukni se u fetů na rezistory s malými kondy. http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11 ... .jpg?ver=0
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a 3x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3216
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát lis 20, 2015 7:26 pm

Zdravím ,

sem nevydržel a už jej kuchám :D .
HV kondenzátory vypadají naprosto v pohodě :shock: žádné nafouknutí , ani stopa úniku elektrolitu :yes: .
Jediné co se od poslední kontroly změnilo je množství usazeného prachu :lol: .
Pro jistotu sem se rozhodl vyměnit ty HV kondry , origo sou 450V 330uF Jingai pět kusů (1650uF) za 400V 560uF Panasonic čtyři kusy (2.240uF) - jsou tlusčí a bude pro ně nutné vyvrtat nové díry do PCB ;) .
U fetů jak v HV H-můstku tak i u fetů v měniči 48V/325V jsou jen rezistory , žádný kondr není :sm1: a všachny sou v pohodě čitelné :D .

Se na tom jihu Moravy nemám líp :? poslední dny sou fakt k prdu . Měnič jel díky letním přebitkům uložených
u souseda 8-) .

Mám malér :( hašašením s PCB se mi povedlo ulomit jednu usměrňovací diodu v jednom z pěti usměrňovacích můstků :wall: je tam MUR1660CT - dle nazených dat 600V 16A 50 až 60ns dioda . Lze použít MUR1560 600V 15A 60ns a nahradit pouze tu ulomenou ? Nebo musím vyměnit všechny aby se nehádali ? Doma nic vhodného nemám , zítra bych koupil MUR1560 :| .
Děkuji za pomoc ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod FRSO » pát lis 20, 2015 9:03 pm

abrams píše:Zdravím ,

sem nevydržel a už jej kuchám :D .
HV kondenzátory vypadají naprosto v pohodě :shock: žádné nafouknutí , ani stopa úniku elektrolitu :yes: .
Jediné co se od poslední kontroly změnilo je množství usazeného prachu :lol: .
Pro jistotu sem se rozhodl vyměnit ty HV kondry , origo sou 450V 330uF Jingai pět kusů (1650uF) za 400V 560uF Panasonic čtyři kusy (2.240uF) - jsou tlusčí a bude pro ně nutné vyvrtat nové díry do PCB ;) .
U fetů jak v HV H-můstku tak i u fetů v měniči 48V/325V jsou jen rezistory , žádný kondr není :sm1: a všachny sou v pohodě čitelné :D .

Se na tom jihu Moravy nemám líp :? poslední dny sou fakt k prdu . Měnič jel díky letním přebitkům uložených
u souseda 8-) .

Mám malér :( hašašením s PCB se mi povedlo ulomit jednu usměrňovací diodu v jednom z pěti usměrňovacích můstků :wall: je tam MUR1660CT - dle nazených dat 600V 16A 50 až 60ns dioda . Lze použít MUR1560 600V 15A 60ns a nahradit pouze tu ulomenou ? Nebo musím vyměnit všechny aby se nehádali ? Doma nic vhodného nemám , zítra bych koupil MUR1560 :| .
Děkuji za pomoc ;) .

Elektronům zdar *cloud*


Ahoj abramsi: jelikož to usměrnuje asi do stejného + bodu pro výrobu AC 230V přes fety, tak bych se nebál vyměnit jen tu jednu diodu, spíš ale obě dvě na stejném polu.
5,4 kWp JJZ, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
Od 6 března 2022 vyrobeno k 9/6 1000 kWh, k 17/8 2000 kWH, k 1.10.2022 už 2500 kWH, k 1.12.2022 2938 kWh.
?
FRSO
 
Příspěvky: 1920
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » pát lis 20, 2015 9:12 pm

FRSO píše:
Ahoj abramsi: jelikož to usměrnuje asi do stejného + bodu pro výrobu AC 230V přes fety, tak bych se nebál vyměnit jen tu jednu diodu, spíš ale obě dvě na stejném polu.

Zdravím ,

díky , těch usměrňovacích diod je 20 , 4 na můstek x 5 můstků .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: 3,96kWp Brno

Příspěvekod abrams » sob lis 21, 2015 7:43 pm

Zdravím ,

už je hotovo :mrgreen:
Vyměněny HV kondry , nahrazena ulomená dioda , vyčištěn od prachu a úspěšně otestován :yes: .
Před demontáží sem naměřil volnoběžnou spotřebu kolem 0,9A za studena a kolem 0,8A za tepla (po hodině chodu na prázdno) :? teď po servisu spotřeba klesla na 0,6A za studena a 0,5A za tepla :sm1: že by to bylo těmi HV kondry ?
6kWmenic002.JPG

6kWmenic003.JPG

6kWmenic004.JPG

6kWmenic005.JPG


Těším se až :home: pojede opět na *sun* :arrow: ::pv:: jen co se *batt* nabijou ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Applebot [Bot], CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'